Menu
Oaza ljepote

I ESTETSKI I ZDRAVSTVENI PROBLEM

Perut je čest dermatološki problem oba spola. Iako zdravlje nije ugroženo, prisutne su subjektivne smetnje i nelagoda. Najčešće se izbjegava nošenje tamne odjeće, kako bi se bar donekle sakrila pojava sitnih bijelih ljuskica. Da je u pitanju zaista neprijatna pojava najbolje znaju oni koji imaju problema sa peruti, a radi se oko 50% odrasle populacije. Čini se da je pojava peruti češća kod osoba s veoma suhom kožom, što je posebno izraženo tokom zime ili dugotrajnog boravka u zagrijanim prostorijama, gdje je zrak suh, a stvaranju peruti pogoduje i nošenje kape. Česta je i kratkotrajna pojava peruti nakon bolesti, stresa ili usljed oslabljenog imuniteta, što je najvjerovatnije odgovor organizma na te promjene. Blaži oblici peruti uglavnom su posljedica neodgovarajućih proizvoda za njegu kose, kao oblik alergijske reakcije, a kosi mogu štetiti agresivni šamponi i boje za kosu.

Kako bi prevencija i liječenje bili djelotvorni, potrebno je znati o čemu se radi i zašto perut nastaje. Koža je najveći organ na ljudskom tijelu i neprestano se obnavlja. Stare ćelije kože odumiru, gule se i otpadaju, a neprestano ih zamjenjuju nove. Taj proces se u normalnim uslovima odvija neprimjetno i postepeno, dok se u slučaju pojave peruti proces odumiranja ćelija znatno ubrzava te stari i odumrli ostaci kože počinju formirati ljuskice. To, jednostavno, znači da ćelije sa kože glave brzo odumiru i pretvaraju se u naslage ili nakupine različitih veličina i oblika. Najviše ih ima na tjemenu i u kosi. U rjeđim slučajevima, obično u težim, kada je u pitanju seboreja vlasišta, može se javiti i crvenilo koje je znak upale kože glave, mada se može pojaviti i na obrvama, obrazima i iza ušiju. Pojava peruti često uzrokuje svrbež kože glave koji se javlja usljed lakše upale izazvane gljivicom Pityrosporum ovale, koja je uobičajen stanovnik vlasišta, kao i drugih dijelova kože. Ova gljivica u normalnim uslovima neće stvarati nikakve štetne posljedice, ali se usljed stresa, hormonskih ili klimatskih promjena može početi brže razmnožavati i nakupljati na koži glave, jer je tu najveća koncentracija lojnih žlijezdi. Ubrzano razmnožavanje Pityrosporum ovale uslovljeno je pojačanim lučenjem masnoće, usljed čega dolazi do iziritiranosti kože i bržeg odumiranja ćelija, čiji je rezultat pojava peruti. Perut je najčešće ograničena na kožu glave, a tipični propratni simptomi su pojava bijelih ili sivih ljuskica.

Dermatološko rješenje

Perut je medicinski problem koji treba liječiti, prije svega specifičnim šamponom, dok se u težim slučajevima treba obratiti dermatologu. Perut se veoma često ponovo javlja i nakon liječenja, jer je gljivicu Pityrosporum ovale nemoguće potpuno eliminirati, s obzirom da je prirodno prisutna na koži. Potrebno je pokušati uticati na uslove koji pogoduju njenom ubrzanom i pretjeranom razmnožavanju. Ukoliko to nije moguće, rješenje je redovno korištenje kvalitetnog šampona protiv peruti, kao i posebnih losiona koji se nanose na kožu glave. Ti specifični proizvodi sadrže keratoregulatore, antimikotike koji djeluju na gljivicu-uzročnika, i protivupalna sredstva koja će smiriti svrab i crvenilo.

Seboreični dermatitis

Kada je u pitanju nešto teži oblik peruti – seboreja ili seboreični dermatitis, može se proširiti na obrve, obraze ili grudi, a možemo je prepoznati po žućkastim i masnim ljuskicama, kao i vlažnim crvenim područjima na koži glave. Od seboreičnog dermatitisa mogu oboljeti svi. Može se pojaviti u prva tri mjeseca života, zatim u vrijeme puberteta usljed pojačane aktivnosti polnih hormona, a također je čest i oko četvrte decenije. Seboreični dermatitis je najčešće kožno oboljenje i pretpostavlja se da ga ima svaka dvadeseta osoba. U prvim mjesecima života češći je kod beba koje se hrane umjetnim mlijekom i onih sa povećanom tjelesnom težinom. Promjene počinju pojavom masnih ljusaka na vlasištu koje se lako skidaju, a nazivaju se tjemenjača ili tjemenica. Te promjene se mogu proširiti na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, a česte su u naborima kože, naročito na dijelovima pokrivenim pelenom. Veoma je važno održavati dječiju kožu suhom kako bi se spriječilo nastajanje sekundarne infekcije. Pojavu tjemenice kod beba i male djece možete spriječiti svakodnevnim ili što češćim pranjem kose. Ukoliko se tjemenica ipak pojavi, potrebno je na zahvaćena mjesta utrljati baby ili maslinovo ulje, nakon pola sata lagano češljem odstraniti naslage i zatim oprati šamponom.