Menu
Estetska hirurgija / Oaza ljepote

PRAVO NA LJEPOTU

Brazil nije samo zemlja karnevala, plaža, fudbala i kafe, tu vlada kult njegovanog tijela, ljepota se smatra ljudskim pravom i  dostupna je apsolutno svima. Tako i siromašni mogu imati pravilan nos ili uši i lijepe grudi, jer troškove estetskih operacija pokriva zdravstveno osiguranje, ili mogu dobiti poseban popust kao i biti besplatno operisani.

SAD-a je na prvom mjestu po broju godišnjih estetskih zahvata, a Brazil na drugom, jer se u toj zemlji izvede oko 13% svih plastičnih operacija na svijetu. Na preko 200 klinika širom Brazila radi oko 6000 registrovanih plastičnih hirurga, a vjeruje se da ima dvostruko više onih koji zahvate vrše bez dozvole. Cijene su mnogo niže nego u SAD-u, stoga u Brazil mnogi dolaze upravo zbog plastičnih operacija. Prema zvaničnim podacima iz 2014. godine, naprimjer, izvedeno je 520.000 operacija oblikovanja grudi. Interes je veliki, postoje duge liste čekanja i mnogo je onih koji godinama čekaju poziv na operaciju.

Za popularizaciju ove grane medicine u Brazilu najviše je zaslužan slavni brazilski plastični hirurg dr. Ivo Pitanguy (1923-2016). Iako se kao dijete onesvijestio kada je, kao sin hirurga, prisustvovao jednoj operaciji, i sam je postao hirurg – svjetski poznat, priznat, cijenjen, a u rodnom Brazilu bio je omiljen kao fudbalska legenda Pele. Zvali su ga “čarobnjak sa skalpelom”, zbog čega je i zaslužan za izgled mnogobrojnih slavnih osoba, a samo neke od njih su Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Jackie Onassis, Elizabeth Taylor, Mick Jagger, Ivana Trump, Tom Cruise, Frank Sinatra, većina ga je u tajnosti posjetila. Osnivač je takozvane brazilske škole plastične hirurgije, koja se upravo zahvaljujući njemu razvila u jednu od najuspješnijih svjetskih praksi ovog područja medicine. Njegova Clinica Ivo Pitanguy za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Riju jedna je od najpoznatijih na svijetu, a na njoj se usavršavali brojni brazilski i hirurzi iz cijeloga svijeta.

Dr. Pitanguy je 1961. godine, na samom početku karijere, stekao status heroja nacije kada je spasavao ljude iz cirkuskog šatora kojeg je zahvatio veliki požar, a onda ih i besplatno operisao. I nakon toga je nastavio besplatno operisati žrtve nesreća, djecu sa različitim deformacijama čiji roditelji nisu imali novca, a na klinici je oformio i odjel za njihov oporavak nakon operacije. Osmislio je takozvano “brazilsko podizanje zadnjice”, objavio brojne knjige i naučne radove, a u njima je uvijek naglašavao važnost plastične hirurgije. Borio se protiv predrasuda koje i danas vladaju prema toj oblasti hirurgije, isticao je njenu posebnost, često je poredeći sa psihoanalizom jer pozitivno utiče na samopouzdanje i duševno stanje osoba nezadovoljnih i nesretnih zbog vlastitog izgleda. Smatrao je da “ružnoća” nekim ljudima stvara mnogo problema, uglavnom psihičkih, i da je veoma važno učiniti sve da im se pomogne u rješavanju tog problema, da je to jednostavno dužnost svakog ljekara, pa i estetskog hirurga. Dr. Pitanguya su zbog takvog mišljenja zvali filozofom plastične hirurgije.