Menu
Estetska hirurgija

DIMPLEPASTIKA, UMBILIKOPLASTIKA I DRUGI MANJE POZNATI ESTETSKI ZAHVATI

Popularnost estetske hirurgije neprestano raste, samo u SAD-u se godišnje izvede 18 oko miliona hiruških zahvata, a među klijentima plastičnih hirurga je sve više muškaraca. I u svijetu estetske hirurgije postoje trendovi, smjenjuju se, neki su uvijek aktuelni, a ima i onih koji su inspirisani slavnim osobama. Među najtraženijim zahvatima su uglavnom liposukcija, povećanje/smanjenje/podizanje grudi, blefaroplastika, rinoplastika, facelifting… O nekim manje traženim i manje poznatim smo već pisali (presađivanje obrva i buccal fat removal), a sada toj listi dodajemo još nekoliko.

Otoplastika (otoplasty) je ustvari vrlo česta operacija, jednako joj podvrgavaju pripadnici oba spola, kojima rezultati drastično promijene život, jer su mnogi nesretni zbog oblika i veličine ušiju te ih nastoje sakriti kosom ili nekim pokrivalom za glavu. Operacija klempavih ušiju je postupak kojim se trajno koriguje položaj ušnih školjki, primiču se glavi, što veoma utiče na izgled cijelog lica. Operacija traje oko 45 minuta i može se raditi u lokalnoj anesteziji.

Lip Lift ili podizanje gornje usne je za one koji žele punije usne ili žele izbrisati tragove starenja oko njih, a za razliku od privremenih filera, Lip Lift je trajan. Tokom zahvata se povećavaju usne, uglavnom gornja, a ponekad i obje, čime se automatski smanjuje razmak između nosa i usana; američki plastični Ricardo L. Rodrigez kaže da cijelo lice djeluje mlađe kad se taj razmak skrati.

Umbilikoplastika (umbilicoplasty) je također jedan od tretmana o kojem se ne govori i ne piše mnogo, a u pitanju je hirurška promjena izgleda pupka (nekad i kreiranje novog). Malo je onih koji imaju savršen pupak, a uvijek ima onih koji se s tim ne žele pomiriti te ga nastoje uljepšati, ugledajući se na “savršeni” pupak Emily Ratajkowski. Nakon porođaja ili gubitka težine, koža stomaka je opuštenija, smežura, što utiče na kompletan izgled tijela, ali i na predio pupka koji gubi svoj prvobitni izgled. Isto se inače dešava s godinama i kada nemate problema s kilogramima, što je uočljivije ukoliko ne vježbate. Kriva je, naravno, gravitacija.

Dimpleplastika (dimpleplasty) je minimalno invazivan zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, a dovoljno je nekih pola sata kako biste na obrazima (ili bradi) dobili “rupicu”, koja se kod nekih ljudi prirodno pojavi kada se smiju. Rezultat je trajan, a rupica nastaje tako što se tokom zahvata poveže i sašije unutrašnjost obraza prema usni; stvara se takozvani defekt u mišiću obraza. Inspiracija za ovu bizarnu operaciju mnogima je Miranda Kerr.

Thighlighting je naziv složene procedure koja podrazumijeva nekoliko zahvata, a to su: lifting i liposukcija bedara, vanjsko i unutrašnje konturiranje bedara, implantanti u listovima. Tretman je postao nevjerovatno tražen jer je prema nekim navodima zaslužan za duge i tanke noge Belle Hadid. Podvrgavaju mu se djevojke koje su nezadovoljne premalim razmakom između opuštenih bedara, celulitom i malom stražnjicom.