Menu
Estetska hirurgija / Oaza ljepote

TRANSPLANTACIJA OBRVA?

Jedan od glavnih beauty imperativa su naglašene obrve, a kako najmanja promjena njihovog oblika ili gustine može značajno promijeniti izgled lica, ne smijemo ih zanemariti… Chrissy Teigen, model i supruga pjevača Johnnyja Legenda, koja je nedavno pohvalila poznatog američkog estetskog hirurga Jasona Diamonda, zadovoljna rezultatima nakon odstranjivanja bukalne masnoće (buccal fat removal), istom hirurgu povjerila je i transplantiranje obrva, želeći da budu punije. Obrve igraju bitnu ulogu u estetici lica, uokviruju oči, što može biti prednost, ali i neugodnost ako ih svakog jutra morate nekoliko minuta popunjavati. Pravilan oblik obrva licu daje skladan izgled, simetriju lijeve i desne polovine, a svaka promjena u izgledu obrva može drastično promijeniti i izgled i izraz lica”, kaže dr. Diamond.

Transplantacija obrva je postupak koji se izvodi u lokalnoj anesteziji tokom kojeg se folikule dlake uzimaju sa zadnje strane tjemena i dlačice presađuju u obrvu (FUE/Follicular Unit Extraction), a od zatečenog stanja obrva zavisi koliko će postupak trajati. Nakon tretmana moguće su modrice i otečenost, područje obrva se nekoliko dana ne smije kvasiti, a nakon toga ih treba pažljivo tretirati prilikom umivanja i skidanja šminke (ne trljati!). Konačan rezultat vidljiv je nakon 6 do 12 mjeseci. Za razliku od prirodnih obrva, presađene dlačice nastavljaju rasti, stoga ih treba redovno i njegovati i skraćivati. Trajna transplantacija obrva je mnogo skuplji zahvat od microbladinga, naprimjer, ali u nekim slučajevima i najbolje rješenje.

Funkcija obrva

Osim što licu daju simetričan izgled, obrve imaju i svoju funkciju: sprečavaju da znoj, nečistoća i strana tijela dospiju u oči. Veoma su bitne i kada je u pitanju prepoznavanje lica, što su pokazali rezultati istraživanja provedenog na poznatom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology): ljudi teže prepoznaju lica sa fotografija na kojima su izbrisane obrve, nego s onih na kojima su izbrisane oči. Obrve nam pomažu i u pokazivanju emocija, podižemo ih kada samo iznenađeni, a bez njih ne bi bio moguć taj karakterističan izraz lica. Obrve kod svakog od nas rastu drugačije, kada su u pitanju dužina, gustina, zakrivljenost. Rijetke obrve mogu biti posljedica starenja, neodgovarajuće njege ili bolesti. Njihov životni vijek je oko četiri mjeseca, a pravilna njega je ključna za brži rast i obnavljanje. Prečesto čupanje obrva jedan je od razloga prorjeđivanja, a ostali su genetska predispozicija i fizička oštećenja. Gubitak prirodnog oblika, stanjivanje i prorjeđivanje obrva najčešće su rezultat usporenog rada štitnjače zbog nedovoljne proizvodnje tiroksina, najvažnijeg hormona kada je riječ o proizvodnji folikula dlake. Kvalitetna i odgovarajuća ishrana bogata vitaminima A, B i D može pomoći da dlačice obrva rastu brže te budu gušće i kvalitetnije.