Menu
Oaza ljepote

KADA KOZMETIČKE PROIZVODE TREBA KUPOVATI U APOTECI

Ako nemate problema s kožom i kozmetičke proizvode kupujete u drogerijama, možda ste se zapitali zbog čega su neki brendovi dostupni isključivo u apotekama. Odgovor je: radi se o proizvodima takozvanih dermokozmetičkih brendova, koje najčešće koriste osobe s postojećim dermatološkim problemima (ali i one koje ih žele prevenirati). Neki od najvećih i najpoznatijih dermokozmetičkih brendova, Avene, Bioderma, Cerave, Dr. Hauschka, La-Roche Posay, Rilastil, Uriage, Vichy, Weleda, posvetili su čitave linije proizvoda određenim problemima kože. Zbog toga se dermokozmetika zove još i kozmetika s posebnom namjenom ili medicinska kozmetika, što znači da nije isključivo dekorativna. U pitanju je svojevrstan spoj koji djeluje na ljepotu i zdravlje kože, jer dermokozmetički proizvodi kombinuju efekte kozmetike s benefitima dermatoloških aktivnih sastojaka. Dermokozmetički proizvodi sadrže aktivne ljekovite supstance korisne i za zdravlje kože, a sve je duža lista supstanci za koje nema mjesta u dermokozmetici (parabeni, sulfati, silikoni, sastojci životinjskog porijekla, itd).

Osobe čija je koža osjetljiva, zahtjevna, problematična, moraju biti veoma pažljive pri izboru svakog preparata kojim će je tretirati, počevši od onih za čišćenje i umivanje pa do specifičnih za konkretan problem. Akne, rozacea, atopijski i seboroični dermatitis, psorijaza, hiperpigmentacija, itd, zahtijevaju poseban tretman, uz pregled i savjet dermatologa, a korištenje uobičajenih kozmetičkih sredstava može nekada i pogoršati postojeće stanje. Najbitnija razlika između dermokozmetike i konvencionalne kozmetike – dermokozmetički brendovi za svaki preparat provode kliničke studije o efikasnosti i testove o neškodljivosti, a tokom njihove proizvodnje poštuju se visoki farmaceutski standardi.

Važno je napomenuti da su u apotekama koje nude dermokozmetičke proizvode kupcima uvijek dostupni i savjeti i preporuke farmaceuta, kako bi otklonili eventualne nejasnoće i bili sigurni u izbor preparata.