Menu
Beauty Bay

PODOČNJACI: ZAŠTO NASTAJU I ŠTA PODUZETI

Tamni krugovi ispod očiju, zbog kojih izgledamo iscrpljeno, nezdravo i starije, veoma su česta pojava, i sasvim sigurno ih je svako od nas ponekad imao. Podočnjaci su uglavnom estetski problem, mada mogu ukazivati i na neke zdravstvene probleme. To su promjene na koži ispod očiju u vidu tamnije boje, otečenosti, opuštenosti, zbog čega ih zovemo i “vrećice”, a javljaju se usljed različitih faktora podjednako kod oba spola i u svim starosnim grupama. Podočnjaci i “vrećice” ipak nisu jedno te isto, nastanak podočnjaka zavisi od genetike, vanjskih i unutrašnjih uticaja, uglavnom kod mlađih osoba, dok se vrećice javljaju poslije 35. godine zbog opuštanja kože lica i gubitka masnog tkiva.

Kako biste izbjegli pojavu podočnjaka ili ih ublažili, najprije morate ustanoviti zbog čega nastaju, da li je u pitanju nezdrav način života ili neki od unutrašnjih/vanjskih faktora. Najčešće su posljedica nenaspavanosti i izloženosti stresu, a mogu nastati i zbog previše soli u ishrani, anemije, alergije, zadržavanja tekućine u organizmu, pušenja, previše alkohola; mogu biti i nasljedni.

Koža oko očiju je mnogo tanja i osjetljivija nego na ostatku lica, na tom dijelu je manje masnog tkiva i lojnih žlijezda te koža zahtijeva adekvatnu njegu kako bi bila hidratizirana i tako se smanjila mogućnost nastanka bora i podočnjaka, ili kako bi se ublažili/otklonili postojeći problemi. Izuzetno je važno i pažljivo skidati šminku s očiju – upotrebom specifičnih proizvoda, i ne trljati oči previše jer će podočnjaci postati još vidljiviji.

Ukoliko promjena životnog stila i odgovarajuća njega ne daju željene rezultate, te podočnjaci narušavaju izgled vašeg lica, zbog čega ste nezadovoljni i osjećate se loše, možete se za savjet obratiti dermatologu ili estetskom hirurgu. Ovisno o stanju i potrebama kože, postoje različiti laserski i drugi tretmani za tretiranje podočnjaka i vrećica, a blefaroplastika je operativni zahvat kojem se uglavnom podvrgavaju osobe s upornim, veoma izraženim podočnjacima, često udruženim sa spuštenim gornjim kapcima.