Menu
Beauty Bay

TREND KOJI VRAĆA SAMOPOUZDANJE

Mada se ne radi o o revolucionarnom konceptu, sve je veći broj onih kojima je cilj prirodan minimalistički izgled, sa željom da se distanciraju od nerealnih standarda ljepote, koji uglavnom stižu sa društvenih mreža, gdje “čarobni” filteri brišu podočnjake, bore, zatežu kožu… U pitanju je skinimalizam, mnogi ga zovu vraćanje na “fabrička podešavanja” jer je zaista u pitanju vraćanje osnovama, postizanje maksimalnog efekta sa što manje preparata, a odbacivanje komplicirane rutine od desetak koraka. Dakle, vraćanje osnovama koje će koži dozvoliti da prirodno zablista.

Skinimalizam na savršen način spaja njegu kože i make up, koristeći najbolje i od jednog i od drugog, a sve sa ciljem da sve pojednostavi i nauči nas da prihvatimo vlastiti izgled. Da ne pretjerujemo u nastojanju da sakrijemo svaku, pa i najmanju nesavršenost. Najvažnije je da ten izgleda zdravo i njegovano, da ima prirodan sjaj, a to zahtijeva nekoliko određenih koraka, ali uz odgovarajuće proizvode, naravno.

Tri skincare koraka
  • Prvi je, kao i uvijek, neizostavno čišćenje lica, a sredstvo uvijek treba prilagoditi tipu i potrebama kože.
  • Drugi korak je hidratacija, jer je kontinuirano vlaženje kože lica uslov za njen zdrav izgled, a spriječit će i preuranjenu pojavu prvih bora.
  • Treći korak je zaštita kože od UV zraka, ali – tokom cijele godine, jer je sunce glavni krivac za većinu problema kože.

Obratite pažnju na specifične potrebe vaše kože, pogotovo ako je suha, osjetljiva, ako imate izražene bore, pjege, akne, fleke, ako djeluje sivo i beživotno, itd. Tada je potrebno djelovati ciljano, uz savjet dermatologa ili kozmetičara, kako biste osnovne korake njege dopunili još nekima prema potrebi.

Kako je cilj skinimalizma što prirodniji izgled, to podrazumijeva i vrlo malo make upa, kao kada smo tek počeli da se šminkamo: malo rumenila, maskara i sjaj za usne. To je sasvim dovoljno za svjež i blistav izgled, kad je koža zdrava i prirodno sjajna. Nakon što prestanemo “kamuflirati” nesavršenosti i isticati ono što nam se najviše sviđa na licu, bit ćemo zadovoljniji i imati više samopouzdanja. Razlog ili motiv više za skinimalizam su i zaštitne maske koje su tokom pandemije znatno uticale na kožu, pogotovo u kombinaciji sa teškom šminkom, a čini se da će nam maske još neko vrijeme biti obavezan “asesoar” i da će skinimalizam biti aktuelan i u 2022. godini.