Menu
Beauty Bay

AYURVEDSKI RITUAL ZA BARŠUNASTU KOŽU

Dry brushing ili suho četkanje tijela je višestruko korisno, mada nije za svakoga.

Jednostavan metod suhog četkanja tijela se već stotinama godina koristi u ayurvedi i alternativnoj medicini, a prakticira u Rusiji, Turskoj i Skandinavskim zemljama. Osim što sa kože uklanja nečistoću i izumrle ćelije, suho četkanje podstiče cirkulaciju i vitalnost, a djeluje i protiv celulita. Podstiče protok limfe kojom cirkuliraju leukociti, veoma značajni za odbranu organizma i detoksikaciju. S obzirom da limfni sistem nema “pumpu” kao srce koja podstiče protok limfe, treba je na neki način aktivirati, a to činimo masažom, fizičkom aktivnošću ili suhim četkanjem. Pored stimuliranja protoka limfe, suho četkanje stimulira i protok krvi te poboljšava mišićni tonus.

UVIJEK PRIJE TUŠIRANJA

Za sami postupak ne treba vam mnogo vremena, dovoljno je samo nekoliko minuta neposredno prije tuširanja, i to četkom od prirodnih vlakana (ili spužvom od prirodnih materijala). Cilj je usmjeriti limfu prema srcu te četkanje uvijek treba izvoditi dugim, ravnim pokretima, i to – noge od stopala prema gore, ruke od šaka prema ramenima, stomak odozdo prema gore, samo se četkanje leđa izvodi na suprotan način, odozgo prema dole. Izbjegavajte agresivne proizvode za tuširanje, a nakon što kožu posušite laganim tapkanjem ručnikom, nanesite vaš omiljeni hidratantni, njegujući proizvod za tijelo. Dakle, suha koža, suha četka i četkanje od pet do šest minuta, a prve rezultate očekujte poslije nekoliko dana – koža će biti glatka, baršunasta i nježna. Ukoliko imate celulit, posebno se posvetite tim dijelovima tijela, a izbjegavajte vrat i dekolte jer je koža tanja i osjetljivija.

Suho četkanje se NE preporučuje osobama koje imaju osjetljivu i reaktivnu kožu, akne, ekcem, psorijazu, kod alergijskih reakcija, upala i povreda, a ljeti se ne preporučuje neposredno prije sunčanja.