Menu
Beauty Bay

ZAŠTO JE VAŽNO USPORITI GUBITAK KOLAGENA

Kolagen je najzastupljenija bjelančevina u našem organizmu i glavni sastojak kože, kostiju i vezivnog tkiva. Daje čvrstoću i stabilnost tkivu, a osnovna osobina kolagenskih vlakana je fleksibilnost. Odgovoran je za strukturu i elastičnost kože, no nakon 25. godine života počinjemo ga gubiti oko 1,5% godišnje. Kad organizmu nedostaje kolagena to se odražava na izgled i fiziologiju tijela, a neki od simptoma su bore, opuštena koža, bolni zglobovi, pojačano opadanje kose i slabi nokti… Starenje ne možemo zaustaviti, naravno, ali ako želimo što duže zadržati mladolikost i gipkost tijela, potrebno je voditi računa o onome što direktno utiče na naše zdravlje i izgled. Kako kolagen ima uticaj na sva tkiva ljudskog organizma, potrebno im je ishranom ili dodacima osigurati dovoljnu količinu kako koža, kosa, nokti, zglobovi i mišići ne bi trpili.

Osim godina i genetike, na smanjenu proizvodnju kolagena utiču i pretjerano izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, neuravnotežena i ishrana bogata šećerom… To znači da organizmu možemo osigurati dovoljne količine kolagena, ili barem usporiti njegov gubitak, kada se pravilno hranimo, ne pušimo, ne pijemo alkohol, umjereno se izlažemo suncu (uz adekvatnu zaštitu, naravno), itd. Podrazumijeva se da je zdrav način života odlučujući za zdravlje, dobro raspoloženje i ljepotu, osobine koje se više ne povezuju samo s mladošću, nego sa potrebom za kvalitetnim načinom života, bez obzira na godine.

Prirodni izvori kolagena

Namirnice bogate bjelančevinama, kao što su jaja, piletina, govedina, riba i morski plodovi, gljive, orašasti plodovi, soja, su i prirodan izvor kolagena, a vitamin C i cink podstiču njegovu sintezu. Među prirodnim izvorima kolagena su gotu kola i ginseng, biljke koje se najčešće koriste u ayurvedskoj medicini. Gotu kola (Centella Asiatica) je bogata flavonoidima i antioksidansima koji učvršćuju i zatežu kožu te pojačavaju proizvodnju kolagena i time smanjuju pojavu vidljivih znakova starenja. Korištenje ove biljke najprije je zabilježeno u tradicionalnoj kineskoj medicini, i to kao uspješno sredstvo za stimuliranje mozga. Veoma je raširena u Indiji, domoroci Šri Lanke vjeruju da nema boljeg sredstva za zarastanje rana, pa tvrde da ozlijeđene životinje svoje rane liječe gotu kolom. Gotu kola ubrzava cirkulaciju i opskrbu tkiva kisikom, povećava mentalnu snagu, jasnoću, koncentraciju, osigurava bolju razmjenu tvari i energija u mozgu, pa tako povećava njegove sposobnosti. Primjenjuje se kod mnogih tipova rana da bi pospješila zarastanje i smanjila veličinu ožiljaka. Dobar je izvor vitamina B-kompleksa. Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja krvi, kao sredstvo za jačanje organizma, povećanje prirodnog tonusa mišića i diuretik.

Ginseng pozitivno utiče na cjelokupno stanje svakog tipa kože; bogat je esencijalnim uljima, ugljikohidratima, vitaminima i mikroelemenatima koji sprečavaju prerano starenje kože, a normalizira metaboličke procese te može aktivirati sintezu kolagena. Fitohemikalije koje sadrži bore se protiv znakova starenja, podstiču regeneraciju ćelija kože, smanjuju vidljivost bora. Na kineskom jeziku ginseng znači “korijen-čovjek”, i zaista njegov oblik podsjeća na ljudsku figuru. Istraživanja su dokazala da jača imunitet, smanjuje predispozicije za stres i nivo šećera u krvi. Ako žvaćete komadić korijena ginsenga tokom dugog putovanja avionom, pomoći će da ublažite jet lag.

Kolagen plus

Osim u hrani, kolagen se nudi i primjenjuje u različitim oblicima. Kozmetički proizvodi koji sadrže kolagen pomažu u preveniranju prijevremene pojave bora i podmlađivanju kože, kolagenske injekcije smanjuju vidljivost bora, zatežu kožu, daju volumen usnama… Namjena dodataka prehrani s kolagenom je usporavanje njegovog fiziološkog gubitka, nude se u obliku praha, tableta, kapsula ili napitaka, a višestruko su korisni, olakšavaju tegobe kod artritisa, pomažu pri mršanju, izgradnji mišića, podmlađivanju kože…