Menu
Estetska hirurgija

BUCCAL FAT REMOVAL

Mada se ne radi o estetskom zahvatu najnovijeg datuma, iz nekog razloga se vrlo rijetko o njemu piše i govori. Možda mu se podvrgava mali ili nedovoljan broj pacijenata te ne zavređuje toliku pažnju, iako su istaknute, definirane jagodice veoma popularne unazad nekoliko godina. Estetski hirurzi uglavnom uz pomoć filera naglašavaju jagodice, ali i uklanjaju masnoću iz dijela lica, s unutrašnje strane obraza kako bi bili mršaviji. Taj postupak reduciranja obraza naziva se buccal fat removal – bukalno uklanjanje masnih naslaga.

Buccalis (bukalni, obrazni) je unutrašnja strana obraza (facies labialis sue buccalis), naziva se još bukalna površina; okrenuta je prema usnama kod prednjih zuba, odnosno prema obrazima kod zadnjih zuba.  “Jastučiće” masnoće u obrazima imamo svi, kod svakoga su različiti, čak kod iste sobe mogu izgledati drugačije s lijeve i desne strane, a na njihov izgled ne može se uticati vježbom ili dijetom.

Zahvat (eng. Bichectomy) se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, traje oko jedan sat. Kako je smještena duboko unutar lica, masnoću nije moguće ukloniti liposukcijom te se uklanja kroz mali rez na unutrašnjoj strani obraza. Oporavak traje do 14 dana, lice je bolno na dodir nekoliko dana, otečeno do dva mjeseca, a rezultati su vidljivi nakon što otok splasne. U Americi ovaj zahvat košta od 2000 do 5000 dolara, a ne izvodi se kod osoba s tankim i uskim licima jer s godinama mogu početi izgledati premršavo.

Čini se da je Madonnino lice potpuno transformirano zahvaljujući upravo postupku uklanjanja bukalne masnoće, što je neprijatno iznenadilo veliki broj fanova 63-godišnje “kraljice popa”, većina komentara izražava njihovo razočarenje jer je “pretjerala do neprepoznatljivosti”, kao i da izgleda kao vanzemaljac. Buccal fat removal zaslužan je za izgled i Belle Hadid, Megan Fox, Kylie Jenner, Mile Kunis, Jennifer Lawrence, Angeline Jolie, i mnogih drugih za koje smo mislili da se radi samo o dobrom konturisanju… Chrissy Teigen, 36-godišnja supruga pjevača Johnnyja Legenda, objavila je i video s izjavom o tome kako je zadovoljna rezultatom nakon intervencije poznatog američkog estetskog hirurga Jasona Diamonda.