Menu
Novosti

VITALNOST U JEDNOM DAHU

Popularnost joge raste iz dana u dan. Određeni pokreti pomažu nam da se oslobodimo teških misli, razmišljamo pozitivnije, budemo bolje raspoloženi te blagotovorno djeluju i na um i na tijelo, a u njihovoj osnovi je pravilno disanje.

S joga tehnikama možemo naše disanje transformirati u snažno energetsko strujanje. Tako poboljšavamo oksigenaciju te se ćelije i tkiva dubinski revitaliziraju”, kaže svjetski poznata učiteljica joge Shiva Rea, koju je New York Times davno nazvao rock-zvijezdom joge, njeni seminari su uvijek popunjeni do zadnjeg mjesta, a fanovi su spremni pratiti je svugdje po svijetu. I to sve zahvaljujući njenim lekcijama o moći disanja. Ona tvrdi da je unutrašnje disanje veoma efikasan instrument regeneracije. Dovoljno je naučiti koristiti ga na korektan način. A rezultati nisu vidljivi samo na psihičkom ili emotivnom nivou, misao postaje jasnija, slobodnija, a tijelo odslikava to stanje blistavosti. Kada udišemo, dah nas prožima od glave do pete, otklanjajući toksine i nečistoće. Krv dobiva kisik, stres popušta, a intelektualne sposobnosti jačaju, počevši od koncentracije, pa do memorije i kreativnosti.

Spa centar posvećen disanju

Američki kardiolog Robert Benson istog je mišljenja. Više od 20 godina proučavao je fiziološke efekte tai chija, transcedentalne meditacije, joge: “Kao da tijelo povuče ručnu kočnicu, ali na prirodan i nježan način, krvni pritisak se snižava, otkucaji srca usporavaju, disanje je sporije, a potrošnja kisika smanjuje za 17 posto.” Nije nimalo slučajno što je u New Yorku još prije desetak godina otvoren prvi Breathing Spa centar, hram blagostanja posvećen terapeutskim vrijednostima disanja. Prije nego počne bilo koji tretman, klijenti se podvrgavaju ciklusu kontroliranih vježbi disanja u takozvanoj “dvorani za dekompresiju”. Zrak je obogaćen mirisom esencijalnih ulja, s ciljem pripreme organizma za narednu terapiju, korištenjem aromatskih potencijala mirisa i dubokog disanja. Osobe koje ispoljavaju simptome umora, pada tonusa i slabosti, podvrgavaju se tretmanima podizanja energije (esencijalnim uljima limuna, narandže i jasmina), a za one koji osjećaju nemir i napetost, terapeut bira opuštajuće note cedra, mirisne smole i tamjana.

Mnogi brendovi razvijaju posebne formule za primjenu aromaterapije u vlastitom domu, od svijeća s potpuno prirodnim uljem do bukea sa sezonskim mirisima, isprobavajući nove načine obogaćivanja zraka određenim aromama u zatvorenim prostorima. Svojevremeno je i Salvatore Ferragamo kreirao cijelu kolekciju inspiriranu toaletnom vodom Tuscan Soul, realizirajući inovativne načine za otpuštanje mirisa. Ručno rađeni umetak, koji podsjeća na kamen, izrađen od specijalne keramike, uranja se u miris dok ga potpuno ne upije, da bi ga zatim lagano i povremeno otpuštao u željenom ambijentu. Francuski brend Sanoflore, proizvođač prirodne i organske kozmetike, opredijelio se za praktični Spray Sos, sadrži esencijalna ulja koja stvaraju zaštitni i energizirajući oblak i pročišćavaju zrak. Ponesete li ga na čas joge, naprimjer, regenerirajući učinak je siguran, uz pravilno disanje.

Sreća i blagostanje zavise od tijela

Pronalaženje ravnoteže između tijela, duše i uma, to je tajna Deepaka Chopre, gurua indijske medicine koji živi u New Yorku. U knjizi Reinventing the Body, Resurrecting the Soul proučavao je jednu zanimljivu teoriju: da biste pronašli mir u duši, trebate krenuti od tijela: “Naše tijelo može biti izvor različitih čuda, ali je prinuđeno boriti se s godinama i bolestima, umanjujući nam kreativnost i slobodu.” Odatle potiče poznati osjećaj nekompletnosti, zbog kojeg se čini da nam u životu nešto nedostaje. Kako bismo izbjegli smanjivanje vlastitih potencijala, tijelo moramo posmatrati na drugačiji način. Kako? Prestati ga smatrati objektom i slijediti pet pravila blagostanja, praktikujući ih vježbom i meditacijom: tijelo je iluzija, satkani smo od čiste energije, postizanje svjesnosti je magija, gene je moguće ojačati i vrijeme nije tvoj neprijatelj. Pravila su, bez sumnje, hermetična, ali na njima Chopra zasniva i objašnjava vlastito razmišljanje. Jednom promijenjena percepcija vlastitog tijela zahtijeva rad na duhovnom blagostanju. Prema mišljenju indijskog ljekara, veliki broj ljudi smatra da posjeduje dušu, ali je “drži u nekom zabačenom dijelu tijela”, a kako bismo se dobro osjećali u vlastitoj koži potrebno ju je povezati s umom i tijelom. Taj cilj moguće je postići kroz godine rada, a kao pomoć Chopra nudi još tri savjeta: shvatiti da postoji jednostavniji način života, ne zaustavljati se pred vlastitim ograničenjima i ne bojati se vanjskih promjena.