Menu
Oaza ljepote

HIDRIRANJE JE VAŽNO. I IZVANA, I IZNUTRA!

Mnogo puta smo čuli da moramo popiti najmanje šest do osam čaša vode dnevno kako bi naš organizam bio dovoljno hidriran i pravilno funkcionirao, a mnoge slavne osobe tvrde i da je tajna besprijekornog stanja njihove kože upravo u hidriranju organizma…

Japanci su odavno otkrili prednosti konzumiranja vode odmah nakon buđenja, a naučnici su tu zdravu naviku potkrijepili činjenicama. Voda na prazan stomak je dobra za rad crijeva jer olakšava apsorpciju hranjivih materija, a pomaže i pri mršanju: ako popijete najmanje 4 dl vode ujutro metabolizam će se ubrzati i do 24%. Voda igra važnu ulogu u svim procesima našeg organizma: podmazuje organe i tkiva, reguliše temperaturu, ispire otpadne tvari i toksine, hrani zglobove, kosti i mišiće, prenosi hranjive tvari do vitalnih organa. Voda je pravi eliksir za neke zdravstvene tegobe, njeno konzumiranje pomaže pri otklanjanju glavobolje, kod srčanih i bolesti bubrega, dijabetesa, dijareje, opstipacije…

Dehidriranost se najprije odrazi na kožu

Pravilna hidratacija organizma ne znači da pijemo vodu samo onda kada smo žedni. Kada se javi osjećaj žeđi, to znači da smo već dehidrirali. Dehidriranost uglavnom povezujemo s ljetnim vrućinama, ali tokom sezone grijanja u zatvorenim, toplim prostorima gubimo vlagu putem kože, što se najprije primijeti na suhim usnama i sluznici nosa, a potom i na koži. Dakle, ne zaboravite dovoljno piti tokom cijele godine, svakodnevno.

Što se kože tiče, ispijanje vode ne može biti dovoljno da bude zdrava i sjajna, iako će se dehidriranost organizma  odraziti na kožu, postat će neelastična i beživotna. Pored redovnog hidriranja organizma unosom vode, kožu treba hidrirati, održavati vlagu odgovarajućim proizvodima, ovisno o stanju, potrebama i eventualnim problemima kože… Važno je znati da svaki tip kože može dehidrirati, ne miješajte pojmove – tip i stanje. Normalna, suha, mješovita, masna su – tipovi, a isušenost je stanje kože do kojeg uglavnom dolazi zbog korištenja neodgovarajućih ili agresivnih proizvoda. Korištenjem hidratantnih proizvoda koji odgovaraju našem tipu kože mi ustvari sprečavamo gubitak vlage i njeno isušivanje. Suha koža traži masniju, a normalna i mješovita laganiju hidratantnu formulu te obratite pažnju prilikom odabira hidratantnih proizvoda.

Nekoliko savjeta…

Glavobolja Voda ponekad može biti najbolji lijek protiv glavobolje, naročito za osobe koje inače ne unose dovoljno tečnosti u organizam. Pokušajte ublažiti glavobolju ispijanjem 2-3 čaše odjednom, ispijte jednu za drugom. Razbuđivanje Kako noću ne pijete, ujutro ste blago dehidrirani čak i kada to ne osjećate: popijte čašu, dvije vode, to će svakako pomoći – ne samo što ćete nadoknaditi tečnost, nego ćete pokrenuti cirkulaciju i brže se razbuditi U avionu Kako biste nadoknadili pojačanu dehidraciju usljed pada pritiska i rada klima-uređaja, pijte češće, i to običnu vodu. Ponesite i jednu bočicu termalne vode u spreju te povremeno poprskajte lice i otkrivene dijelove tijela.