Menu
Oaza ljepote

JESTE LI SPREMNE ZA ZIMU

Za dobar izgled važno je dobro se osjećati i biti dobro raspoložen, što mnogima nije lako kada su dani sve kraći, noći duže, a temperature niske… Ako tokom ovog perioda osjećate nedostatak energije, nervozniji ste i umorniji nego inače i niste najbolje raspoloženi, to nije slučajno. U toku je prava desinhronizacija biološkog sata, koji je ometen kraćim danima i opštim sivilom. Što je dan kraći, većina ljudi ima problema s raspoloženjem, kod nekog su manje, kod nekog više izraženi. Dok čekamo proljeće i sunčane dane, pronađimo način da ostanemo u formi i zadržimo osmijeh na licu.

Svjetlost kao lijek

Kako biste sinhronizirali biološki sat potrebna vam je svjetlost jer – utiče na lučenje serotonina u mozgu sisara, što je mehanizam na kojem se zasnivaju pozitivni efekti terapije umjetnim svjetlom kod depresije, poremećenog bioritma i lošeg raspoloženja. Svjetlo je lijek koji podstiče neurohemijsku aktivnost mozga. Najjednostavnije i najjeftinije rješenje je što više iskoristiti dnevno svjetlo, dakle – što više boraviti na otvorenom. U slučaju da je neraspoloženje konstantno, sljedeća solucija je svakodnevno izlaganje jakom svjetlu. Terapija svjetlom raširena je u Evropi i Americi, a koriste se posebne lampe širokog spektra, jačine od 2.500 do 10.000 luksa, jer obično kućno svjetlo nije djelotvorno. Kod nas terapija svjetlom, nažalost, nije uobičajena, kao ni kromoterapija, terapija bojama.

Prehrambena ravnoteža

Kada je u pitanju prehrana, tokom ovog perioda često radimo ono što ne bi trebalo. Kako je temperatura zraka niska više nam prijaju bogata i teška jela nego svježe voće i povrće, mada boravimo u ugodno zagrijanim prostorijama. Dolaskom proljeća rezultat će vam se svidjeti samo ako ste se željeli udebljati. Osim nekoliko kilograma viška, organizmu će nedostajati vitamini i minerali, obavezni u borbi protiv infekcija (vitamin C), slobodnih radikala (provitamin A), depresije (omega-3), stresa i umora (vitamin B, magnezij). Prije svega, važno je uspostaviti prehrambenu ravnotežu: svaki obrok uvijek mora sadržavati malo povrća (čorba, svježe ili kuhano povrće) i voća (suho voće i agrumi su puni C vitamina). Jedite proizvode od integralnih žitarica (hljeb, tjestenina, cereali), različite vrste ulja i ribu najmanje dvaput sedmično. Potražite savjet ljekara i, po potrebi, koristite suplemente i multivitaminske preparate.

Protiv potrebe za cjelodnevnim grickanjem, korisno je jesti namirnice koje sadrže triptofan. Ova aminokiselina se metabolizira u serotonin, neuotransmiter koji djeluje opuštajuće i smirujuće. Ima ga u žitaricama, grahu, grašku, bananama, ananasu, puretini, sojinom mlijeku, ribi, jajima, kikirikiju, suncokretovim sjemenkama…

Fizička aktivnost za psihofizičko zdravlje

Oni koji se redovno bave sportom znaju koliko je fizička aktivnost važna za njihovu uravnoteženost. Kada zbog povrede naprave pauzu od nekoliko dana, sem fizičke kondicije, slabi i moral. Fizička aktivnost je izvrstan način za oslobađanje od stresa, a blagotvorno djeluje na zdravlje srca i kontroliranje težine. Objašnjenje je biološkog tipa: kada smo fizički aktivni organizam stvara supstance (endorfin, dopamin, serotonin) koje pozitivno djeluju na raspoloženje i stvaraju fizičko i mentalno blagostanje.

 

Sem toga, kretanje podstiče cirkulaciju krvi, jačajući cijeli organizam, što nam je izuzetno potrebno u ovom periodu godine. Poželjno je biti fizički aktivan, ali pod jednim uslovom: ne smije se raditi o obavezi, nego o zadovoljstvu, inače ćete postići suprotan efekat. Brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, nije važno šta ćete odabrati, važno je vježbati najmanje pola sata dnevno, najmanje triput sedmično! A kada je temperatura zraka veoma niska, neka aktivnost bude u zatvorenom.