Menu
Novosti

NO MORE BAD SKIN DAYS

Imati savršenu kožu lica želja je mnogih žena bez obzira na godine. No more bad skin days mantra je onih koje, nezadovoljno se gledajući u ogledalo, žele što prije popraviti postojeće stanje. Rezultati online anketa od prije nekoliko godina pokazali su da 42% žena od 25 do 34 godine uglavnom govori o svojoj koži lica, tačnije o tome kako bi željele da izgleda. Bez proširenih pora, mrlja, beživotnog tena i podočnjaka.

Žene su sve informiranije, na forumima razmjenjuju mišljenja, diskutuju o različitim tretmanima, o kozmetičkim proizvodima koje su isprobale i onima koje bi eventualno željele naći na tržištu. Životni stil ovih žena je sličan, baziran na stresu, neuravnoteženoj ishrani i nedovoljno sna, što se najprije odražava na koži, i to upravo na licu. Neravnoteža u organizmu negativno utiče na zaštitnu funkciju kože, što za posljedicu ima mnoge probleme, među kojima je njeno ubrzano i prerano isušivanje. A svaka od tih žena željela bi imati lijepu kožu.

Šta uopšte znači – lijepa koža, koje su njene karakteristike?  “Lijepu kožu prepoznajete na prvi pogled: blistava je, savršeno reflektuje svjetlo, nema crvenila ili sličnih nesavršenosti. Mekana je na dodir, dobro hidratizirana, bez znakova suhoće. Kod mene, nažalost, dolaze mnoge mlade žene sa loše njegovanom kožom, grubom i bez sjaja. Uvijek im savjetujem da krenu od kvalitetnog i redovnog čišćenja lica, da biraju odgovarajuće kozmetičke preparate za dan, prilagođene potrebama njihove kože”, kaže Joelle Ciocco, biohemičarka, nekadašnji L'Oréalov “skin guru”, “creator of the double cleansing”, koja je osnovala vlastiti kozmetički brend Joelle Ciocco Paris.

PRIRODNA I BLISTAVA KOŽA

Žene sve više vode računa o svojoj koži, njenom zdravlju i stanju te poklanjaju i sve više pažnje sastojcima i teksturama proizvoda za ljepotu. Zbog toga su kozmetičkim brendovima s vremenom postale veoma važne inovativne formule koje koži trebaju omogućiti da zablista”, kaže poznata njujorška make up umjetnica Gucci Westman, bivša kreativna direktorica Lancomea, a sadašnja Revlona, koja također ima vlastiti kozmetički brend, Westman Atelier. “Koža ne smije biti zagušena teškim puderima, bronzerima, treba izgledati što prirodnije, prozračno i blistavo.”

Naravno, svi s vremena na vrijeme moramo prekriti neki nedostatak na koži, želimo da nam ten bude ujednačen. I za to postoje opcije. Sasvim lagani puderi koji se savršeno sjedinjuju s kožom, i vazdušasta rumenila koja imaju isti efekat, ono su što će koži definitivno pomoći da zablista prirodnim sjajem. “Najvažnije je pripremiti kožu, što znači dobro je hidrirati prije šminkanja. Izgledat će njegovano, a i šminka će duže trajati. Izaberite lagane, tečne ili gel hidratantne formule koje fantastično prodiru u kožu i trenutno je hidriraju. Mnoge od njih sadrže visok nivo antioksidansa i drugih aktivnih sastojaka koji savršeno prijaju koži.

Za razliku od teških pudera koji su stvar prošlosti, nove generacije ovakvih proizvoda više funkcionišu kao “druga koža”: ultratečni puderi koji predstavljaju mješavinu hijalurona, pigmenata prekrivenih aminokiselinama i ostalih sastojaka koji reflektiraju svjetlost. Ovakva kombinacija pruža koži prirodnu transparentnost. Kada se sunčevi zraci odbiju od kože, šminka neće izgledati teška ili slojevita. Takođe, tu su i puderi na bazi termalne vode, koji sadrže pigmente “zarobljene” u vodi, za ultralagani sjaj.

Dajte licu suptilan sjaj, i ne zaboravite malo ružičaste”, kaže Gucci Westman, a za to će vam trebati posvjetljivač – koji ćete nanijeti prije ili nakon pudera, izbor je na vama. Westmanova preporučuje nanošenje na jagodice, unutrašnje uglove očiju, korijen nosa i vrh usana. Razlog zbog kojeg koža izgleda tako kako izgleda leži u tome što se ne sastoji iz samo jedne boje. Stoga joj je potrebno malo ružičaste. Osim toga, usne takođe trebate naglasiti s malo ruža kako bi izgledale zdravije.