Menu
Beauty Bay

UNUTRAŠNJA RAVNOTEŽA I BESPRIJEKORAN IZGLED

Dobro zdravlje rezultat je ravnoteže uma, tijela i duha, kažu ayurvedski doktori, a ayurveda nas uči kako da promjenom životnog stila uspostavimo ravnotežu i izgledamo dobro.

Na zapadu ayurvedu smatraju komplementarnom ili alternativnom medicinom, a nastala je u Indiji prije više od 3.000 godina. Tretira tijelo, um i duh kao jednu cjelinu, što je zasnovano na mišljenju da su tijelo i um povezani sa vanjskim svijetom i zajedničku djeluju na sprečavanju bolesti. Dok konvencionalna medicina tretira simptome bolesti, ayurveda nastoji otkriti uzroke tih simptoma i način na koji je zdravstveni problem povezan s ličnim sistemom kao cjelinom, osnažiti imunitet pacijenta i spriječiti razvoj bolesti. Ayurvedski tretmani uključuju detoksikaciju, masažu, meditaciju i upotrebu biljaka, liječenje može trajati duže, ali kada se zdravstveni problem riješi, uglavnom se više ne pojavljuje.

Tajne ljepote Indijki

Ayurveda tretira tijelo kao cjelinu, a prema ayurvedskom učenju duša (atma) je jedini živi dio nas. Sve što se ispoljava na fizičkom nivou, na našem licu i/ili tijelu je zapravo odraz naših osjećaja, naše duše. Osnova tradicionalnog pristupa zdravlju je da treba nadoknaditi ono čega nam nedostaje ili umiriti ono čega je previše, te zdravlje znači postizanje i održavanje ravnoteže između svih elemenata tijela. Svaki put kada našem sistemu nešto nedostaje ili nečega ima previše dolazi do neravnoteže.

Kako bi i um i tijelo bili zdravi, indijske žene vijekovima održavaju tu ravnotežu razvijajući duhovnu stranu meditacijom i prakticiranjem joge. Njihova unutrašnja ravnoteža rezultira besprijekornim izgledom, Indijke su graciozne, kosa im je bujna i sjajna, a ten savršen. Među sastojcima koje najčešće koriste su amla prah (kao maska za kosu), kokosovo ulje (za masažu vlasišta i hidrataciju kože), brašno od slanutka (za piling), kurkuma (kao maska za lice) i kajal (za zdravlje očiju, a ne samo kao šminka). Emblica officinalis, amla, amalaki ili indijski ogrozd je jedna od najproučavanijih ayurvedskih terapeutskih biljaka, a koristi se za podmlađivanje i regeneriranje organizma. Osim toga, čest je dodatak prehrani, kao prah, ulje ili u kapsulama, te sredstvo za njegu kose i kože. Kajal (kohl) je ayurvedski pripravak koji od davnina koriste i žene i muškarci u Indiji, Egiptu, zemljama Bliskog istoka, Mediterana, itd, i to ne samo za šminkanje očiju. Smatra se da ima mnoge ljekovite osobine, da sprečava suhoću očiju, smiruje i štiti od infekcija. Nanosi se navečer, prije odlaska na spavanje, kako bi djelovao tokom noći, podstakao prirodno vlaženje i čišćenje očiju, a ujutro se ispira vodom ili ukloni uljem. Prirodni kajal ima adstringentne osobine te sužava sitne crvene žilice u oku i bjeloočnice ostaju čiste.

Ayurvedska ishrana

Pravilna ishrana je veoma bitan dio ayurvedske medicine, personalizirana je, dakle prilagođena svakoj osobi nakon uvida u njen zdravstveni problem i način života, a oslanja se i na promjene godišnjih doba. U terapijske svrhe nekada se preporučuju i namirnice životinjskog porijekla, ali ayurveda zagovara vegetarijansku ishranu, organske i namirnice iz ekološkog uzgoja. Začinima se posvećuje velika pažnja, zbog ukusa, mirisa i ljekovitih svojstava, a većina začina se prije dodavanja u jelo proprži kako bi se oslobodile korisne supstance.

Bez pravilne ishrane, lijek je beskoristan; uz pravilnu ishranu, lijek je nepotreban – drevna ayurvedska izreka.

Potrebno je obratiti pažnju na to kako se određene namirnice međusobno slažu, jer prema ayurvedi neke kombinacije stvaraju toksine u organizmu. Tako, naprimjer, mlijeko ne treba kombinirati s bananama, kiselim voćem, lubenicom; jogurt s kiselim voćem, sirom, dinjom, lubenicom, bananama; mahunarke s voćem, sirom, mlijekom i jogurtom; krompir, paradajz, papriku i patlidžan s mliječnim proizvodima i krastavcima, itd. Ručak je glavni obrok, trebalo bi jesti između 12 i 14 sati, kada je probava najjača; doručak i večera trebaju biti lagani, a večerati treba prije zalaska sunca. Komadić svježeg đumbira i limuna prije obroka pomažu varenju, treba jesti polako i dobro žvakati; ne treba se prejedati, niti jesti dok smo pod stresom.