Menu
Beauty Bay

O UTICAJU HORMONA NA KOŽU

Starenje kože lica počinje oko 25. godine, a do 45. je primjetno tanja, uglavnom zahvaljujući izlaganju suncu, zagađenom zraku i – hormonalnim promjenama.

Koža se tokom života neprestano obnavlja, a na njoj su vidljivi procesi prirodnog starenja koji se dešavaju unutar organizma. Na naše starenje donekle utiče genetika, a značajnije hormoni i životne navike (pretjerano sunčanje, pušenje, konzumiranje alkohola, neadekvatna ishrana); britanski doktor Patrick Holford, autor mnogobrojnih knjiga o ishrani i zdravom životu, kaže – ono što danas konzumiramo, sutra nosimo na licu.

Važna je ravnoteža

Hormoni imaju izuzetno veliki uticaj na cjelokupan organizam i njegove funkcije tokom cijelog života, počevši od puberteta. Utiču na apetit, vitalnost, aktivnost epidermalnih ćelija i njihovo obnavljanje, na raspoloženje, plodnost i starenje, kao i na izgled i ljepotu kože – kojoj mogu dati blistav i savršen izgled, ali i izazvati probleme ukoliko dođe do hormonskog disbalansa. Hormonski disbalans znači previše ili premalo lučenja određenog hormona u organizmu, što može biti rezultat prirodnog starenja organizma, ali i rezultat nepravilnog rada endokrine žlijezde. Uobičajeni simptomi koji ukazuju na hormonski disbalans: pojačan i neredovan ciklus, pojačana dlakavost na licu ili ostalim dijelovima tijela, akne na licu, grudima i leđima, dobijanje na težini, tamnjenje kože, posebno u predjelu vrata ili ispod grudi pojačano znojenje noću…

Melanin i pigmentacijske mrlje

Spolni hormoni estrogen i testosteron se u određenim razdobljima života različito luče. Kako koža sadrži receptore spolnih hormona, na nju djeluje promjena njihove koncentracije, i to u vidu promjena na koži (akne, hiperpigmentacija…); spolni hormoni utiču i na distribuciju masti, a potkožno masno tkivo je važno u zadržavanju mladalačkog izgleda. S godinama se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, zbog čega dolazi do istanjivanja i smanjene elastičnosti kože, suhoće i izraženijeg boranja. Višak estrogena, obično izazvan uzimanjem kontraceptivnih pilula, trudnoćom ili, jednostavno, hormonskim disbalansom, izaziva povećanu proizvodnju melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju naše kože, što dovodi do pojave fleka, uglavnom na licu. Iako su dermatolozi odavno svjesni činjenice da hormoni imaju ogroman uticaj na stanje i izgled naše kože, svijest o tome porasla je tek u proteklih desetak godina te se počinju proizvoditi i usavršavati antipigmentacijski proizvodi.

Hormon stresa

Prirodni odgovor organizma na najrazličitije situacije koje nam stvaraju nelagodu i napetost je stres, kada dolazi do pojačanog lučenja kortizola, takozvanog hormona stresa. Kortizol ima veoma važnu ulogu u odgovoru na stres, s obzirom da djeluje na priliv energije, omogućava popravak tkiva i ograničava određene funkcije koje u datom trenutku nisu toliko bitne. Hormon stresa znatno utiče i na izgled naše kože. Inače je nivo kortizola ujutro najviši, a najniži naveče dok se pripremamo za spavanje. Problemi nastaju kada smo konstantno pod stresom, bez obzira da li je razlog, naprimjer, pritisak zbog rokova na radnom mjestu, zdravstveno stanje, svađa s bliskim osobama, itd. Organizam reagira na stres, što se negativno odražava na naše svakodnevne potrebe za snom, hranom, opuštanjem, a djeluje i na kožu. Previše kortizola smanjuje stvaranje kolagena, utiče i na ostale faktore povezane sa starenjem kože, kao što su povećana oksidacija i upale. Crvenilo, osjetljivost, opuštenost, suhoća, a kod nekih pojačana aktivnost lojnih žlijezda i masnija koža, neki su od simptoma uticaja stresa na kožu. Previše kortizola može izazvati pogoršanje stanja osjetljive i kože sklone aknama te izazvati nove probleme, ekcem, rozaceu, itd. Kako bismo smanjili uticaj kortizola na organizam, potrebno je uvijek odvojiti malo vremena za sebe – kako bismo se opustili, relaksirali i vratili u ravnotežu. Meditacija, šetnja, fizičke aktivnosti, izbor je veliki, prakticirajte ono što vam najviše odgovara, bolje ćete se osjećati, bolje spavati, bit ćete zadovoljniji i podstaknut ćete stvaranje serotonina, hormona sreće.