Menu
Beauty Bay

HOLLYWOOD JE SVE MRŠAVIJI, UZ NEKOLIKO IZUZETAKA

Izgubiti kilograme nimalo nije lako, pogotovo ako ste gurman i/ili vam u genetskom kôdu mršavost nije “zapisana”. Iza savršene figure, bez trunke viška, stoje svakodnevna odricanja, žrtvovanja, sati i sati provedeni u dvoranama za vježbanje, najrazličitije dijete i pravila ishrane. U svijetu slavnih, čini se, dopušteno je apsolutno sve kako bi figura bila tanana i senzualna, skoro nestvarna, jer Hollywood uglavnom ne oprašta višak kilograma (ni godina).

Jennifer Aniston “Imala sam probleme s tjelesnom težinom, znam koliko je važno biti mršav. Kad si mršav, u Hollywoodu te tretiraju kao da si druga osoba. Nevjerovatno i užasno! Godinama slijedim pravila takozvane Zona dijete, koju je osmislio dr. Barry Sears. Balansirana prehrana sastoji se u tome da jedete 40% kompleksnih ugljikohidrata, 30% proteina i 30% dobrih, nezasićenih masnoća, znači da reducirate šećer i hljeb, a povećate unos voća i povrća. Za doručak jedem jaja, jogurt ili palačinke od slatkog krompira, za ručak salatu, a za večeru piletinu, ribu i ponekad govedinu. Preko dana ponekad pojedem i pastu, nisam se potpuno odrekla hljeba i ponekog slatkiša. Što se tiče vježbanja, triput sedmično po jedan sat radim kardiovježbe i dižem tegove. Ipak sam porijeklom Grkinja, a grčke žene imaju jače grudi i zadnjicu, moram biti oprezna.”

Charlize Theron “Jednom sam, želeći biti mršavija sedam kilograma, slijedila nevjerovatnu, drakonsku dijetu, koja je branila masnoće, večeru i alkohol! U smislu da poslije pet sati popodne nisam smjela ama baš ništa jesti, a mogla sam piti samo vodu. Mnogo sam trčala, bavila se jogom… Nije bilo nimalo zabavno, ali bili su to zahtjevi režisera koje sam morala poštovati. Organizam se bunio i imala sam manje snage nego inače. Obično stanem u broj 38 i odlično se osjećam.”

Teri Hatcher “Poslije rođenja kćerke imala sam 14 kilograma previše i bilo mi je veoma teško da ih se oslobodim. Tokom trudnoće sam bila veoma aktivna, nisam prestajala s vježbama koje inače radim, malo sam ih samo prilagodila svom stanju. U kući sam imala salu za vježbanje. Sad se bavim intenzivnim aerobikom, brzim hodanjem i povremeno kick boksom. Veoma mi je važno kako izgleda moje tijelo, a bavljenje sportom je način da se što više približim željenom idealu.”

Kate Winslet “Moja figura je ženstvena, obla, nije uobičajena među holivudskim glumicama. Sretna sam zbog toga. Nisam, i ne želim biti kao suha grana. Kao dijete sam baš bila bucmasta i dobivala razne, nimalo lijepe nadimke zbog toga. Ni kao 16-godišnjakinja nisam ništa bolje izgledala, porodična je odlika uživanje u hrani. Majka je sjajna kuharica, ujak chef u jednom restoranu, sve to ima uticaja na moj odnos prema jelu. Smršala sam uz pomoć Weight Watchers metoda te bila opsjednuta vagom dok mi Emma Thompson nije poklonila knjigu Mit o ljepoti Naomi Wolf, koja mi je pomogla da budem mnogo opuštenija.”

Christina Ricci “Na početku karijere, dok sam bila adolescentica, ako bih se imalo udebljala odbijali su me na kastinzima uz objašnjenje da izgledam previše zdrava. Vjerujem da su mislili kako sam preteška, htjeli su mršavost karakterističnu za modele i manekenke. Ne vjerujem da možete biti previše zdravi. Zbog svog tijela cijelu godinu nisam dobila niti jednu poslovnu ponudu, te sam neko vrijeme bila prestala da jedem, postala sam anoreksična. Kratko, ali jesam, priznajem. Jedan dio mene još uvijek vjeruje da nikada neću biti potpuno uspješna – jer nikad neću biti dovoljno mršava”, kaže Christina, iako je danas na listi deset najmršavijih glumica.

Oprah Winfrey “Otkad znam za sebe borim se s tjelesnom težinom. Početkom devedesetih imala sam oko 70, onda sam smanjila vježbanje i kilogrami su se počeli gomilati. Tečna dijeta po Optifast programu mi je pomogla da izgubim čak 30 kilograma, a onda sam ih sve vratila. Voljela bih da znam kako održati željenu težinu, ali debljanje ne shvatam tragično. Svaki put kad stanem na vagu i ne budem zadovoljna, priznam sebi kako sam ovisna o hrani i ponavljam svoju mantru – voli sebe takvu kakva jesi.”

Halle Berry “Dijabetičarka sam te je fizička aktivnost od vitalnog značaja za moje zdravlje. Nimalo se ne štedim, trčim na pokretnoj traci, dižem tegove kako bih učvrstila ruke i gornji dio tijela, imala jake stomačne mišiće. Ne propuštam ni vježbe za noge. Hranu pripremam prema receptima jednog indijanskog travara. Isprva su me zbog toga mnogi ismijavali, ali su prestali poslije godinu i po kada mi više nisu trebale inzulinske injekcije.”

Neke od najgorih VIP dijeta

Jeste li ikada pomislili da probate smršati jedući homogeniziranu hranu ili uz pomoć alkoholnih pića? Nadamo se da niste, kao što je slučaj s nekim zvijezdama koje su promovirale određene “kreativne” dijete. Od dijete sa zrnima riže, preko one sa limunovim sokom do već legendarne čorbe od kupusa, nemoguće je nabrojati sve postojeće bez opsežnog istraživanja te smo izdvojili samo nekoliko.

Dukanova dijeta Hvaljena i kritikovana dijeta francuskog gurua ishrane, bivšeg ljekara Pierrea Dukana, među najgorim je dijetama na BDA listi. Uprkos tome što se u nju zaklinju Jennifer Lopez, Kate Middleton, Gisele Bunchen i mnogobrojni sljedbenici širom svijeta, čini se da nije u pitanju “eliksir vječne mršavosti”. Prema tvrdnjama stručnjaka nema naučnih dokaza o tome da je izbacivanje određene kategorije namirnica korisno po zdravlje. Do mršanja dolazi, kao i uvijek, smanjenim količinama obroka, a ne zbog izbjegavanja ugljikohidrata. Osim dugoročne štete po organizam, prvi kolateralni efekti koji prate gubitak kilograma su nedostatak energije i konstipacija.

Baby Food Diet Dijetu dječijom hranom slijedile su Lady Gaga, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston i – milioni američkih žena. Sastoji se u ishrani homogeniziranom hranom i mikroporcijama prilagođenim bebama, a nikako odraslim osobama. Osnovna ideja, reduciranje pojedinačnih obroka koji su uglavnom pretjerani, otišla je u krajnost, tačnije potpunu ludost, jer je broj kalorija namijenjen djeci od svega nekoliko mjeseci. Iako su u ovu dijetu uključeni voće i povrće, velika je šteta da se konzumiraju izmiksani, jer se na taj način smanjuje količina korisnih vlakana koje sadrže. Osim toga, stručnjaci iz BDA (British Dietetic Association) naglašavaju da žvakanje hrane pomaže u osjećaju sitosti, dakle sreće i zadovoljstva.

Raw Food Diet Ova dijeta preporučuje ishranu sirovom hranom, koja je teoretski gledano zdravija i korisnija od termički obrađenih. Neke namirnice jesu lakše svarljive od kuhanih ili pečenih, i njihovim unosom organizmu obezbjeđujemo dovoljne količine vitamina i minerala koji se gube termičkom obradom. Ali, termička obrada je i efikasan način za uništavanje bakterija i gljivica u pojedinim namirnicama, a neke nije ni moguće konzumirati sirove (meso, žitarice, mahunarke…). Dijetu sirovom hranom jednako vole vegetarijanci i mesožderi, a među slavnima su je prakticirale Demi Moore i Natalie Portman.

Dijeta prema krvnim grupama Paranaučna teorija koja preporučuje ovu dijetu bazirana je na ideji da se određeni nutrijenti ne asimiliraju jednako kod svih osoba, a da način asimiliranja zavisi upravo od krvne grupe. Idejni tvorac ove dijete je američki naturopat dr. Peter J. D'Adamo. Dakle, da li ćete se od neke hrane udebljati zavisi samo od toga koja ste krvna grupa. Tako je osobama s krvnom grupom A zabranjeno da jedu mliječne proizvode i preporučuje im se vegetarijanska ishrana, oni s B grupom mogu jesti mliječne proizvode, a osobama s nultom krvnom grupom preporučuje se što više mesa i povrća, a zabranjuju žitarice i mliječni proizvodi. Britanski stručnjaci tvrde da ne postoji niti jedna naučna potvrda za navedene preporuke, kilogrami se ne gube na osnovu krvne grupe, nego na osnovu reduciranih porcija.

Drunkorexia Dijeta alkoholom zastupljena je najviše kod mladih. Alkohol je veoma kaloričan ako ga unosimo s hranom, ali ako ne jedemo ništa… Zvuči kao ludost, što i jeste, ali ova tečna dijeta, zasnovana samo na alkoholu, ubija osjećaj gladi i organizmu uskraćuje sve, osim malo šećera. Rizik: trajne posljedice po organizam i vrlo vjerovatan put u alkoholizam. Dijeta alkoholom je zastupljena među modelima i manekenkama, koje vole i dijetu šampanjcem, ali ipak dopušta i poneki kanape.

Sveta dijeta

Poslije svih dosad izmišljenih dijeta, ubjedljivo najveće iznenađenje je prije nekih desetak godina priredio američki protestantski sveštenik Rick Warren, tvrdeći da je za mršanje neophodna Biblija. Njegov The Daniel Plan, na istoimenom sajtu, promovira način života koji će tijelo učiniti svetim. Tokom redovnih svešteničkih dužnosti, Warren je zapazio veliki broj pretilih ljudi, te zaključio kako to nije samo fizički problem, nego znak moralne korupcije, lascivnosti i nedostatka poštovanja prema životu. Molim te, stavi svoje robove na desetodnevnu probu, daj im da jedu mahunarke i piju vodu”, tražio je Daniel od vavilonskog kralja Nabukodonosora, čiji je savjetnik bio. To je citat iz Biblije, iz Knjige o Danielu, na kojem Warren bazira svoju dijetu, preporučujući uglavnom mahunarke, vodu, malo bijelog mesa, kretanje, molitvu i vjerovanje u njega kao karizmatičnog vjerskog vođu, kojeg danas na Facebooku prati preko osam miliona ljudi. Warren je i sam izgubio 25 kilograma pridržavajući se pravila svete dijete, čija tajna leži u snazi vjerovanja, te u podrškama poneke poznate osobe, kao što je naprimjer dr. Oz, koji je svojevremeno u svojoj emisiji podržao Warrenovu ideju.