Menu
Beauty Bay

ZAŠTITITE USNE OD HLADNOĆE

Suhe i ispucale usne veoma su čest problem tokom jeseni i zime. Istaknute su na licu, zbog čega su, kao i nos, prve “žrtve” vanjskih faktora, najprije hladnoće, a potom i smoga, nečistog zraka, vjetra, UV zraka, jer su izloženije njihovom uticaju. Brzo gube vlagu, suše se i pucaju iz veoma jednostavnog razloga – nemaju žlijezde koje sadrže sebum. Osim toga, koža usana je znatno tanja od kože lica, zbog čega je veoma važno preduzeti sve mjere njege, ako ne želite da pucaju, budu suhe, crvene i bolne.

Pravila njege za savršene usne

Blagi, lagani piling otklanja izumrle ćelije s površine usana te će odmah izgledati zdravije i ljepše. Možete koristiti mekanu četkicu za zube i laganim pokretima “iščetkati” usne. Malo šećera ili soli na vrhu mokrog prsta učinit će čudo: laganim trljanjem odstranit ćete i najmanje tragove nečistoće i usnama vratiti prirodnu boju. Hidratiziranje je veoma važno: koristite proizvode na bazi karité putera, arnike, slatkog badema, jojobe, maslinovog ulja – nahranit će usne i učiniti ih mekim. Vašim usnama će dodatno koristiti E vitamin u balzamu ili posebnoj kremi za njegu usana.

Izbjegavajte grickanje suhe kožice na usnama i oblizivanje. Pijte dovoljno vode i unosite vitamine, usnama su neophodni željezo i B vitamin. Tokom hladnijeg vremena izbjegavajte često nanošenje sjajila i olovke za usne, čine ih suhim, ispucalim i dodatno pogoršavaju problem. To pravilo također se odnosi i na postojane ruževe s dodatkom sjajila, jer ne dozvoljavaju koži usana da diše. I, na kraju, kako biste imali zdrave i zaštićene usne, ne pijte pretople napitke i nemojte jesti prekisele namirnice.

Trikovi za savršeno nanošenje (crvenog) ruža

Svaki, pa i crveni, ruž najbolje izgleda na potpuno glatkim usnama. Prije nanošenja usne ne smiju biti suhe i ispucale: nježno ih istrljajte četkicom za zube ili blazinicom umočenom u hidratantnu kremu. Napravite nježan piling usana koristeći balzam za usne i smeđi šećer. Crveni ruž često se razmaže u uglovima i izvan linija usana. Prije nanošenja nanesite tekući puder, koristite olovku za usne u boji sličnoj prirodnoj boji usana ili nanesite korektor u uglove usana kako biste spriječili mrlje.