Menu
Beauty Bay

HEROJ SVIH TIPOVA KOŽE

Osim hijaluronske kiseline, retinola i vitamina C, koji nam prvi padnu na pamet kao must have sastojci za njegu kože, skincare rutini treba dodati još jedan – niacinamid. S pravom ga zovu junakom svih tipova kože, s obzirom da zadovoljava njene najrazličitije potrebe, i to u svakom životnom dobu.

Niacinamid ili nicotinamid je aktivna forma niacina – vitamina B3, jedan od najstabilnijih sastojaka koji se koriste u proizvodnji preparata za njegu kože. Ovaj snažni antioksidans, gotovo neutralne pH vrijednosti, ne izaziva iritacije ili crvenilo te je jedan od najsigurnijih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, odlična alternativa retinoidima i kiselinama koji se ne preporučuju tokom trudnoće ili dojenja. U slučaju iritacija prilikom korištenja proizvoda s niacinamidom, sasvim sigurno je izazvana nekim drugim sastojkom, a ne niacinamidom (može se pojaviti blago perutanje samo ukoliko pretjerate s količinom niacinamida). Kada je u pitanju koncentracija u proizvodima, 5% bi trebalo biti sasvim dovoljno, mada se na tržištu mogu naći proizvodi i sa 12% niacinamida. Kompatibilan je s bilo kojim proizvodom koji koristite u skincare rutini, dakle slaže se i sa retinolom, vitaminom C, hijaluronskom kiselinom, peptidima, AHA i BHA kiselinama…

Niacinamid sprečava upale na koži, smanjuje lučenje sebuma, posvjetljuje mrlje, pjege i sve oblike pigmentacije, umanjuje pojavu sitnih bora, crvenila i pora, smiruje kožu, štiti je od slobodnih radikala i štetnih UV zraka, jača zaštitnu barijeru kože. Efikasan je u tretiranju akni, smanjuje upalu povezanu s postojećim stanjem kože, a sprečava i pojavu novih prištića i akni. Zahvaljujući sposobnosti da “komunicira” sa ćelijama, niacinamid podstiče mikrocirkulaciju u koži te postaje elastičnija. Povećava nivo masnih kiselina u koži, zbog čega spada među jedne od najboljih antiage kozmetičkih sastojaka.