Menu
Beauty Bay

MOISTURE SANDWICH

Moisture sandwich, još jedan skincare trend koji je postao popularan nakon promoviranja putem društvenih mreža (naziv najvjerovatnije potiče sa Reddita), prvenstveno je namijenjen suhoj i koži koja je sklona dehidraciji, a mogu ga primjenjivati apsolutno svi. Ovaj metod hidriranja uspješno “zarobi” vlagu u koži te je dugotrajno hidrirana i blistava, a make up stručnjaci tvrde da je odlična podloga za šminku i da vam highlighter vjerojatno neće biti potreban.

Radi se o tome da se koža hidrira postepeno, slojevito kao sendvič, najprije laganim, vodenim, a potom težim, gušćim proizvodima. Moisture sandwich postupak počinjete laganim umivanjem (čistog lica, naravno), ali ne posušujte lice, ili posušite pa poprskajte termalnom vodom, jer koža treba biti vlažna – vlaženje lica pomaže dubljem i efikasnijem prodiranju proizvoda. Drugi korak je nanošenje bogate hidratantne kreme ili seruma (na bazi vode), prskanje termalnom vodom ili hidratantim losionom, a završni, treći korak je SPF krema ili ulje, zavisno od tipa kože. Postupak je pogodan i za hidrataciju usana, potrebno ih je samo lagano skvasiti vodom, nanijeti hidratantnu kremu i bogat sloj balzama za usne.

Budite pažljivi ako imate akne ili kožu sklonu aknama, bogate kreme bi mogle pogoršati stanje. Mada se za suhu kožu savjetuje primjena vazelina u završnom koraku, iako neće začepiti pore, vazelin može bukvalno zarobiti sebum, izumrle ćelije i bakterije u koži te izazvati bubuljice ili akne. Takođe se ne preporučuje korištenje retinola, pilinga sa kiselinama ili bilo kojeg proizvoda koji može iritirati kožu, pogotovo ako je osjetljiva.