Menu
Beauty Bay

DRAGOCJENA MORSKA SO

Prije više od 6.000 godina zvali su je bijelo zlato, a ljudi se njome liječili zbog jedinstvenih svojstava. Morska so je možda najdragocjenija supstanca koje smo se uglavnom odrekli posljednjih godina, a koja se apsolutno mora vratiti u prehranu: kao nijedna druga štiti organizam od slobodnih radikala. Prema ayurvedi – umjeren unos soli čisti organizam, pospješuje eliminaciju toksina, podmazuje i vlaži tkiva, poboljšava metabolizam, djeluje kao blagi laksativ, sprečava grčeve, reguliše krvni pritisak, poboljšava apetit i probavu.

Cvijet soli

Nije u pitanju obična kuhinjska so koja rafiniranjem izgubi terapeutska svojstva. Radi se o takozvanoj integralnoj morskoj soli, koja je sivkasta i koja bi izbjeljivanjem izgubila svoja energizirajuća i revitalizirajuća svojstva. So koja bi najviše trebala biti zastupljena u ishrani je takozvani cvijet soli. Ne može se proizvoditi industrijski, nego samo na prirodan način. Kristali koji čine gornji sloj taloga soli se skupljaju, beru ručno i suše na suncu. Takva so se prodaje neobrađena, bogata je kalcijem i magnezijevim sulfatom kojih nema u kamenoj soli; bez aditiva je. Proizvodi se u bazenima soli u francuskom selu Guerande u Bretanji, poznata kao fleur de sel, dok najcjenjenija italijanska verzija fiore di sale dolazi iz sicilijanskog sela Trapani, i bere se samo jutrima kada nema vjetra. Kristali morske soli imaju terapeutsko dejstvo zahvaljujući 83 elementa koja sadrže, u stanju su prevenirati, ali i izliječiti mnogobrojne zdravstvene probleme.

SASTAV Cvijet soli sadrži manje natrijevog hlorida (97%) u odnosu na uobičajenu kuhinjsku so, veću količinu vlage od obične soli (do 10%, a obična so 0,5%) koja omogućava kristalima da se spoje i formiraju “latice”. Sadrži brojne minerale: magnezij (0,4), kalij (0,2), kalcij (0,1)i željezo (5 mg/kg), te u tragovima: jod, fosfor, brom, cink, natrij, mangan, bakar i silicij, kojih nema mnogo više nego u “običnoj” soli.

Ispiranje i slane kupke

Treba izabrati jednu od tri vrste soli, a to su integralna iz francuskog Atlantika, himalajska roza so i cvijet soli. Tokom jednog mjeseca pijte čašu vode s razmućenom kašičicom soli prije odlaska na spavanje: osnažit ćete imunitet i poboljšati probavu. Ako želite zube bez karijesa, redovno ih ispirajte slanom vodom i spriječit ćete zadržavanje i razvoj bakterija, upalu desni. Ispiranje slanom vodom korisno je i kod alitoze, upale grla ili faringitisa.

Ubrzano starenje kože spriječit ćete slanim kupkama: napunite kadu toplom vodom, dodajte kilogram cvijeta soli, promiješajte da se potpuno istopi, uronite i opustite se. Ovakva kupka ne samo da pomaže kod akni, iritacija, uboda insekata, otečenih nogu, nego je korisna i za probleme s mišićima, grčevima, iščašenjima i bolovima u leđima. I poslije udarca će koristiti oblog od morske soli, spriječit će oticanje i upalu tkiva. Snažno antiage djelovanje ima slana rukavica, veoma jednostavan postupak: lufa rukavicu uronite u litar vode u kojoj ste razmutili dvije kašike soli i lagano izmasirajte lice. Koža će biti savršeno čista, a starenje usporeno. Isti postupak ponovite s cijelim tijelom, koža će zablistati i osjećat ćete se sjajno.

NAPOMENA: Zbog prekomjernog unosa i prirodna, nerafinirana so može biti štetna te se mogu javiti različiti zdravstveni problemi: visok krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti, brojne kožne bolesti, prijevremeno starenje kože i vlasišta, upalni procesi…