Menu
Beauty Bay

KAKO SPAVANJE UTIČE NA BORE

Osim genetike, mimike, nedostatka sna, neadekvatne njege, na nastanak bora na licu značajno utiče i položaj u kojem spavamo.

San je hrana za mozak, tijelo i kožu te je jasno da njegov nedostatak može negativno uticati na cijeli organizam. Povezanost nedostatka sna i izgleda kože dešava se usljed povišenog nivoa kortizola, nivoa stresa i vlage, upalnih procesa… Tokom spavanja prirodno se smanjuje nivo kortizola, a što je nivo niži to se povećava sposobnost kože da se regenerira i zaštiti. Ako je nivo kortizola često povišen, organizam ne funkcionira pravilno, dolazi do razgradnje kolagena i elastičnog tkiva, dakle – koža brže stari.

Idealan položaj?

Iako se svima uglavnom savjetuje isto – sedam do osam sati sna, potreba za određenim brojem sati sna je individualna, a i mijenja se tokom života. Osim broja sati, za beauty sleep je izuzetno važno i kako ležimo tokom spavanja, u kojem položaju nam je glava. Ako, naprimjer, spavate na boku, stvara se pritisak na linije oko usta i nosa, što pogoduje stvaranju nazolabijalnih bora; spavate li na stomaku, lice će ujutro djelovati “zgužvano” jer će se na njemu vidjeti otisci jastuka – iako te linije ubrzo nestanu sa lica (s godinama nestaju sve sporije jer koža gubi elastičnost), s vremenom se neke od njih pretvaraju u bore. Osim toga, spavanje na stomaku najviše utiče na otečenost lica, a spavanje na boku najviše utiče na stvaranje bora u području vrata i dekoltea.

Dakle, kako bismo izbjegli ili usporili stvaranje bora na licu, idealno bi bilo spavati na leđima, koristiti posebne jastuke, a pamučne jastučnice zamijeniti satenskim ili svilenim (smanjuje se trenje između jastučnice i lica, neće se stvarati nabori).

Važno je napomenuti: niti jedan položaj neće vam pomoći u borbi protiv bora ili odgađanju njihovog nastanka, ukoliko kožu ne njegujete pravilno i redovno.