Menu
Oaza ljepote

SAMO ZDRAVI NOKTI MOGU BITI I LIJEPI

Nakon lica, najizloženiji dio tijela su ruke koje zbog kontinuiranog uticaja različitih vanjskih faktora (nečistoća, voda, rad bez rukavica, itd) u prosjeku deset puta brže stare od tijela, a pet puta brže od lica i vrata. Kako bismo zaštitili i sačuvali ljepotu ruku, potrebno ih je redovno njegovati, što naravno podrazumijeva zdrave, uredne i lijepe nokte. 

Promjena boje i izgleda

Kao i ruke, nokte treba zaštititi od štetnih vanjskih uticaja i redovno njegovati, ali ne treba pretjerivati s odlascima na manikir kako ne biste postigli suprotan efekat. Zdravi nokti su čvrsti, glatki, savitljivi, ružičasti i bez pjega, a svaka promjena na površini upućuje na neki problem. Oštećenja na noktima mogu nastati zbog neadekvatne njege i agresivnih sredstava za čišćenje, a promjene boje i izgleda noktiju mogu nastati zbog određenih zdravstvenih problema, nedostatka vitamina i minerala (veoma blijedi mogu ukazivati na anemiju, žuti na probleme sa štitnjačom ili dijabetesom, uzdužno izbrazdani na nedostatak željeza, krhki i skloni pucanju na nedostatak vitamina A i kalcija, itd). Stoga obratite pažnju na eventualne promjene i potražite savjet ljekara.

Ishrana i suplementi

Na zdravlje i izgled noktiju utiču brojni faktori, a najvažnija je ishrana. Kako strukturu nokta čine keratin i kombinacija minerala kalcija, selena, sumpora i kalija, da bi bili zdravi potrebno je unositi dovoljne količine upravo tih nutrijenata. Zbog keratina, u svakodnevnoj ishrani neka budu zastupljene kvalitetne bjelančevine (jaja, mlijeko, sir, mahunarke, meso, riba); namirnice bogate kalcijem (zeleno povrće, bademi, nemasni mliječni proizvodi…), itd. Ukoliko se odlučite za dodatke prehrani, učinite to prema preporuci ljekara.

Biotin (vitamin B7) je važan dio kompleksa B vitamina koji su potrebni za održavanje zdravog metabolizama, živaca itd, a veliki uticaj ima na zdravlje kose, kože i noktiju. Biotin učestvuje u stvaranju keratina i njegov nedostatak dovodi do pucanja noktiju, te gubitka, prorjeđivanja i pojačanog opadanja kose. Prirodni izvori biotina su žumance, orašasti plodovi, integralne žitarice, karfiol, gljive, banane, maline, sir, losos.

Pravila za savršen izgled

Kako bi nokti izgledali besprijekorno: nemojte ih rezati, koristite turpijicu (najbolje mekanu, kartonsku, da se ne bi listali); ne turpijajte ih pretjerano sa strana, istanjit će se i postati krhki; nakon pranja dobro posušite ruke i nokte; nikad ne grizite zanoktice, narast će još otpornije; ne zaboravite pažljivo i svakodnevno čistiti slobodan dio nokta; ne lakirajte ih ako prethodno niste nanijeli zaštitnu bazu; ne nanosite previše laka, prije nanošenja drugog sloja sačekajte da se prvi potpuno osuši; najmanje jednom sedmično potpuno uklonite lak; ne lakirajte nokte preko starog laka; zaštitite ruke od hladnoće i nečistoće i redovno ih hidratizirajte; ne grickajte nokte!

 

Iskoristite posebnu ponudu i iskoristite promo kôd BEAUTYBAY.BA i ostvarite 10 % popusta.