Menu
Beauty Bay

ŠTA TREBA DA ZNATE O WATERPROOF KOZMETICI

Sve je započelo sa jednom “vodenom” divom koja je i u vodi željela ostati lijepa i savršeno našminkana: Esther Williams. Njen šminker zvao se Max Factor, ime koje je s vremenom postalo legendarno u svijetu kozmetike, ne samo zbog waterproof proizvoda. Vodootporna kozmetika, koja podrazumijeva proizvode posebno formulirane da ostanu postojani usljed djelovanja vode, vlage i znoja, nekada je bila namijenjena isključivo očima. Danas možete pronaći gotovo sve kozmetičke proizvode koji nose oznaku waterproof, što je od velikog značaja ljeti, a i presudno za savršen izgled tokom cijelog dana, pogotovo u posebnim prilikama.

Waterproof i water resistant

Kada kupujete kozmetiku, obratite pažnju na oznake waterproof i water resistant; sastojci u waterproof formulama proizvoda su koncentriraniji, međutim oni otporni na vodu su takođe efikasni, a manje će opteretiti kožu, jer vodootporna šminka sadrži i posebne supstance čiji je zadatak odbijanje vode. Izbjegavajte proizvode koji sadrže silikon, najčešće ga ima u waterproof puderima, jer mogu izazvati iritaciju kože, zatvorene pore, alergijske reakcije…

Specifični, dvofazni čistači 

Vodootporna šminka se teže skida te zahtijeva i posebne proizvode za njeno efikasno uklanjanje; uobičajena micelarna voda ili mlijeko neće biti dovoljni. Korištenje neodgovarajućeg čistača znači da će na licu ostati nešto šminke, što s vremenom može začepiti pore i stvoriti uslove za pojavu iritacija i akni, a vjerovatno ćete oči i kožu snažnije trljati, što takođe nije dobro. Najefikasniji čistači su takozvani dvofazni proizvodi, sadrže ulje koje uklanja šminku i vodu koja odstranjuje višak ulja; potrebno ih je protresti prije upotrebe. Ako imate osjetljivu kožu, birajte hipoalergenske čistače. Dermatolozi preporučuju da vodootporni make up ne koristite svakodnevno, čuvajte ga za posebne prilike.