Menu
Beauty Bay

BEAUTY APSTINENCIJA: MANJE JE VIŠE?

Da, postoji i taj trend – odmor od njege lica tokom određenog perioda, a zove se skin fasting. Vrlo brzo je postao popularan čak i među najposvećenijim zagovornicama skincare rutine, koje uvijek slijede sve preporučene korake, bez obzira na njihov broj. Nemalo iznenađuje podatak da ovaj koncept takozvanog “detoksa kože” stiže upravo iz zemlje u kojoj je posljednjih nekoliko godina nastalo najviše inovativnih proizvoda za njegu. Naime, istraživanja provedena u Japanu su pokazala da je apstiniranje od korištenja proizvoda za njegu korisno kako bi se koža očistila i regenerisala, ali samo pod uslovom da ne traje predugo (jedan do četiri dana). 

Zamaskirani problemi

Možda će nekome djelovati neizvodivo da danima na lice ne stavlja ništa, ili koristi samo minimalan broj osnovnih proizvoda, ali – dermatolozi tvrde da će jedino tako shvatiti koji su stvarni problemi njihove kože, inače “zamaskirani” svakodnevnim korištenjem velikog broja proizvoda. Osim toga, nakon prestanka korištenja uobičajenih sredstava za čišćenje i hidrataciju, jača prirodna zaštita kože koja slabi njihovom stalnom upotrebom. Moguće je da određeni proizvodi nisu kompatibilni, da im se dejstva međusobno poništavaju, da ne djeluju stopostotno, itd.

Ali, postoji i drugačije, sasvim suprotno mišljenje dermatologa, koji naime tvrde da će se stanje kože pogoršati ukoliko je ne čistimo, prljavština i znoj začepit će pore, uzrokovati akne, kao i da je svojevrsni mit preporuka “noću pustite kožu da diše”. Posebno upozoravaju na sredstva za zaštitu od sunca, čije se korištenje preporučuje tokom cijele godine te s upotrebom možete prestati samo ako ne izlazite danju.

U svakom slučaju, ako se odlučite na skin fasting, pažljivo pratite promjene na koži, pogotovo ako je u pitanju problematična. Ukoliko se stanje smiri dok ne koristite uobičajene proizvode, možda do problema dolazi upravo zbog korištenja nekog od njih.