Menu
Oaza ljepote

NEDOSTAJE LI VAM A VITAMINA

Važnost vitamina A odavno je potvrđena od strane ljekara i nutricionista, neophodan je za dobar vid, jača imunitet, doprinosi boljem izgledu kože, kose, jača nokte… Vitamin A (retinol, beta karoten) je prvi otkriveni vitamin čiji nedostatak može uzrokovati različite zdravstvene smetnje, prouzrokovati pretjerano sušenje kože i stvoriti predispozicijie za različite dermatološke bolesti. Veoma je važno redovno unositi u organizam određene količine A vitamina. Termičkom obradom gubi se do 50% posto ovog vitamina, a preporučena dnevna doza je između 500 i 1.000 mikrograma.

U kozmetici

Često ga nazivaju izvorom mladosti, a od svih vitamina u proizvodima za njegu, najviše je dokaza upravo o efikasnosti A vitamina. Pripada grupi retinoida, najčešće se koristi u obliku antioksidacijskog derivata – retinola, koji je sjajan u borbi protiv akni, ali i sjajan antiage sastojak te se koristi za tretiranje brojnih znakova starenja (fotostarenje, hiperpigmentacija, ublažavanje bora). Osim toga, poznata je i snaga retinola u zaglađivanju teksture kože, a pojačava i sintezu kolagena, sprečava njegovu razgradnju, što utiče na kompaktnost dubljih slojeva i površinsku čvrstoću kože.

Otkrijte nedostaje li vam vitamina A

Muče li vas akne?

Imate li perut?

Skloni ste prehladama?

Vaša kosa je suha i neelastična?

Nokti vam često pucaju i listaju se?

Koža je izrazito suha?

Oči su vam crvene i suhe?

Ukoliko ste na najmanje četiri pitanja odgovorili potvrdno, najvjerovatnije vašem organizmu nedostaje vitamina A. Razgovarajte s porodičnim ljekarom i nastojte jesti namirnice koje sadrže vitamin A, ali nemojte pretjerivati. Topiv je u masti i dugo se skuplja u organizmu te uzimanje prevelikih količina suplemenata može prouzrokovati mučninu, glavobolju, povraćanje, poremećaje vida, perutanje kože…

Čemu služi 

Vitamin A stimulira funkciju vida i sprečava mnoge smetnje, bori se protiv različitih infekcija, posebno respiratornog trakta, pomaže u održavanju zdravlja kože i sluznice, pomaže u preveniranju kardiovaskularnih bolesti, učestvuje u funkcioniranju imunog sistema, važan je tokom perioda rasta jer doprinosi zdravlju zuba i jačanju kostiju.

Gdje ga ima 

Jetrica, ulje bakalara, jaja, mliječni proizvodi. Žutonarandžasto voće i povrće (mrkva, paprika, dinja, tikva, kajsija), kao i zeleno lisnato povrće (špinat, cikorija, peršun) koje sadrži betakaroten – provitamin koji naša jetra transformira u vitamin A.

Šta se dešava kod nedostatka

Usljed nedostatka ovog vitamina dolazi do problema s vidom, od pogoršanja vida noću do upale rožnjače; organizam je manje otporan na infekcije, a koža postaje suha i djeluje starije; veća je mogućnost pojave dermatoloških oboljenja.

Suplementi

Riblje ulje Nije ukusno, ali je savršen suplement i treba ga koristiti u slučajevima izraženog nedostatka vitamina A. Mrkvino ulje Odlično za reguliranje količine A vitamina u organizmu, mnogo ukusnije od ribljeg. Beta karoten Udružen s vitaminom C povećava asimilaciju vitamina A, zato odaberite kombinaciju.