Menu
Oaza ljepote

ŽENE, KĆERKE MJESECA… I HORMONA

Nauka je odavno rekla svoje, žene su preplavljene hormonima koji na bitan način utiču na njihov život. Na izgled i, naravno, na ponašanje.

Hormone obično povezujemo sa hronično lošim raspoloženjem i ponašanjem u mlađim, tinejdžerskim danima. Iako se s godinama smiruju, hormoni i dalje utiču na stanje kože, od njih zavisi da li će biti masna, puna akni ili blistava. Kada su hormoni van ravnoteže, to se ogleda i na našoj koži, kosi i noktima. Višak muških hormona (testosteron) uzrokovat će masniju kožu i pojačanu dlakavost (i kod muškaraca i kod žena višak muških hormona može uzrokovati pojavu akni), a zbog premalo ženskih hormona (estrogena i progesterona) koža postaje suha, nedostaju joj kolagen i elastin. Kako ne bi došlo do hormonskog disbalansa važno je voditi računa o pravilnoj ishrani, dovoljnoj količini sna te znati da pušenje utiče smanjuje lučenje estrogena iz jajnika. Dakle, kada su hormoni u disbalansu, koža pati, kao i ostatak tijela, što će, naravno, uticati i na raspoloženje, jer – život žena ne određuje raspored planeta na nebu, nego vječita igra estrogena i progesterona koji, jednostavno, gospodare njihovim tijelom praveći lijepo ili ružno vrijeme.

Ples hormona, želja, misli, osjećanja…

Nakon niza stoljeća punih aluzija i šala na način ženskog raspoloženja, mjesečni ciklus postao je manje tajanstven. Postao je formula za dešifriranje svake promjene tokom 28 dana, od jednog do drugog ciklusa. Ukratko, naravno da su žene ćudljive. Nauka je odavno rekla svoje: žene su preplavljene hormonima koji na bitan način utiču na njihov život. I muškarci, naravno, imaju poneki hormončić… Naprimjer, melatonin, kojeg stvara pinealna žlijezda ili epifiza, može uticati na pad raspoloženja. Testosteron, produkt muških i ženskih polnih organa, može podići nivo energije, dok oksitocin, produkt hipofize ili pituitarne žlijezde, pomaže da se smirimo. Ali, žene, sem toga, imaju estrogen i progesteron, koji svojim neprestanim “plesom” redovno utiču na mozak. Šteta? Stalno ljuljanje između želja, misli i osjećanja. Korist? Sve se može predvidjeti i kontrolirati. Praktično, ako je tačno da reproduktivni instinkt tokom prvih dana ciklusa može nevjerovatnog Hulka pretvoriti u idealnog muškarca, onda je tačno da će uz pomoć testosterona, nakon nekoliko dana od istog monstruma (na svu sreću) napraviti stranca. Sada dolazi ono najljepše: znajući unaprijed kakav će nam hormonski glasnik zakucati na vrata, možemo izbjeći iluzije, pogrešne korake i prevare. Knjiga Gabrielle Lichterman, 28 Days: What Your Cycle Reveals about Your Love Life, Moods, and Potential, pravi je kompas pomoću kojeg ćemo se bolje orijentirati kroz sve četiri nedjelje. Izbrojite u kojem ste danu (počevši od prvog dana ciklusa) i otkrijte šta treba činiti a šta izbjegavati, sa partnerom, sa drugima, na poslu.

Prva sedmica

Raspoloženje se prestalo mijenjati svakih pet minuta? Jasno! Dolaskom ciklusa se završava predmenstrualni sindrom i nivo estrogena se počinje smanjivati. Sve do 13. dana rastu optimizam, ekstrovertnost, želja za zabavom i za nekim stvarima zbog kojih ćete se kasnije vi prvi zapitati – zašto upravo to. Dok testosteron raste, jača i vaš osjećaj samopoštovanja, čineći da postanete sigurne, borbene i agresivne. Ali, nije baš sve idealno kako izgleda. Barem onog prvog dana, kada sa ciklusom stižu i bolovi u stomaku, leđima i kostima, glavobolja. Prije nego ponovo porastu, vaše moždane funkcije su na minimumu, ali zato desna strana mozga čudesno funkcionira. Ako upadnete u neprilike, pokušajte biti kreativni, pustite mašti na volju i izvući ćete se. Izbjegavajte, međutim, preveliko razmišljanje: prvih dana je smanjena sposobnost pažnje i može vam se desiti da provedete sate pokušavajući shvatiti kako se spremaju kokice u mikrovalnoj pećnici. Prihvatite činjenicu da ćete se tokom prva tri dana pomalo osjećati kao Jessica Simpson: nećete se sjećati gdje ste ostavili ključeve i tokom razgovora ćete teško pronalaziti odgovarajuće riječi. Ali, ostanite mirne, proći će u roku od jedne sedmice. Za to vrijeme zaboravite na zahtjevne rasprave i uživajte, čim to bude moguće, u seksu. Boraveći više u krevetu, izbjeći ćete želju za razbacivanjem novca, potaknutu estrogenom.

Druga sedmica

Desna strana mozga i dalje besprijekorno funkcionira. Između šestog i sedmog dana, vaši šefovi će vas smatrati idealnom osobom za započinjanje novih projekata. Ako imate neki prijedlog, pravo je vrijeme da ga naglas izgovorite, zbog toga što ćete se tokom ove sedmice osjećati sjajno, pune energije, same sebi dovoljne, neovisne i slobodne. Od 11. dana će i lijeva strana mozga dostići punu aktivnost i porast će sposobnost rasuđivanja i pamćenja. A na ljubavnom planu? Sve će ići kao niz dlaku i željet ćete što više vremena provoditi u društvu partnera. Ako ste sami? U potrazi za srodnom dušom budite pažljivi, nemojte se zalijetati. Oprezno i pri trošenju novca, testosteron u porastu jačat će vaš osjećaj posjedovanja, a estrogen će vas tjerati na rasipništvo. Posao će vam djelovati manje dosadan nego obično, manje ćete biti podložni stresu, što možete iskoristiti za završavanje nekih sitnih, dodatnih poslova, sređivanje ormara ili radnog stola. Svaki cilj će biti dostižan i sve ćete u potpunosti držati pod kontrolom: emocije, finansije, ljubav i karijeru.

Treća sedmica

Sa četrnaestim danom počinje pred-pred-menstrualni sindrom, što znači da pomalo počinju stizati sumnje koje će vas, za sedam dana, izbaciti iz kolosijeka. Jedan mali primjer od kojeg ćete se naježiti? Pad testosterona umanjuje samopouzdanje, a pad estrogena pojačava nervozu, nemir, želju za plakanjem, tugu, osjetljivost. Iz tog razloga vas čokolada i kolači toliko privlače, jer šećer stimulira nastanak serotonina koji u mozgu radi na stabilizaciji raspoloženja. Rizik? Unošenje dvostruko veće količine kalorija. Pokušajte tako nešto izbjeći jedući integralne žitarice i voće umjesto slatkiša i popijte veliku šolju mlijeka prije spavanja (stimuliraju stvaranje serotonina, a ne debljaju). Važno je, dakle, znati: ukoliko se vaš partner iz neodoljivog šarmera iznenada preobrazi u neuglednu osobu – do vas je!

Četvrta sedmica

Logika odlazi na odmor i na scenu svakodnevnice nastupaju osjećaji. Praktično će, sve do početka ciklusa, razum biti potisnut od strane osjećaja, pragmatičnost će ustupiti mjesto intuiciji. Progesteron će dominirati, te ćete biti lošeg raspoloženja i pomalo uspavane. U odnosima sa partnerom će biti više tolerancije, jer ćete biti puni razumijevanja, dok za seks nećete imati volje. Od 21. dana, žene osjetljivije na progesteron će početi ispoljavati vlastito nezadovoljstvo svim i svačim, a krivac će uvijek biti muškarac. Nećete se moći sjetiti niti jedne, jedine njegove vrline. Zar ih je ikada i imao? Ako nemate partnera, može vam se desiti da vas privuče muškarac kojem je potrebno “liječenje”, neki vječiti dječak ili nesiguran mamin sin, željan maženja i paženja. Nemojte pretjerivati sa kupovanjem kućnih potrepština, estrogen i testosteron vas tjeraju na nepotrebne troškove. Ukoliko se ne budete kontrolirali, 23. dan ćete dočekati u gorkim suzama, padom sa “hormonskog vrha” će se pojačati vaše finansijske brige i mučit će vas račun u banci. A na poslu? Ukoliko vam priroda posla to dozvoljava, sve što možete uradite pismenim putem, bolje će vam ići od usmenog. Na kraju, pripazite sa hranom, jer progesterom povećava želja za slatkom ili masnom hranom. Da biste zaustavili napade gladi, obogatite ishranu vlaknima, ne pretjerujući sa kalorijama.

Ako uzimate pilulu

Koristite li oralnu kontracepciju, igra hormona neće se promijeniti, kao ni proces: počnite brojati od prvog dana ciklusa, a ne od prvog dana uzimanja pilule. Možda će neki od efekata biti manje intenzivan, ali horoskop će vrijediti, u svakom slučaju.