Menu
Oaza ljepote

SKINCARE RUTINA SA 20, 30, 40, 50…

Prirodno lijepa i zdrava koža san je svih žena bez obzira na godine, a svaka decenija našeg života zahtijeva prilagođenu skincare rutinu i odgovarajuće proizvode… Ben Kaminsky, koautor knjige Beyond Botox: 7 Strategies for Sexy, Ageless Skin Without Needles or Surgery i osnivač linije za njegu kože B. Kamins, tvrdi da većina američkih žena bira prirodne terapije i neagresivne savremene metode kako bi ublažile starenje kože. S druge strane, iz Američkog udruženja estetskih hirurga navode da od 2000. godine neprestano raste potražnja za korektivnim zahvatima. Bez obzira na to kakav je vaš odnos prema vlastitoj njezi i usporavanju starenja, briga o koži najprije treba biti prilagođena godinama jer se ona s vremenom mijenja. Uz pretpostavku da ne pušite, pijete dovoljno vode, zdravo se hranite, redovno vježbate, imate svoju skincare rutinu, štitite kožu od sunca tokom cijele godine i povremeno odlazite na profesionalne tretmane, evo kako brinuti o koži tokom dvadesetih, tridesetih, četrdesetih, pedesetih…

DVADESET… Nikada nije prerano! S odgovarajućom skincare rutinom treba započeti već u dvadesetim kako bi koža bila zdrava i pripremljena za sve naredne godine. Redovno čišćenje, njega i hidratacija odgovarajućim proizvodima koji sadrže antioksidanse i vitamine su veoma važni, a najvažnije je – čišćenje, pogotovo prije odlaska na spavanje. Mladim djevojkama se, nažalost, zna desiti da nemarno odu na počinak sa šminkom na licu, pore se začepe, u njima skupi masnoća, što dovodi do pojave bakterija i bubuljica. 

TRIDESET… Počinju se mijenjati tekstura i boja kože, vidljive su prve bore, možda i poneka pigmentacijska mrlja od sunčanja ili hormonalnih promjena… Važan je redovan piling kako bi koža bila ujednačenija, zategnutija, ublažile sitne linije i bore. Potrebno je više pažnje posvetiti izboru proizvoda za njegu kože. Američki dermatolog Dennis Gross preporučuje upotrebu proizvoda sa više aktivnih sastojaka, sa antioksidansima, kao što je naprimjer C vitamin, kao i proizvoda koji podstiču stvaranje kolagena, itd.

ČETRDESET… Svakodnevna rutina u četrdesetima podrazumijeva jačanje prirodnog odbrambenog mehanizma kože i korištenje proizvoda za elastičnost, zategnutost i proizvodnju kolagena. Dermatolozi sve češće kao “pomoćno sredstvo” savjetuju samomasažu lica. Mnoštvo je korak po korak vođenih tehnika na društvenim mrežama, naučite neku jednostavnu koja vam najviše odgovara i redovno je upražnjavajte, efekte ćete vrlo brzo zapaziti. Koža će biti zategnutija, prokrvljenija i dobiti zdravi sjaj. Ne zaboravite vrat i dekolte!

PEDESET (+) Iako je mnogo onih koji vjeruju da u ovom životnom dobu više ništa ne možemo posebno učiniti na svoju kožu, nove tehnologije, formulacije i proizvodi s mnoštvom aktivnih sastojaka u stanju su popraviti postojeće stanje i spriječiti ubrzano starenje. Koža 50+ osjetljivija je na crvenilo i iritaciju, trebaju joj najprije proizvodi koji će je smiriti, zatim oni za obnavljanje, posvjetljivanje i protiv hiperpigmentacije, a veoma je važna hidratacija. Uglavnom, aktivni sastojci trebaju biti prilagođeni tipu kože (ni u pedesetim nije svaka koža ista), a neki od ključnih su antioksidansi, hijaluronska kiselina, vitamin C, retinol, ceramidi…