Menu
Beauty Bay

ZAŠTO TREBA ČEŠĆE JESTI ANANAS

Debitirao je u Evropi kao egzotični, skupi ukras na trpezarijskim stolovima, a danas je mnogo više od obaveznog sastojka koktela. Ananas je postao izuzetan saveznik ljepote i zdravlja.

Priča o ananasu započinje prije više od 500 godina; potiče iz južne Amerike, ali danas do nas uglavnom stiže iz sjeveroistočne Azije, najviše s Tajlanda i Filipina. U većini evropskih zemalja poznat je pod nazivom ananas, ime je preuzeto od riječi nanas plemena Tupi, a znači izvrstan plod. Španski naziv za ananas je piña; engleski naziv pineapple je nastao kombinacijom španskog piña i engleskog apple (šišarka i jabuka). Nekada je predstavljao pravi statusni simbol, bio nezamislivo skup, a obavezno je morao biti na stolu kada su pripremane posebne gozbe. Plod je onda “išao” od kuće do kuće, sve dok je zadovoljavao stroge estetske kriterije. 

Nutritivna vrijednost

Svježi ananas izvrstan je izvor vitamina C, u 100 g ima gotovo 50 mg vitamina C (a dnevno nam je potrebno 80 mg); sadrži i vitamin A u obliku beta karotena, vitamine B skupine, kalij, magnezij, bakar, mangan… Ne postoji opasnost od pretjerivanja s kalorijama: kriška od 100 g sadrži samo oko 40 kalorija. Napomena: u 100 g ananasa u prosjeku se nalazi 17 mg bromelaina, dok jedna tableta dodatka prehrani najčešće sadrži 500 mg bromelaina.

Hidrira, štiti i zateže kožu

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima vitamina C i bromelaina, ananas štiti kožu od slobodnih radikala, pomaže joj da bude čistija, održava je zdravom i mladalačkom. Nanošenjem soka od ananasa na lice, ten će trenutno djelovati svježije jer ananas hidrira kožu i daje joj sjaj. Sok od ananasa podstiče proizvodnju kolagena, zateže kožu, poboljšava elastičnost, izbjeljuje je i posvjetljuje, sprečava stvaranje bora i sitnih linija.

Beauty savjet Bromelain iz ananasa je i prirodni eksfolijant. Unutrašnjom stranom kore ananasa lagano preći nekoliko puta preko lica i dekoltea tokom tuširanja, koža će postati veoma glatka i mekana.

Među najčešćim enzimima koji se koriste u kozmetici su bromelain iz kivija i ananasa, i papain iz papaje, a nalazimo ih u pilinzima, tonicima, hidratantnim kremama. Enzimski piling namijenjen je svima koji žele osvježiti kožu,  posebno kada je umorna i bez sjaja, sa sitnim nepravilnostima i zatvorenim komedonima, začepljenim porama, hiperpigmentacijama… Preporučuje se korištenje jednom do dva puta sedmično. Budite pažljivi ako vam je koža osjetljiva ili dehidrirana, može doći do iritacija ako proizvod sadrži visok procenat bromelaina. U tom slučaju proizvod na bazi ananasa treba pomiješati sa hijaluronskim serumom kako bi koža bila vlažnija, a nakon pilinga obavezno nanijeti bogatu hidratantnu kremu.

Zdravstveni benefiti

Ublažava bolove Bromelain je izvrsno protivupalno sredstvo, sprečava stvaranje hemijskih supstanci koje u organizmu uzrokuju bol. Pokazao se koristan i kod simptoma kašlja.

Štiti tkivo Dnevna porcija osigurat će snažnu mješavinu antioksidansa, vitamina C, beta karotena i mangana, izvrsnog oružja u borbi protiv slobodnih radikala.

Balansira ishranu Pravilo je pet obroka voća i povrća dnevno. Ananas može redovno biti na našoj trpezi bez opasnosti od povećanog unosa kalorija. Slatkoća je proizvod njegovog posebnog okusa, a ne šećera.

Jača kosti Zbog mangana koji sadrži, izvrstan je za kosti i vezivno tkivo, pogotovo za žene koje se bliže periodu menopauze. Mangan pomaže u sprečavanju osteoporoze i u poboljšanju ukupne gustine kostiju.   

Uljepšava osmijeh Vitamin C koji se nalazi u ananasu smanjuje rizik od nastanka problema s desnima koje, usljed njegovog nedostatka, počinju krvariti tokom svakodnevnog pranja zuba. Jedite svjež i pijte sok od ananasa.     

Ubrzava probavu Jedini plod koji sadrži bromelain, enzimski kompleks koji podstiče razgradnju proteina. Upravo iz tog razloga se u mnogim receptima preporučuje mesu dodati nekoliko kapi soka od ananasa (meso će istog trena postati mekše i manje vlaknasto). Ukoliko želite izbjeći osjećaj težine koji obično uslijedi nakon obroka, tokom jela pijte sok od ananasa.

NAPOMENA Peckanje koje neki osjećaju u ustima dok jedu ananas je djelovanje bromelaina na sluzokožu usta; prestaje ubrzo nakon prestanka konzumacije. Zbog velike količine vitamina C, prekomjerno konzumiranje ananasa može izazvati dijareju i žgaravicu.

Kako odabrati dobar ananas?

Kada se nađete u prodavnici pred gomilom ananasa, tražite onaj koji intenzivno miriše (to znači da je sladak) i ima svježe, zelene listove. Ne postoji sezona ananasa, dostupan je tokom cijele godine. Krajem 70-ih dominantna vrsta bio je Smooth Cayenne, s prilično vlaknastim unutrašnjim dijelom. Nakon brojnih isprobavanja i ukrštanja za što ukusnije hibride, botaničari su uspjeli dobiti novi “model”, slađi i s triput više vitamina C. Najpoznatija vrsta, s 80% zastupljenosti na tržištu je Del Monte Gold. Ne podnosi hladnoću te ga nemojte čuvati u frižideru.