Menu
Beauty Bay

ŠTA VAŠA BEAUTY RUTINA GOVORI O VAMA

Svaka žena ima svoj beauty ritual, jutarnji, dnevni ili večernji, svejedno, koji najvjerovatnije nije oduvijek bio takav, nego se s vremenom posložio onako kako joj najviše odgovara. I postao rutinska navika. Nekim ženama beauty rutina podrazumijeva umivanje, malo hidratantne kreme, rumenila i sjajila za usne, neke se strogo pridržavaju pravila, određenog broja skincare koraka, itd. Uglavnom, svaka žena ima svoja pravila, svoj način njege, način na koji se šminka, bira određene proizvode, oblikuje frizuru, itd. Psiholozi tvrde da upravo na osnovu tog jedinstvenog načina na koji biramo određenu beauty rutinu mogu saznati mnogo o našoj ličnosti, o tome kako želimo da nas okolina percipira te na koji način pristupamo životu uopšte.

Dr. psihologije Vivian Diller, koautorica knjige Face It: What Women Really Feel as Their Looks Change, definirala je šest različitih tipova žena na osnovu izbora određenih beauty navika.

Beauty kameleonke

Pomno pratite poznate dame iz svijeta šoubiznisa i influenserke na društvenim mrežama, tražite ideje i inspiraciju u njihovom izgledu, kupujete kozmetičke proizvode s potpisom slavnih osoba. Volite eksperimentirati sa make upom, isprobavati različite načine šminkanja, svakodnevno mijenjati izgled i nemate određeni stil. Prema mišljenju dr. Vivian Diller u pitanju su hrabre osobe koje vole riskirati, ali koje se često bore s identitetom te se stoga poigravaju sa make upom i frizurom. Jos uvijek traže odgovore na mnoga pitanja, pokušavaju pronaći svoj stil, a pritom ih većina ne voli trendove i nametanje određenog izgleda. Savjet kameleonkama: najvažnije je osjećati se dobro u vlastitoj koži, tako ćete lakše prepoznati šta vam odgovara.

Opsesivna njega

Važnija vam je preparativna od dekorativne kozmetike, ujutro ćete se radije posvetiti detaljnjoj njezi kože, svim potrebnim koracima i odgovarajućim preparatima nego dugotrajnom šminkanju, što ne znači da ćete izaći iz kuće bez make upa. Dr. Diller kaže da je tim osobama veoma važan zdrav i njegovan izgled, da vode zdrav način života, paze na ishranu, itd. jer su vrlo vjerovatno u mladosti imale problematičnu kožu. Šminku biraju pažljivo, vodeći uvijek računa o sastojcima svakog proizvoda. Zrače samopouzdanjem zbog inteligencije, karizme, talenta, a ne isključivo zbog izgleda.

Beauty minimalizam

Vaše jedino pravilo glasi – manje je više, u kozmetičkoj torbici imate samo BB kremu, maskaru i sjaj za usne. Ne znate šta je rutina, uglavnom upotrebljevate ono što trenutno imate, a vrlo često nešto i posudite od prijateljice, sestre, muža… Prema dr. Diller, ovakav pristup otkriva dva potpuno suprotna tipa žena. Ili je u pitanju osoba puna samopouzdanja, svjesna da izgleda sjajno s malo truda, ili frustrirana, s nedovoljno samopouzdanja, ubijeđena da nikad neće izgledati dobro bez obzira na uloženi trud. A možda je pitanju samo hir, svojevrsna pobuna protiv pritiska na žene koji nameću modna i kozmetička industrija.

Beauty entuzijastica

Posvećeni ste svom izgledu, trudite se da uvijek izgledate što je najbolje moguće, ujutro navijate sat ranije kako biste iz kuće izašli savršeno našminkani i isfenirani. Ne žalite potrošiti novac na beauty preparate i gadgete, ne odvajate se nikada od svoje bogato opremljene kozmetičke torbice, na čijem sadržaju bi vam pozavidjeli i neki profesionalni šminkeri. U pitanju je osoba koja voli imati stvari pod kontrolom, perfekcionista je u svim segmentima života, pa i kada je izgled u pitanju. Veoma je odgovorna, uspješna na poslu, vjerovatno je bila odličan đak i sjajan student. Radi se o samokritičnim ženama, veoma strogima prema sebi, trude se da se sve uvijek odvija prema planu i nastoje izbjegavati greške”, kaže dr. Diller.

Ljepotica iz salona

Sedmično ste dvaput u frizerskom salonu, jednom kod manikira, obožavate usluge profesionalnih šminkera i najradije biste imali ličnog, koji bi vas svakodnevno šminkao (a ne samo za posebne prilike, što nikada ne propuštate). Dr. Diller tvrdi da ovakve beauty navike mogu značiti da je u pitanju: 1. Nesigurna osoba koja sumnja u svoje sposobnosti šminkanja, sređivanja frizure itd. 2. Osoba koja se jednostavno time ne želi zamarati, ne želi gubiti vrijeme, nego će se radije prepustiti drugome i uživati. Najčešće su to žene kojima je karijera na prvom mjestu, koje imaju malo slobodnog vremena, veoma im je važno kako izgledaju, a vrijeme provedeno u salonu im je istovremeno predah od obaveza.

Ljepota u pokretu

Volite spavati i važnije vam je da ste naspavani, da spavate sat duže nego da to vrijeme provedete uljepšavajući se. Često vam se dešava da npr. iz kuće izađete sa nedovoljno osušenom kosom, šminkate se na putu do posla u automobilu ili javnom prevozu, i slično. Dr. Diller kaže da je takvim osobama stalo do vlastitog izgleda, da vole izgledati lijepo, ali nisu dovoljno organizirane, uvijek im nedostaje vremena, kasne, u žurbi su, a to se odražava i na nedostatak beauty rasporeda. Veoma je važno odvojiti dovoljno vremena za sebe, otići na počinak ranije te se i naspavati i ujutro imati dovoljno vremena za opušteno spremanje i odlazak na posao bez stresa. Smirenost i zdrave navike su veoma važni za dobar izgled, stoga je bitno usporiti i uvijek imati vremena za sebe.