Menu
Beauty Bay

PRAVILNIM DISANJEM DO SJAJNIJE KOŽE

Prehrana je veoma važna, redovna njega odgovarajućim proizvodima takođe, ali za zdravu i lijepu kožu neophodan je – kisik. Naučite pravilno disati da biste se osjećali bolje, opuštenije i zadovoljnije, a rezultati će biti vidljivi i na vašem licu. Vježbe disanja podstiču cirkulaciju, ćelije dobivaju više kisika i hranjivih tvari te koža postaje sjajnija i djeluje zdravije.

Većina nas misli kako pravilno dišemo. Disanje je autonoman proces koji se ponavlja oko 20.000 puta dnevno, a čija se važnost često potcjenjuje. Znati pravilno disati najbolji je način za oslobađanje negativne energije i pronalaženje ravnoteže. U slučaju neadekvatnog disanja u krvi ostaju supstance koje štete vitalnim funkcijama organizma. Pomoću nosa, usta i pluća možemo pronaći mir i spokoj, ali samo ako dišemo pravilno. Mnogo je onih koji ne dišu duboko, nego prave kratke i površne udisaje, što ne omogućava plućima da se potpuno isprazne, niti uključuje dijafragmu – veoma važan mišić koji odvaja pluća od stomaka.

Provjetravanje” organizma

Nesposobnost ispoljavanja emocija, svakodnevna frenetičnost i stres osnovni su uzroci kratkog i brzog disanja, što navodi organizam na dugotrajna zadržavanja daha i želju da na taj način pokuša potisnuti tjeskobu i teškoće. Naučiti disati pravilno zahtijeva strpljenje, vježbu i mnogo vremena, ponekad čak i nekoliko mjeseci. Treba istrajati u navici da dišemo držeći tijelo uspravnim, s visoko podignutom glavom i ramenima prema nazad. Za izvođenje ciljanih vježbi za poboljšanje disanja vrijedi osnovno pravilo – izabrati određeni dio dana tokom kojeg se možete opustiti i koncentrirati. Najbolje bi bilo izvesti nekoliko vježbi na otvorenom, a ako to nije izvodljivo vježbajte pored otvorenog prozora. Za početak treba polako i dugo udisati na nos, zadržavajući na trenutak dah kako biste poboljšali razmjenjivanje kisika iz zraka i onog iz crvenih krvnih zrnaca. Zatim, duboko izdisati na usta, nastojeći stezati donji dio stomaka, ispod dijafragme. Ponavljati minut-dva ili do pojave lagane vrtoglavice, koja je znak da je organizam pun kisika.

I um i tijelo imaju koristi od dobrog unutrašnjeg provjetravanja: bit ćemo dinamičniji, snažniji i porast će nivo endorfina, hormona sreće i zadovoljstva. Ovim vježbama ćemo naučiti kako prevazići umor i tjeskobu.

Vježbe disanja u određenim situacijama

Nesanica Želite li uspjeti u pokušaju prevazilaženja ovog problema, prije odlaska na počinak lezite na pod savijenih koljena i potpuno ravnih leđa, a ruke položite na stomak. Udišite na nos brojeći do tri, zatim u samo jednom izdahu na usta izbacite sav zrak. Ponovite najmanje 20 puta.

Umor Za dobar početak dana ili za otklanjanje dnevnog umora, sjedite na pod prekrštenih nogu, ruke podignite iznad glave, a prste ispružite prema plafonu. Udišite na nos dugo, što više možete, i izdahnite sav zrak odjednom na usta – držeći ruke stalno podignute, ali opuštenije. Ponovite najmanje 10 puta.

Stres Lezite na tvrđu, udobnu podlogu i koncentrišite se na svoj stomak. Podignite kukove samo par centimetara uvis i veoma polako se vratite u početni položaj. Ponovite najmanje pet puta ili dok vam se ne učini da je dovoljno. Udišite polako i pravilno 25 sekundi, dok potpuno ne napunite pluća, a zatim i izdišite isto toliko dok ne izbacite sav zrak iz pluća. Vježbu izvoditi istim ritmom najmanje 15 minuta.