Menu
Oaza ljepote

VRLINE I MANE PROIZVODA ZA KOSU

Prvi i najznačajniji korak prema savršenoj frizuri je zdrava kosa, potom slijede dobro šišanje i pranje prilagođeno određenom tipu te odgovarajuće sredstvo za oblikovanje.

Proizvodi posljednje generacije za postojanost i čvrstoću kose pomažu da frizura bude postojana, ali i kosi daju zdrav izgled i sjaj. Osnova različitih preparata za fiksiranje frizure je spoj supstanci koje na kosi formiraju jednu vrstu prozirne, elastične i kompaktne “opne”. Nekada se ta opna veoma brzo isušivala, transformirajući se u “prašinu”, a danas je mnogo kvalitetnija te i štiti kosu od štetnih uticaja vlage i sunčevih zraka. Osnovni sastojci današnjih preparata za modeliranje frizure su: silikonski derivati, koji daju mekoću i olakšavaju češljanje i četkanje kose; provitamini, posebno pantenol, koji daje sjaj i solarni filteri, koji pomažu da boja što duže ostane intenzivna.

Najefikasnija sredstva: vrline i mane

Pjena (mousse) je obavezna za oblikovanje kovrdžave i valovite kose, prirodne ili uvijene. Od veoma je značajne pomoći za prirodan i neobavezan izgled koji naglašava mekoću. Kosa se razdijeli na velike pramenove, na svaki se nanese određena količina pjene (veličine oraha), naprave se pletenice i osuše, raspletu i frizura oblikuje prstima. Pjena “drži” frizuru nešto kraće od ostalih proizvoda zbog prisustva određenih rastvora.

Sprej i lak istovremeno modeliraju i tretiraju kosu, poklanjajući joj volumen, sjaj i zaštitu. Idealni su za kosu srednje dužine, kao i za šiške. Odstranjivanje je veoma jednostavno, dovoljno je samo nekoliko poteza četkom i kosa će postati čista i lepršava. Pažljivo sa količinom, ukoliko pretjerate dobit ćete ukočenu, staromodnu frizuru.

Vosak, krema, silikon su idealni za savršeno ravnu kosu, za sjaj rafiniranog konjskog repa ili za tzv. nepočešljan izgled. Nakon češljanja ili četkanja ostavljaju na kosi karakterističan metalni sjaj, a kratko ošišana i kosa srednje dužine izgledaju pomalo “napuhano”. Dovoljne su sasvim male količine, kako kosa ne bi postala preteška, a odstranjuju se isključivo pranjem.

Gel je ustvari losion za fiksiranje, prvobitno nastao kako bi se zadržao oblik kose dobiven uvijačima. Današnji su mnogo mekši i lakši, ima ih u tečnom obliku i sa UV filterima, kako bi ukrotili kosu na plaži i štitili je od sunca. Najjači je od svih ostalih fiksatora, idealan za kratku kosu ili kako bi dugoj i ravnoj kosi dao valovit izgled, a istovremeno i sjaj i izgled mokre kose. Na određenim tipovima kose se nakon upotrebe gela mogu pojaviti bijele ljuskice ili može postati ljepljiva u slučaju vlage.

SUPLEMENTI  ZA KOSU

Orthomol Beauty – Novi proizvod na tržištu čiji su mikronutrijenti, cink, biotin, hijaluronska kiselina, Q 10, formulirani tako da doprinose zdravlju kose, kože i noktiju te osiguravaju dovoljnu dnevnu dozu vitamina.

Biotin – (vitamin B7) zovu i vitamin H (od njemačkog Haar i Haut/koža i kosa). Često se dodaje u preparate za kosu i kožu, mada stručnjaci smatraju da se ne može apsorbirati kroz kožu, nego ga treba uzimati kroz hranu ili kao dodatke prehrani.

Vitamin A – Ako vam je kosa suha i imate perut moguć je nedostatak vitamina A. Razgovarajte s porodičnim ljekarom i nastojte jesti namirnice koje sadrže vitamin A, ali nemojte pretjerivati. Uzimanje prevelikih količina suplemenata može prouzrokovati mučnine, glavobolje, povraćanje poremećaje vida, perutanje kože…