Menu
Beauty Bay

RETINOL VS. BAKUCHIOL

Ultimativni antiage sastojak – retinol, poznat i kao vitamin A, glavni je protagonista mnogobrojnih kozmetičkih preparata tokom proteklih nekoliko godina, jer je veoma efikasan u borbi protiv bora, ali i problematične kože (bubuljice, akne, neujednačen ten). Neke preparate s retinolom moguće je dobiti bez recepta, a recept dermatologa vam je potreban za one jače koji sadrže – tretinoin, poznat i kao retinoična kiselina. Retinol je antioksidans koji podstiče sintezu kolagena i ubrzava obnavljanje ćelija, što omogućava obnovu oštećene kože te ona postaje čvršća i zaglađenija, a ten ujednačeniji. To zaista zvuči idealno, ali retinol ipak ne može koristiti baš svako jer se dešava i da izazove iritacije na koži (posebno ako je osjetljiva) kao što su suhoća, crvenilo, perutanje, guljenje… Zbog toga s korištenjem retinola treba biti oprezan te ga u rutinu uvoditi postepeno i u minimalnim dozama. Koža bi se s vremenom trebala naviknuti na ovaj sastojak, ali ima i izuzetaka, naravno. Retinol se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Šta je bakuchiol

U pitanju je supstanca biljnog porijekla, a dobiva se iz lišća biljke Psoralea Corylifolia (babchi) koja raste u Istočnoj Aziji. Postao je popularan tek s porastom potražnje prirodne i veganske kozmetike, mada je bakuchiol odavno poznat u ayurvedskoj i kineskoj medicini. Dakle, bakuchiol djeluje na kožu kao i retinol, protivupalno i antioksidativno, bez negativnih reakcija. Grupa dermatologa objavila je u časopisu British Journal of Dermatology rezultate istraživanja koji bakuchiol porede s retinolom: “Nakon 12 nedjelja upotrebe bakuchiola klinički je potvrđeno da regulira proizvodnju kolagena, značajno poboljšava elastičnost i čvrstoću kože, ujednačava pigmentaciju, smanjuje dubinu bora i fotooštećenja”.

Zamjena za retinol, ali ne i za tretinoin

Bakuchiol možemo porediti samo s retinolom, ali ne i s tretinoinom, dvadeset puta jačim od retinola – zbog čega ga je i moguće dobiti isključivo na recept, i koji je, ipak, oblik A vitamina koji daje najbolje rezultate. Zbog toga je bakuchiol ustvari zamjena samo za blaže, bezreceptne preparate. Bez obzira na činjenicu da se radi o prirodnom proizvodu, prije prvog korištenja najprije ga isprobajte na ruci, kao i sve ostale proizvode koje tek uvodite u beauty rutinu. Bakuchiol je namijenjen svim tipovima kože, a posebno osjetljivoj; u beauty proizvodima dolazi u obliku ulja, seruma i krema, a prepoznatljiv je po ljubičastoj boji. Ako već koristite retinol ili tretinoin i koža ih dobro podnosi, nema neželjenih reakcija, nema potrebe da ih zamijenite bakuchiolom. Ne postoji period navikavanja, možete ga koristiti i preko dana kao i kombinirati s ostalim aktivnim sastojcima, bez bojazni od reakcije. Bakuchiol mogu koristiti i trudnice i dojilje.