Menu
Oaza ljepote

KAKO SPRIJEČITI PRERANU POJAVU BORA

Osim genetike, kvaliteta kože i svakodnevnih navika, na stvaranje bora utiču vanjski faktori: zagađen zrak, pušenje, pretjerano izlaganje suncu… Ako o svemu tome ne vodimo računa, ubrzava se proces starenja organizma i – pojava bora. Koža s godinama gubi elastičnost, kolagen i ima sve manje hijalurona, postaje tanja, manje hidratizirana i opuštenija te sitne i plitke bore postaju dublje i izraženije. Bore se formiraju u dubinskim slojevima kože mnogo ranije nego se pojave na njenoj površini, još u ranim dvadesetim, što mi u ogledalu vidimo desetak godina kasnije.

Značaj prevencije

Najbolja borba protiv bora je prevencija. Nećemo, naravno, zauvijek spriječiti njihovu pojavu, ali ćemo je znatno odgoditi. Najvažnije je kožu uvijek adekvatno zaštititi od UV zraka, koje su krivac za 80 % znakova starenja, a nakon 30. godine pojačati upotrebu antiage preparata koji podstiču stvaranje kolagena. Potražite proizvode za njegu koji sadrže hijaluronsku kiselinu i osiguravaju dubinsku hidrataciju, istovremeno pojačavajući proizvodnju kolagena. Nedostatak hijaluronske kiseline čini kožu dehidriranom i vrlo osjetljivom, što rezultira pojavom dubljih i sitnih bora.

Moć seruma

Moguće je smanjiti brzinu efekta vremena na naše lice ako koristimo proizvode bogate antioksidansima jer regenerišu kožu od oštećenja tkiva i daju snažan podsticaj ćelijama za rast. Što je najvažnije, deaktiviraju slobodne radikale. Vitamin C je najefikasniji faktor u zaštiti od slobodnih radikala koji ubrzavaju znakove starenja, neophodan je za normalan rast ćelija i proizvodnju kolagena. Serumi, naprimjer, sadrže mnogo veću koncentraciju aktivnih sastojaka od kreme (u kremi za lice ih je do 3%, u serumima do triput više).

Serum nanesite na kožu uvijek kad osjetite da je suha, kada vam djeluje umorno i “izmučeno”. Možete miješati i serume različitih brendova, ali stručnjaci za ljepotu uvijek će preporučiti proizvode iz iste linije za što efikasnije rezultate. U slučaju da se istovremeno borite protiv bora i protiv akni/maskni, tretirajte ih odvojeno te, naprimjer, ujutro koristite proizvode za problematičnu kožu koje vam je preporučio dermatolog, a naveče noćnu kremu ili antiage serum.

NAPOMENA: Ako ste odlučili da svoje bore ublažite ili “ispeglate” nekim profesionalnim tretmanom u bližoj ili daljnjoj budućnosti, to ne znači da možete prestati sa svakodnevnom kozmetičkom njegom.