Menu
Oaza ljepote

#doublecleansing

Prakticiranje ovog metoda čišćenja lica možda djeluje komplicirano, ali – oduzet će vam samo malo više vremena, a rezultati neće izostati, jer od pravilnog čišćenja kože zavisi kompletna skincare rutina. Dakle, ako se maksimalno posvetite tom prvom i najvažnijem koraku njege, koža će sasvim sigurno biti zdravija, izgledati ljepše i imati prirodan sjaj.

Šta je double cleansing metod?

Ovaj trend stigao je iz Azije otprilike istovremeno s početkom pandemije, kada smo zbog izolacije imali više vremena za sebe. S obzirom na to da pripadnice ljepšeg spola iz Koreje i Japana imaju ten kakav bi svaka žena poželjela, double cleansing metod prihvaćen je veoma brzo i postao neizostavan u skincare rutini žena širom svijeta.

Double cleansing je ustvari duplo ili dvofazno čišćenje kože lica, uz korištenje dva sredstva, jednog na bazi ulja, a drugog na bazi vode, poput gela ili pjene bogatih aminokiselinama i ovlaživačima. Ukoliko već znate da vašem tipu kože ne odgovaraju proizvodi na bazi ulja, možete koristiti dva komplemetarna proizvoda za čišćenje na bazi vode. Sredstva za čišćenje na bazi ulja uklanjaju s kože lica sve nečistoće, šminku, sebum i SPF zaštitu, da bi potom sredstva na bazi vode lakše prodrla u dublje slojeve kože te otklonila i najmanje tragove nečistoće (bakterije i sitne čestice iz zagađenog zraka).

 

RILASTIL AQUA  Emulzija za čišćenje s fiziološkim pH, nježno uklanja nečistoće s kože, održavajući je svježom, čvrstom i mekom

 

Koža je nakon tog postupka savršeno čista i, što je veoma važno, spremna za druge proizvode i njihovu maksimalnu apsorpciju. Imajte na umu da uobičajenim “brisanjem” lica blazinicom natopljenom u micelarnu vodu ili mlijeko otklanjamo samo površinsku nečistoću, a ostaje netaknuta ona smještena duboko u porama. Neadekvatno čišćenje lica može rezultirati dehidracijom, iritacijama, začepljenim porama, pogoršanjem akni

Kada i koliko često

Double cleansing metod najbolje je upražnjavati naveče, prije odlaska na spavanje, ali, ako se ujutro budite sjajne i masne kože, možete to povremeno činiti i ujutro. Dakle, učestalost primjenjivanja ovog metoda ovisi o tipu kože, kao i vašim svakodnevnim navikama (količini šminke, dnevnim aktivnostima, itd), a najbolje ćete sami procijeniti koliko puta sedmično da to činite. Ukoliko ste, naprimjer, dan proveli unutar četiri zida i bez šminke na licu, nema potrebe za dvostrukim čišćenjem. Što se tiče izbora proizvoda, i on je individualan i ovisi, naravno, o tipu kože, kao i kod “običnog” čišćenja lica.

 

     BIODERMA Sensibio H2O micelarna voda i Sensibio pjenušavi gel