Menu
Beauty Bay

KAKO TO RADE FRANCUSKINJE

“Ali, život zaista počinje u pedesetoj”, često je govorila danas 75-godišnja Mireille Guiliano, Francuskinja koja živi u New Yorku, uspješna poslovna žena, prevoditeljica i spisateljica. Nakon briljantne karijere u Americi, prvo kao glasnogovornica a potom kao menadžerica jednog od najvećih proizvođača šampanjca na svijetu, Veuve Clicqout, postala je spisateljica bestsellera sa savjetima za američke žene. Njena prva knjiga Zašto se Francuskinje ne debljaju, prevedena na 28 jezika, objašnjava kako je moguće jesti i piti sve što volimo i ostati šlang: umjerenošću i snobizmom, što znači – biranjem isključivo rafinirane hrane i vrhunskih vina.

U knjizi French Women Don’t Get Facelifts (tajna starenja sa stilom) odlučila je “napasti” američke prijateljice, kritikujući njihovu strast prema plastičnoj hirurgiji, kao i sve prisutniji paničan strah od starenja. Mireille objašnjava da Francuskinjama i sa 40, 50 ili 60 godina uspijeva da budu lijepe i seksi, bez magije estetske hirurgije te da tajna vječite mladosti, iznad svega, leži u kulturi, stilu i ponašanju, a nikako u količini ili u brisanju bora.

Dostojanstveno starenje

“U Americi se koristi izraz stariti dostojanstveno, što očekivanja postavlja previsoko. Jedna balerina se kreće dostojanstveno, graciozno, pokreti mladih posjeduju lakoću koja vremenom blijedi i nestaje. Zbog toga preferiram izraze držanje ili ponašanje kada želim objasniti da žene stare lijepo zahvaljujući njihovoj sigurnosti u današnjem svijetu, jednoj odlučnosti koja čini da budu sretne što žive dobro i u drugom dijelu života”, objašnjava Mireille. Ističe da su Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Catherine Deneuve ili Marion Cotillard pravi primjeri onoga o čemu govori, koje treba slijediti i na njih se ugledati. “Problem američkih žena je što se u tridesetoj počnu osjećati staro, a glavni krivac je društvo koje postavlja nedostižne primjere savršenosti. Daju se savjeti koji ne koriste ili čak štete duhu i tijelu, časopisi su puni premladih, anoreksičnih modela koji reklamiraju odjeću, šminku, nakit nedostupne srednjoj klasi. Priroda nam nije dala mogućnost da budemo zauvijek mlade i presmiješno je kada žene od 40, 50 ili 60 godina žele zaustaviti vrijeme i zauvijek izgledati kao 20-godišnjakinje.”

Zdrave navike, ljubav i smisao za humor

Mireille Guiliano želi da žene znaju da je mnogo filmskih ljepotica koje izbliza nisu tako savršene kakvima se žele predstaviti. Ima i među poznatim nesunarodnjakinjama onih koje se ne bore svim silama da izgledaju dvostruko mlađe, koje priznaju svoje godine i ponašaju se u skladu s njima. Naprimjer Meryl Streep, Yoko Ono, Miuccia Prada… “Amerikanke bi trebalo da se ugledaju na Evropljanke, pogotovo kada je u pitanju ishrana, jer je mediteranska dijeta neprevaziđena. I vrlo je važno što ranije steći dobre navike. O svojoj koži sam pomno počela voditi brigu na pragu četrdesetih. Nikada se nisam mučila teškim vježbama ili sebi nešto pretjerano uskraćivala. Prihvatila sam određene navike i danas ih se držim: malo šminke, čišćenje i hidratacija kože, neizlaganje jakom suncu, kvalitetna i jednostavna ishrana (čorbe od povrća, voće, med i tamna čokolada), dobra frizura – frizer je najbolji prijatelj svake Francuskinje koja drži do sebe, mnogo vode – najbolji i najjeftiniji antiage proizvod koji postoji, redovna šetnja, plivanje kadgod je moguće i spavanje. Ako svemu navedenom dodate ljubav i smisao za humor, dobili ste savršen recept. Starost može biti zlatna, ako je znamo odigrati kako treba”, kaže Mireille Guiliano, a mi ćemo dodati da je uvijek i u svemu važno imati mogućnost izbora, pa tako i svako od nas može birati da li će stariti s manje ili više bora na licu…