Menu
Oaza ljepote

VITAMINSKA BOMBA ZA KOŽU

Tokom posljednjih godina kozmetička industrija sve više pažnje posvećuje prirodnim proizvodima i koristi moćne sastojke biljaka te su, uz klasične preparate za njegu kože, veoma popularna i ulja. Jedno od njih je ulje šipka, čija je prodaja u Americi i Velikoj Britaniji veoma porasla nakon što su Kate Middleton, Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow i Victoria Beckham objavile da ga redovno koriste.

Mnoge kozmetičke linije slavnih brendova imaju i ovo ulje, bogato vitaminima (A, C, D, E, F), antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama, vrlo važnim sastojcima za njegu kože. Djeluje antimikrobno, antivirusno i antifungalno, brzo se upija, njeguje i regenerira sve tipove kože, efikasno je u tretiranju bora, ožiljaka, strija i opekotina. Iako je u pitanju prirodni proizvod, s mnoštvom benefita, kao i većina kozmetičkih preparata neće biti idealan odabir za svaku kožu te se preporučuje uraditi test i provjeriti postojanje eventualne alergijske reakcije prije redovnog korištenja. Treba započeti s malom količinom u dnevnoj rutini, nanošenjem nekoliko kapi ulja na očišćenu kožu prije spavanja.

Benefiti

Ulje od šipka ne masti kožu, a održava je hidratiziranom jer sadrži mnogo minerala i esencijalnih masnih kiselina koje zadržavaju vodu u ćelijama. Sadrži C vitamin koji izjednačava ten, zaglađuje bore, štiti kožu od vanjskih uticaja i onečišćenja; podstiče stvaranje kolagena, zbog čega je čest sastojak kozmetičkih proizvoda namijenjenih podmlađivanju i njezi lica. Sadrži i provitamin A u obliku beta karotena, koji pomaže koži da se brže regenerira nakon oštećenja usljed pretjeranog sunčanja te kod hiperpigmentacije kože, a koristan je i u liječenju problematične kože i ublažavanje ožiljaka od akni. E vitamin usporava djelovanje slobodnih radikala, a time i starenje kože; prema nekim istraživanjima sprečava i ublažava pigmentacijske fleke.