Menu
Beauty Bay

SUPERSUPLEMENT

Kokosova voda jača imunitet, smanjuje stres, poboljšava proces čišćenja organizma i redukciju celulita, čisti kožu i oporavlja kosu!

Iz tropskih zemlja, gdje se pije vijekovima, tečnost iz mladih kokosa stigla je najprije u američke prodavnice te pronašla poklonike među holivudskim i ostalim zvijezdama. Navodno su Madonna, Demi Moore i Matthew McConaughey uložili dosta novca u kompaniju Vita Coco, jednog od proizvođača ovog pića. Koliko je kokosova voda postala tražena dovoljno govori činjenica da njena prodaja raste iz dana u dan.

 

Kokosova voda se vadi iz zelenog kokosa koji još uvijek nije dovoljno zreo. Naviknuti smo da vidimo i jedemo kokos smeđe boje, što je ustvari jezgro zelenog kokosa. Smeđe jezgro, za razliku od zelenog kokosa, sadrži malu količinu tekućine, koja se izvlači iz zelenog ploda prije nego se jezgro formira. Potrebno je razlikovati vodu i mlijeko kokosa: mlijeko se dobiva cijeđenjem sadržaja smeđeg, zrelog ploda i sadrži mnogo više masnoće od vode iz zelenog kokosa.

Energetski napitak

Kokosova voda je veoma bogata vitaminima, enzimima i oligoelementima, idealno je piće za obnavljanje energije tokom proljeća i ljeta, kada visoka temperatura zraka pojačava osjećaj žeđi i gubitak minerala putem znoja. Ima detoksikacijsko djelovanje, njeno redovno konzumiranje pročišćava bubrege, želudac i crijeva, održava prirodnu hidriranost vlakana, čineći ih zategnutim, što garantuje sjajnu i zategnutu kožu. Sem toga, aktivira metabolizam, energizirajuća je i izvrsna protiv umora. Zahvaljujući obilju mineralnih soli i vitamina, stimuliše antitijela i jača imunitet. Konačno, kokosova voda, za razliku od mlijeka, sadrži minimalne količine masnoće (1,05 g na 100 ml), niskokalorična je, što znači da je mogu piti osobe na dijeti koje žele da smršaju.

Protiv celulita, toksina, stresa i slabosti

Kokosova voda ima niz dodatnih vrlina: liječi upale, stimuliše cirkulaciju krvi i aktivnost bubrega – osobine važne za prevenciju i smanjivanje oticanja i celulita. Koristi se i za otklanjanje amalgama: prilikom popravljanja zuba dospije u limfni i sistem za varenje, vežući se za zdrave ćelije; svakodnevno konzumiranje ovog napitka ubrzava izbacivanje toksina. Dvije čaše dnevno pobjeđuju stres i osjećaje umora i slabosti: jedna ujutro na prazan stomak i jedna u rano poslijepodne. Količina se može povećati porastom temperature zraka, a tokom ostatka godine nastaviti po starom. Kokosovu vodu nalazimo u bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane, nekad pomiješanu i sa sokovima od drugih vrsta voća (papaja, mango, ananas, marakuja). Kako je u pitanju energizirajući napitak koji je u stanju pobijediti umor i napetost, omiljen je kod sportista koji žele nadoknaditi izgubljene elektrolite i minerale tokom napornih treninga. U prošlosti se koristila kao intravenska tečnost, a koristi se još uvijek u nekim zabačenim krajevima, gdje medicinska pomoć nije lako dostupna. Slična je ljudskoj krvi i plazmi i jedina je prirodna supstanca koja se može bez posljedica ubrizgati direktno u krvotok.

Kokosova voda se najviše pije u jugoistočnoj Aziji, na Havajima i Karibima. U Centralnoj Americi poznata je po imenu agua de pipa, a u Brazilu água de coco. Njen ukus zavisi od toga gdje kokos raste: indijski su veoma slatki, brazilski mliječni, a najslađi je bangladeški. Jedan decilitar kokosove vode ima oko 17 kalorija, sadrži kalcij, magnezij, fosfornu kiselinu, dok 2,5 dl napitka sadrže više kalija nego banana.

Za zdravu kožu i kosu

Žene u Indiji svako jutro umivaju lice svježom kokosovom vodom, jer ona čisti i hidratizira kožu te smiruje upalne procese. Djeluje kao pravi zaštitnik kože od akni, bubuljica i mitesera, pritom je čini sjajnom, mekšom i elastičnijom. Nakon što lice očistite nekim neutralnim sredstvom, nanesite na njega kokosovu vodu i ostavite da je koža upije. Ne ispirajte! Budete li uporni i svakodnevno je primjenjivali, vidjećete da masna koža postaje normalna, jer kokosova voda djeluje dubinski, a uklanja višak sebuma sa površine kože. Fleke će polako izblijediti i imat ćete ujednačen ten. Upravo zbog ovih osobina, mnogobrojne kreme, šamponi i losioni sadrže ekstrakt kokosa.
Kokosovu vodu možete koristiti i za kosu ako imate problema s tankim vlasima, opadanjem, kosom koja se teško češlja ili je oštećena hemijskim preparatima. Kokosova voda podstiče cirkulaciju krvi kroz kožu glave te se korijen dlake hrani svim potrebnim nutrijentima, a folikul će stvarati čvršću dlaku i kosa će djelovati gušće. Svakodnevno masirajte kožu glave kokosovom vodom – ne ispirajte!