Menu
Oaza ljepote

KOFEIN U BEAUTY PROIZVODIMA

Znamo da je kofein prirodni stimulans koji nalazimo u kafi, čaju, koka-koli i slično, a sve češće se koristi kao glavni aktivni sastojak beauty proizvoda. Dokazano je da ovaj protivupalni sastojak može pozitivno uticati na kožu, pogotovo ako se primjenjuje lokalno, jer tada prodire u dublje slojeve epiderme, podstiče metabolizam i povećava protok krvi. Zbog toga je veoma popularan u kozmetičkim proizvodima za lice i tijelo te u preparatima za mršanje i borbu protiv celulita.

Kofein ublažava natečenost lica i poboljšava cirkulaciju pa je čest sastojak krema za područje oko očiju, inače veoma sklono oticanju. Djeluje i na smanjenje sitnih bora. Odlično se slaže s C vitaminom te se koristi i u proizvodima za posvjetljivanje tena.

Tretiranje otečenih podočnjaka

Otečenost ispod očiju nastaje usljed usporene cirkulacije, zbog čega tijelo zadržava tečnost. Najbolje rješenje je koristiti specifičan proizvod – na bazi kofeina koji stimulira ćelijski metabolizam, i flavonoida koji potiču mikrocirkulaciju. Nanošenje hidratantne kreme je velika greška, jer sadrži sastojke koji nastoje zadržati vodu u tkivima, povećavajući otečenost. Nakon nanošenja specifičnog proizvoda, potrebna je i mala limfna drenaža. Vrhovima kažiprsta i srednjeg prsta tapkajte od vanjskog prema unutrašnjem dijelu oka. Imate li dovoljno vremena, prije šminkanja stavite hladan oblog ili kockicom leda pređite nekoliko puta preko podočnjaka. Možete upotrijebiti i kesicu čaja od kamilice, koju ste prethodno stavili u zamrzivač.

Piling jednom sedmično

Kofein reducira celulit jer smanjuje nakupljanje masnoće u ćelijama, podstiče razgradnju već nakupljene, skuplja krvne žile i smanjuje otečenost te koža izgleda zategnutija i čvršća. Piling za tijelo na bazi kafe pojačava mikrocirkulaciju krvi te koža djeluje svjetlije. Zbog grublje teksture pilinga od mljevene kafe, upražnjavajte ga samo jednom sedmično.