Menu
Beauty Bay

KO KAŽE DA MORATE IZGLEDATI U SKLADU S GODINAMA

Kada je riječ o tome koliko imate godina, one bi za vas trebalo da budu samo broj. Istraživači sa International Institute for Applied Systems Analysis objavili su studiju prema kojoj postoji više faktora koji određuju vašu pravu starost nego što to čine godine života.

Bezbroj je jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste izgledali zdravije i mlađe, bez obzira na to koji ste rođendan ove godine proslavili, tvrdi Andrea Q. Robinson, bivša direktorica odjela za ljepotu u modnim kućama Ralph Lauren i Tom Ford te autorica knjige Toss the Gloss: Beauty Tips and Tricks for Women 50+. U knjizi namijenjenoj ženama iznad 50 godina Robinsonova dijeli svoje znanje o tome koji proizvodi protiv starenja stvarno djeluju te daje savjete vezane za šminku uz pomoć kojih će svaka žena garantovano izgledati mlađe.

Koristite odgovarajuće proizvode za njegu

Prilikom kupovine obratite pažnju na tri vrlo moćna sastojka koja proizvodi za njegu kože moraju imati, kaže Robinsonova. Prvo, provjerite da li serum koji biste željeli kupiti sadrži antioksidans poput vitamina C, koji će se pobrinuti da vaša koža zablista; drugo, pogledajte sadrži li retinoide, koji pomažu obnavljanje ćelija kože i stimuliraju nastanak kolagena; i treće, počnite sa korištenjem alfa-hidroksilne kiseline u obliku eksfolijatora kako biste uspješno odstranili izumrle ćelije sa površine kože.

Svakodnevno nanosite zaštitni faktor

Bilo da je napolju 30 stepeni, ili je hladno i kišovito, zaštita protiv štetnih UV zraka je nezaobilazan dio svakodnevne rutine. Ukoliko već dosad niste koristili kreme sa zaštitnim faktorom, neka vam to odmah pređe u naviku, s obzirom da štetni sunčevi zraci ne samo da izazivaju bore već kožu izlažu riziku od pojave raka. Koristite najmanje zaštitni faktor 30.

Smanjite upotrebu pudera

“Velike količine pudera se najčešće zadržavaju u porama i neravninama kože”, tvrdi Robinsonova. “Ono što nam je nakon izvjesnih godina potrebnije je puder koji je istovremeno i hranjiva krema za njegu kože. Izbjegavajte sve što je na bazi čistog pudera.” Takođe savjetuje nanošenje kreme na lice prije nego stavite puder, jer će krema omogućiti njegovo lakše raspoređivanje i prekrivanje lica, a i cjelokupna šminka će se duže zadržati.

Lažni sjaj

Postoji jednostavan način da sigurno pocrnite, a to je upotreba kreme za postepeno samotamnjenje. “U određenim godinama ništa vam ne možete pružiti tako blistav sjaj kao ove kreme”, pojašnjava Andrea. “Uz adekvatno nanošenje koje ćete pronaći na uputstvu, izbjeći ćete pojavu mrlja i fleka, naročito na dijelovima poput ruku, stopala i zglobova.” Na licu koristite kremasto rumenilo koje će se lakše stopiti sa vašim tenom. “Ono se bolje i lakše utrljava u dijelove na kojima je koža isušenija ili grublja ili jednostavno neravna. Nanosite ga prstima, i to kružnim pokretima te pažljivo razmažite krajeve.”

Držite se podalje od svjetlucajućih proizvoda

Jarke sjene za oči, kao i proizvodi sa svjetlucajućim česticama čine bore vidljivijim. “Ovi proizvodi vam ne laskaju niti izgledaju atraktivno na koži ili očnim kapcima, na kojima su se već počeli javljati znaci starenja”, kaže Robinsonova. “Tamne sjene u kombinaciji sa svjetlijim neutralnim bojama su najbolji izbor za oči.” Također, izbjegavajte tečni ajlajner koji naglašava delikatnu i nježnu kožu oko očiju te se radije odlučite za mekanu olovku za oči.

Izaberite odgovarajući oblik obrva

Odložite pincetu i obratite se profesionalcu koji će mnogo bolje od vas oblikovati vaše obrve. “Spuštene kapke možete izbjeći tako što ćete promijeniti luk obrva i produžiti ga prema vani (radije nego što ćete okrenuti ka unutra i tako doslovno zaokružiti oči)”, pojašnjava Robinsonova. “Luk je veoma bitan dio obrva, treba biti samo malo podignut i imati adekvatan pad.”

Ne zaboravite vrat

“Starenjem, vrat gubi elastičnost brže nego bilo koji drugi dio tijela, pa kod nekih žena može izgledati zastrašujuće”, kaže Robinsonova. “Treba posvetiti jednaku, ako ne i veću, pažnju njezi vrata i dekoltea, kao što to činite sa licem. Da biste ove dijelove tijela zadržali mladim, slijedite naredna tri koraka: mažite ih kremama ili mlijekom za tijelo svako jutro i svako veče, nježnim pilingom ih istrljajte jednom do dva puta nedjeljno, i svakodnevno nanosite zaštitu protiv UV zračenja.”

Obratite pažnju na ruke

Nastojte da prilikom pranja posuđa uvijek nosite rukavice i da povremeno mažete ruke kremom. “Hemikalije i vruća voda uklanjaju prirodni zaštitni sloj sa kože ruku, što ih čini podložnim iritacijama i isušivanju. Nanesite sloj kreme ili losiona za njegu ruku svaki put kada hoćete navući gumene rukavice – to ne samo da će ih zaštititi već će im pružiti i dodatnu njegu.” Andrea Robinson navodi da su njoj najdraže kreme koje sadrže suncokretovo ulje, vitamin E, ekstrakt mrkve ili aloe veru, što joj pomaže da ruke zaštiti od isušivanja.