Menu
Beauty Bay

KEEP ON SMILING

Pokaži mi zube i reći ću ti ko si – naročito vrijedi u Hollywoodu. Još šezdesetih su se s naslovnica svakog američkog tabloida smiješila lica sa 32 zuba u ustima, neka druga opcija bila je apsolutno nezamisliva. Danas se otišlo korak dalje: imati bijele, sjajne i kao pod konac ravne zube postalo je sve češća opsesija. Pogotovo s one strane okeana.

Među najtraženijim tretmanima kojima se podvrgavaju manje i više slavne zvijezde je izbjeljivanje zuba, često s tragovima mrlja nastalih djelovanjem alkohola, cigareta, kafe i čokolade. Nekada je bilo dovoljno žvakati list svježe kadulje ili povremeno oprati zube sodom bikarbonom, a danas se sve promijenilo. Osim profesionalnih izbjeljivanja uz pomoć LED lampi, raznih traka, aplikatora i stickova koji se kupuju u apotekama ili naručuju putem interneta, pojavljuju se i avangardni tretmani, kao onaj digitalni 3D kome se podvrgnula Kate Middleton nekoliko dana prije izgovorenog da.

Najefikasnije i sve popularnije je izbjeljivanje uz pomoć porcelanskih (keramičkih) ljuskica: njima se prekrivaju zubi nepravilnog oblika, boje ili veličine. Moguće je ljuskicama popunjavati i razmake između zuba te zube produžavati, preoblikovati… Porcelan je iznimno otporan materijal, bojom, sjajem i otpornošću veoma sličan zubnoj caklini. Tokom zahvata, najprije se sa zuba odstranjuje caklina i uzima otisak, na osnovu kojeg se izrađuju porcelanske ljuskice i pričvršćuju na zube. Ne radi se samo o estetskom tretmanu: mnogo pjevača, glumaca i ostalih pripadnika šou-biznisa biraju ga jer je potreban njihovim zubima.

Čini se da televizijske kamere na neki poseban način apsorbiraju i reflektiraju svjetlost i uz pomoć porcelana nastaje savršena bjelina zuba, neophodna za neodoljiv osmijeh na malim i velikim ekranima. Za ovaj tretman postizanja perfektnog osmijeha odlučilo se mnogo slavnih osoba, a među njima i Hilary Duff, Eva Longoria i Beyonce. Važno je samo jedno: zubi trebaju biti savršeni. Neki odlučuju korigirati razmak među prednjim zubima, takozvanu diastemu (Zac Efron, Noel Gallagher, Arnold Schwarznegger, Keith Urban), uz pomoć korektivnog aparata Invasilign, nevidljive verzije upadljivih žica, više primjerenih tinejdžerima nego odraslima (Celine Dion, Victoria Beckham, Nicolas Cage, Catherine Zeta-Jones).

Invisalign podsjeća na zaštitnu gumu koju nose bokseri prilikom mečeva, samo je mnogo tanja i prozirna, skoro nevidljiva. Na veoma efikasan i progresivan način zubi uz pomoć ovog poravnjivača vrlo brzo zauzimaju najoptimalniji položaj, eventualni razmaci i nepravilnosti nestaju. Od laganog su materijala, zaobljenih rubova koji ne iritiraju desni, a Invisalign se lako održava, jednostavno izvadi i opere. Zbog izuzetno visoke cijene uglavnom ćemo ga rijetko vidjeti na zubima običnih smrtnika.

 

DENTOZOFIJA A kada su vam zubi kao pod konac, to znači da ste dobro. Jer, vjerovali ili ne, zubi na poseban način otkrivaju naše mentalno i psihofizičko stanje. Odontološka terapija pod nazivom dentozofija (dentosophie) proučava vezu usta s ostalim dijelovima tijela, što podrazumijeva i fizičko i mentalno stanje. Dentozofija je nastala kao rezultat istraživanja grupe francuskih oralnih hirurga: 1984. počeli su Rodrigue Mathieu i Michel Montaud, a kasnije im se pridružio dr. Jean-Francois Ardouin. U pitanju je eksperimentalna disciplina zasnovana na utvrđivanju pojava i stanja čije se ponovno pojavljivanje može procijeniti i ocijeniti. Tokom istraživanja zabilježeno je da savršeno stanje u ustima pozitivno utiče na sveukupno stanje osobe, da se liječenjem svih oralno-dentalnih nepravilnosti rješavaju određene teškoće, kao što su naprimjer otežana koncentracija, bolovi u leđima, astma, problemi s mišićima, loše držanje, glavobolja, infantilna neuroza, depresija…