Menu
Beauty Bay

MORE I PIJESAK KAO SPRAVE ZA VJEŽBANJE

Dugotrajan boravak na plaži ponekad nas uspijeva toliko ulijeniti da se uglavnom izležavamo, upijajući svaku zraku sunca, dokono rashlađujemo plivanjem ili osvježavamo u dubokom hladu, najčešće u bašti kafića ili restorana. Zašto ne bismo svakog dana odvojili dvadesetak minuta, ustali sa udobne ležaljke i posvetili se fizičkim aktivnostima? Bez trenera i sprava, samo more i pijesak – dva važna elementa koji u rekordnom vremenu oblikuju tijelo.

Dan vježbanja, dan izležavanja

Ništa naporno ni radikalno, samo onoliko koliko je dovoljno da ne izgubimo teško stečenu naviku vježbanja i održavamo kakvu-takvu kondiciju. Ako spadate u tipove kojima je potpuno strano bavljenje bilo kakvim aktivnostima, možda je ovo prilika da promijenite način života i da učinite nešto dobro za vaš izgled. U pitanju su grupe laganih vježbi koje koriste pijesak i more kao sprave iz sale za fitness, a namijenjene su donjem dijelu tijela, nogama, bokovima i butinama. Izvodite ih naizmjenično, jedan dan vježbajte, jedan pauzirajte. Budete li uporni i marljivi, kada se nakon 15 dana vratite sa odmora nećete biti samo preplanuli i odmorni, nego i u formi. A, što je najvažnije od svega, imat ćete želju da nastavite činiti nešto dobro za vlastito tijelo. Sport, naime, funkcioniše jednako kao neki porok, ali u pozitivnom smislu: što ga više upražnjavate to vam je potrebniji i jača je želja da nastavite svakodnevno.

Disanje je najvažnije

Dva važna pravila osnova su svakog vježbanja i naučite ih kako ne biste uzalud vježbali. Prvo i najvažnije je disanje. Često griješimo, dišemo samo na nos ili ne dišemo tokom vježbanja, pa organizam, uključujući mišiće, ne dobiva kisik. Pravilno disanje tokom vježbi podrazumijeva duge udisaje na nos i duge izdisaje na usta, i to: udišete kada je napor pri vježbanju manji, a izdišete tokom najvećeg napora. Mišići će biti optimalno snabdjeveni kiseonikom i manje ćete se zamarati. Drugo pravilo odnosi se na kičmu: mora biti isključena iz svakog napora kako ne bi došlo do naglih trzaja i bolova, pogotovo tokom vježbi na tlu.

Zagrijavanje i istezanje

Vježbanje počnite zagrijavanjem, trčanjem bez obuće na kratkoj relaciji: pretrčite pet-šest puta razdaljinu od tridesetak metara ujednačenim ritmom. Želite li trčati više, obujte odgovarajuće patike i trčite šest-sedam minuta, vratite se šetnjom i dišući duboko. Kako biste izbjegli iskretanje zglobova ili istezanje mišića, trčite po vlažnom i kompaktnom, a nikako previše rastresitom pijesku. Odmorite se minut-dva i nastavite sa sljedećom vježbom: uđite u more, voda neka vam dopire do butina, iskoračite dugim korakom naprijed, spustite se koliko možete u čučanj i privucite drugu nogu; ponovite dvaput po 30 koraka, počinjući lijevom pa desnom nogom. Uđite u more do pazuha, skakućite skupljenih stopala: 10 puta ispruženih nogu te 10 puta skupljajući ih prema grudima. Uradite četiri serije ujednačenim ritmom i pravilno dišući, poslije ove vježbe ne smijete biti zadihani. Pijesak je idealan za istezanje: lezite na leđa, privucite jednu nogu prema grudima, ostanite u toj poziciji dok izbrojite do 30, pa ponovite s drugom nogom. Na kraju, privucite zajedno obje noge i izbrojte do 60, polako dišite i opustite se. Sjedite, ravno ispružite noge i zategnite mišiće koliko možete, a zatim ih potpuno opustite.

Vježbanje je gotovo, završite ga osvježavajućim skokom u more.