Menu
Oaza ljepote

ZAŠTO JE SERUM ZA LICE VAŽAN DIO NJEGE

U bogatoj ponudi kozmetičkih proizvoda za njegu lica, možda nekada nećete znati šta izabrati. Mnoge žene nisu sigurne da li, naprimjer, koristiti samo hidratantnu kremu ili serum za lice, ili oboje. Dermatolozi tvrde kako su upravo serumi najvažniji kada je u pitanju antiage njega te da su obavezni u dnevnoj rutini.

Šta je serum

Serumi su proizvodi koji sadrže značajno veću koncentraciju aktivnih sastojaka od krema, a njihova struktura omogućava koži da ih maksimalno apsorbira. Serum se nanosi na lice i vrat, a ovisno o potrebi i stanju i kože, postoje serumi s antioksidansima, antiage serumi, hidratantni, s vitaminom C… Mogu se koristiti za sprečavanje znakova starenja kože, kao što su fine linije i bore, ali i tamne mrlje. Upotrebljavaju se i u njezi protiv akni i sjaja lica te kao dopuna redovne njege.

Upotreba

Kako bi aktivno djelovao, serum se nanosi na čistu, blago vlažnu kožu, najbolje prije odlaska na spavanje – kao dio večernje rutine jer koža tada ima najveću moć apsorpcije. Dovoljno je samo nekoliko kapi, jer sadrži veliku koncentraciju aktivnih sastojaka.

Kada početi

Potrebe su različite, ovisno o godinama i tipu kože, a antiage serumi mogu se početi upotrebljavati uglavnom poslije 25. godine. Najbolje se prethodno posavjetovati sa dermatologom kako biste koristili odgovarajući serum za vašu kožu.

SAVJETI

Serume držite dalje od direktnog sunčevog svjetla, tako da aktivni sastojci poput vitamina C ne budu deaktivirani. Serumi su bogati i aktivnim antioksidansima, kao što su vitamin E i retinol koji popravljaju oštećene ćelije kože, kao i alfa-hidroksi kiseline koje uklanjaju izumrle ćelije kože. Važni sastojci seruma protiv starenja su i peptidi koji eliminiraju nečistoće smještene duboko u ćelijama, a koži daju sjaj. Vrlo važan sastojak je i hijaluronska kiselina, polimerna molekula šećera koja prirodno postoji u koži i zadržava vodu, ali je s godinama ima sve manje, zbog čega koža postaje manje hidrirana i ubrzano stari.