Menu
Oaza ljepote

PRIRODNI SUPLEMENTI NA HOLIVUDSKI NAČIN

Kako su light namirnice i uobičajene dijete već odavno out, zašto ne bismo poslušali savjetnike holivudskih i ostalih zvijezda te posegnuli za bobicama, sjemenkama i čajevima…

Svake godine dolaskom ljeta stignu i nove dijete i načini ishrane koje treba predano slijediti kako bismo zablistale u kupaćem kostimu i pokazale se u punoj formi. I dok se “obični ljudi” najčešće opredjeljuju za rigorozne dijete, koje uglavnom ne vode nigdje, ili pronalaze najrazličitije načine za postizanje onog što žele, slavni se koncentriraju na eliminiranje zimskih naslaga uz pomoć dijeta s egzotičnim i inovativnim sastojcima. Da li je u pitanju zaista djelotvoran način za zdravo mršanje ili pokušaj da obično gladovanje dobije novo ime…

Angelinine bobice

Čini se da su starosjedioci Amazonije oduvijek vodili računa o svojim tijelima i da znaju mnoge tajne o savršenim figurama. Što je čudno, s obzirom da ih smatramo divljacima. Ali, acai bobice iz brazilskih prašuma, čiji sok štiti krvne sudove zbog flavonoida koje sadrži, veoma su zastupljene u ishrani tamošnjeg stanovništva. Sok acai bobica uglavnom se koristi pomiješan s guaraninim i postaje prava energetska bomba. Bogate su željezom i biljnim sterolima, spojevima koji smanjuju nivo holesterola u krvi. Angelina Jolie nazvala je acai bobice vladarem svoje trpeze, jede ih redovno, a ponekad im dodaje suho voće te orahe bogate omega-3 masnim kiselinama. Sok acai bobica je veoma tražen, a pravi je hit na plažama Copacabane.

Eliksir dugovječnosti

Od goji bobica, koje Tibetanci nazivaju plodovima života, a imaju jednu zajedničku osobinu s acai bobicama – holivudske zvijezde ih obožavaju, dobija se crveni sok i pije kao pravi eliksir. Među onima koje su veoma zadovoljne njegovim učinkom su Kate Moss, Madonna, Misha Barton i Liz Hurley. Ove plodove, koje s vremena na vrijeme ponovo otkrijemo zahvaljujući zvijezdama, tradicionalno su konzumirali još antički narodi očekujući od njih različite čudesne efekte, od nadljudske snage do vječne mladosti. To nije slučajno, s obzirom na pravo bogatstvo polisaharidima i antioksidantima te sposobnost čišćenja krvi, zahvaljujući visokoj koncentraciji različitih minerala i vitamina (500 puta više vitamina C od narandže).

Victorijina užina od sjemenki

Riba, povrće i mnogo voća su glavna hrana na trpezi Victorije Beckham. Pored toga što se pridržava ishrane bazirane na najzdravijim namirnicama, majka četvoro djece i za užinu jede isključivo zdravo, ne padaju joj na pamet bilo kakve grickalice. Uglavnom su to sjemenke suncokreta, najčešće uz crni čaj, koji poboljšava izmjenu tvari i pospješuje pročišćavanje krvi. Supermodel Heidi Klum ima slične navike, na njenom tanjiru rijetko kad nema sjemenki tikve i suncokreta, a koristi isključivo ulja lana i masline.

Kokosovo ulje izvana i iznutra

Ne samo da spada među najzdravija ulja, nego je i fantastična prehrambena namirnica. Glavni sastojci su laurinska kiselina, snažnog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, te kaprilna kiselina koja potiče rast dobrih bakterija, te djeluje protiv Candide i uništava parazite u probavnom traktu. Osim toga, kokosovo ulje sjajno djeluje na muskulaturu. Prilikom masaže, fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kožu, jačaju vezivno tkivo što kožu čini čvrstom i elastičnom, a sprečava stvaranje bora i staračkih fleka. Jennifer Aniston smatra da je siguran način postizanja vrhunske forme korištenje ovog ulja, bogatog vitaminom A i mineralima, cinkom, magnezijem, bakrom i selenom, koje se uspješno bori protiv slobodnih radikala.

Adrijanini čajevi

Čajevi za čišćenje organizma, od maslačka naprimjer, mnogo vode, jaja u prahu i salate bez dressinga, ono je čega se pridržava Adriana Lima. Strog režim za održavanje forme, ali nije bilo lako biti Victoria’s Secret anđeo. U maslačak se kune i Jennifer Aniston, smatrajući ga najboljim diuretikom, ali Adrianine prehrambene navike su prilično čudne: i u restoran nosi svoj light obrok, pripremljen kod kuće. Osim toga, njena tajna pred važnu modnu reviju bila je – ne piti ništa čak 12 sati prije izlaska na pistu, jer jedino tako “izgleda suho”.

Crveni čaj, glamurozni antioksidant

Rooibos ili crveni čaj, koji se pravi od fermentiranih, osušenih i usitnjenih listova južnoafričke biljke Aspalathus linearis, može se nazvati i VIP čaj, jer spada među omiljene napitke zvijezda kao što su Catherine Zeta Jones i Cindy Crawford, naprimjer. Kao i zeleni čaj, ne sadrži kofein te se može konzumirati tokom cijelog dana. Bogat je željezom, kalijem, natrijem, kalcijem, bakrom, cinkom, magnezijem, fluorom i manganom, a dvije šolje sadrže dnevnu dozu vitamina C. Veoma snažno djeluje na razbijanje masnih naslaga i usporava starenje, zbog velike količine aktioksidanata. Pospješuje probavu, djeluje kao diuretik i pročišćava krv.