Menu
KOLUMNISTI / Novosti

ZAPOSTAVLJENI DEKOLTE, VRAT I RUKE SU NAJVEĆI IZDAJNICI GODINA

Internet nam je omogućio veoma brz pristup informacijama, na raznim pretraživačima možemo pronaći mnoštvo različitih odgovora na sve što nas zanima, ali vjerodostojni su samo stručni odgovori jer su rezultat dugogodišnjeg iskustva. Stoga smo odgovore na pitanja o njezi ruku, vrata i dekoltea potražili od dr. Samre Šoškić, spec. dermatovenerologije, koja je vrhunski stručnjak u dermatologiji i konsultantica za kozmetološka pitanja u Anti Age Centru.

Ruke, vrat i dekolte su veoma delikatna područja tijela. Međutim, često ih zapostavljamo, pogotovo zimi kada su skriveni ispod odjeće te dolaskom toplijeg vremena budemo neprijatno iznenađeni kada ih želimo otkriti. Recite nam nešto o važnosti kontinuirane, ispravne njege ovih dijelova tijela kao svojevrsnoj prevenciji i odlaganju znakova starenja.

– Upravo tako, ruke, vrat i dekolte su često zapostavljene regije kojih se kasno sjetimo. Naravno da je adekvatna prevencija najispravniji način odlaganja znakova starenja, ali šta to ustvari znači? Kao i lice, vrat i dekolte zahtijevaju redovno nanošenje hidratantnih krema i seruma, mehaničke pilinge i svakodnevnu zaštitu od sunca. Šake, naročito u aktualnim uslovima česte upotrebe dezinfenkcijskih sredstava, treba i nekoliko puta u toku dana namazati kremom. Dermokozmetički tretmani poput hemijskih pilinga, dermoabrazija, needlinga, mezoterapija, bioremodelovanja i aplikacije mezoniti danas postaju neizostavni u tretiranju ovih regija.

Neki dermatolozi kažu da za njegu vrata nikad nije rano, slažete li se s tim?

– Svakako. Usađivanje ranih navika je krucijalno, poput pranja zuba. Vrat je vrlo izazovan za tretiranje, naročito kada se pojave horizontalne dublje brazde, pigmentacije ili potpuni gubitak elasticiteta kože. Ultimatum savremene žene, a sve više i muškaraca, je da svi dijelovi tijela budu podjednako njegovani.

Koliko na izgled vrata i dekoltea utiču, naprimjer, držanje tijela, izbor jastuka, položaj spavanja… Postoje li još neki “vanjski” faktori koji će negativno uticati na njihov izgled?

– Posturalnost i držanje kičme su svakako bitni za cjelokupni dojam, ali bih možda više istakla higijensko-dijetetski režim, zdravu i izbalansiranu ishranu, hidrataciju organizma, izbjegavanje alkohola, cigareta te nekontrolisano izlaganje kože sunčevim zracima. Starenjem se usporava sinteza kolagena u potkožnom tkivu i povećava se broj grešaka u DNK materijalu epitelnih ćelija, a gore pobrojani faktori utiču na sposobnost ćelije da se regeneriše i zato će koža uvijek biti ogledalo našeg stila života.

Možemo li masažom, samomasažom, vježbama, pomoći da područje vrata/dekoltea bude zategnutije, a koža djeluje mlađe nego jeste?

– S obzirom da su to dijelovi tijela gdje gotovo i da nema potkožnog tkiva, cilj masaže bi bio poticanje mikrocirkulacije, ubrzavanje metabolizma i limfna drenaža. Recimo, ultrazvučni ili radiotalasni tretmani ovih regija prije 60. godine života mogu znatno stimulisati proizvodnju kolagena i uticati na zatezanje kože i njen zdrav izgled.

Kada su u pitanju ruke, koliko je pored adekvatne njege važna i fizička aktivnost?

– Kada su u pitanju nadlaktice, upravo je tonus dvoglavog (biceps) i troglavog (triceps) mišića odgovoran za atraktivan izgled, što se jedino može postići redovnom vježbom ovih grupa mišića. Ukoliko je zbog fluktuacija u tjelesnoj težini i istanjivanja masnog potkožnog sloja ipak došlo do stvaranja viška kože, onda postižemo odlične rezultate tretmanima VelaShape aparatom, koji radi na principu radiotalasa, vakuuma, zagrijavanja infracrvenom svjetlošću te mehaničkom masažom.

Koji tretman predlažete za ta područja, da li izbor tretmana zavisi od stanja kože, godina, kilaže, želja klijenta…

– Izbor tretmana mora biti individualno prilagođen i zavisi upravo od svih kriterija koje ste pobrojali. Bazični neinvazivni tretmani su uvijek čišćenja, pilinzi, ultrazvučni te radiotalasni liftinzi. VelaShape konturisanje, i kao prevencija i kao tretman za rješavanje problematike ovih regija, uvijek je dobar izbor. Zatim, mezoterapije i needlinzi, gdje putem kontrolisanih uboda unosimo odgovarajuće koktele u dermis, sve do apliciranja hijaluronskih punjača, mezoniti i botoksa. Moram istaći da je bioremodulator Profhilo osvježenje i velika pomoć u tretiranju ovih regija, i postižu se izvrsni rezultati.

 

Koliko često tretmane treba prakticirati; da li dugoročnost rezultata zahtijeva  i posebnu posttretmansku njegu, korištenje specifičnih proizvoda?

– Iako preporuke ponekad zvuče prezahtjevno, gotovo uvijek koreliraju sa uspješnošću i dugotrajnošću rezultata. Svaki tretman ima svoj protokol koji se adaptira svakom pacijentu ponaosob. Zbog velikih individualnih razlika, moraju se razlikovati i preporuke koje pacijent dobija. Nekada se i zbog praktičnih razloga pokušava udovoljiti, ali najčešće nauštrb rezultata. Posttretmanska njega je bitna koliko i sami tretmani, naročito kada podrazumijeva prevenciju bakterijskih infekcija ili migraciju apliciranog proizvoda. Dobri proizvodi za kućnu njegu garant su dugotrajnosti rezultata, ali su i izvrstan podsjetnik na ove, kako rekosmo na početku, zapostavljene zone.

Imate li neki savjet za mlade koji žele što duže sačuvati zategnutu i lijepu kožu vrata/dekoltea/ruku, a šta biste preporučili onima koji nisu zadovoljni njihovim stanjem i izgledom?

– Kao što sam već naglasila, u cjelokupnoj njezi ključna je svjesnost o ovim regijama. Već nakon dvadesetih godina života treba započeti sa njegom kože vrata, dekoltea i ruku, naročito šaka. Tretmani u tim godinama ne treba da budu agresivni, već njegujući i stimulišući. Zaštita od sunca je obavezna. Obično hiperpigmentacije budu prvi znakovi upozorenja da je došlo do oštećenja u površinskom sloju kože, a kasnije dolazi do gubitka potkožnog tkiva i kolagena i stvaranja bora. Svi koji nisu zadovoljni svojim izgledom trebaju se konsultovati sa svojim terapeutom i napraviti dobar plan. Moramo biti realni u očekivanim rezultatima, a ukoliko na vrijeme nismo “investirali” u svoj izgled – plastična i rekonstruktivna hirurgija će imati konačan odgovor.

 

Dr. Samra Šoškić započinje edukaciju iz oblasti dermatoestetike kao specijalista dermatovenerolog 2011. u Londonu na Royal Society of Medicine te stručna usavršavanja nastavlja na mnogim internacionalnim kongresima i kursevima u Dubaiju, Lisabonu, Amsterdamu, Geteborgu, Barceloni, Veroni, Beogradu, Zagrebu itd. Stručno se usavršavala iz oblasti intervencionalne dermatologije, dermatoskopije, radiotalasne hirurgije, dermatokozmetike i fototerapije; edukator je iz oblasti dermalnih filera IBSA akademije Hydrolift systems. Stalni je član uređivačkog odbora i stručnog kolegija specijaliziranog medija za atopijske bolesti www.klinika.ba. Član je Evropske akademije dermatovenerologa te licencirani dermatolog specijalista u BiH.

ANTI AGE CENTAR postoji već deset godina, a od prvog dana svojim klijentima nastoji pružiti nešto više i drugačije. Ciljevi stručnog tima AAC-a su prepoznavanje individualnih potreba, precizna dijagnoza i vidljiv krajnji rezultat, u saradnji sa provjerenim i dokazanim partnerima kao što su hrono ishrana dr. Gifing, Reviderm, Ericson Laboratoire, Juliette Armand, Sensilis… Osim tretmana za njegu lica i tijela, u AA Centru dobit ćete savjete i za kućnu njegu, suplementaciju, kreme, serume i sve što je potrebno da postignuti rezultati što duže ostanu vidljivi. Naglašavaju ulogu preventive i dijagnostike u savremenom neinvazivnom antiejdžingu, u čemu ovaj Centar prednjači i zaokružuje zdravlje i ljepotu.

 

Cover photo: Salma Hayek by Karl Lagerfeld/V Magazine Spain