Menu
Oaza ljepote

ŠTA JE KOLAGEN I ZAŠTO JE BITAN ZA LJEPOTU KOŽE

U potrazi za idealnim dodatkom prehrani s kolagenom vjerojatno ste često nailazili na probleme. Ponuda je velika, a proizvodi se razlikuju u sastavu, izvoru i obliku. Na jednom proizvodu piše da sadrži kolagen morskog izvora, na drugom da sadrži goveđi kolagen, neki su u tekućem obliku, drugi u prahu, a neki u kapsulama. Nekada je teško izabrati pravi proizvod koji će zaista djelovati za željenu problematiku.

KOŽU ČINI PUNIJOM I ELASTIČNIJOM

Dodaci prehrani s kolagenom su veoma popularni kod žena zbog svog iznimnog djelovanja na ljepotu. Podstiču rast noktiju i kose, kožu čine punijom i elastičnijom, što utiče na smanjenje bora koje nastaju s godinama. No kolagen nije samo beauty proizvod za žene, sve više istraživanja pokazuje da dodaci prehrani na bazi kolagena mogu pomoći kod smanjenja hroničnih bolova u zglobovima i održavanju zdravih kostiju.

Kolagen je najvažniji i ujedno najzastupljeniji protein svih sisara, čini 25 % svih proteina u organizmu, a nalazi se u vezivnom tkivu kostiju, tetiva, hrskavica, krvnih žila, koži, zubima, probavnom traktu, kosi i noktima. Prema podacima istraživanja, naš organizam nakon 20. godine života svake godine proizvede 1,5 % manje kolagena, zbog čega s vremenom dolazi do fizioloških promjena na organima, tkivima i svim ćelijama organizma.

VAŽNO JE PROVJERITI SASTAV PROIZVODA KONZUMIRATE

Ako spadate među osobe koje pomno provjere sastav svakog proizvoda prije nego se odluče za konzumaciju, sigurno vas zanima na što morate obratiti pažnju i šta vaš dodatak prehrani s kolagenom treba da sadrži.

*Kolagen mora biti obavezno hidroliziran, podvrgnut reakciji kojom se ruši njegova primarna struktura na manje dijelove molekule, koje je organizam sposoban apsorbirati i upotrijebiti za daljnju sintezu kolagena na mjestima gdje mu najviše treba.

*MSM postao je popularni dodatak prehrani koji se koristi u razne svrhe. Omogućava prirodnu sintezu kolagena i keratina koji su bitni za očuvanje mladolikog izgleda kože, zdrave kose i jakih noktiju. Znanstvenici tvrde da MSM ublažava stres i bol, povećava energiju, potiče zacjeljivanje rana, a vrlo često se primjenjuje kao protivupalno sredstvo kod artritisa, alergijskog rinitisa i akutne upale mišića izazvane vježbanjem.

*Vitamin C je neizostavan za obnovu vezivnog tkiva, a ima važnu ulogu kod sinteze kolagena u organizmu. Zbog toga mora biti obavezno prisutan u dodacima prehrani s kolagenom i MSM-om, jer ih inače naš organizam ne može apsorbirati i upotrijebiti.

*Hijaluronska kiselina je poput kolagena prirodno prisutna molekula u našem organizmu, a nalazi se u koži, zglobovima i očima gdje osigurava podmazivanje i održavanje vlage tkiva. S godinama se smanjuje prirodna sinteza i zbog toga ju je poželjno dodavati u obliku dodataka prehrani.

KOLAGEN DJELUJE NA PROBLEMATIKU ŠIROKOG SPEKTRA

Sve više istraživanja dokazuje da je primjena oralnih dodataka prehrani koji sadrže kombinaciju kolagena, hijaluronske kiseline i MSM-a iznimno efikasna kod obnove hrskavice te se vrlo često preporučuju kod artritisa i hroničnih bolova u zglobovima.

Kolagen shot je spoj najkvalitetetnijih molekula koje podupiru jedna drugu i uspostavljaju ravnotežu i smanjuju proces starenje organizma. U formulu su  uključeni: morski hidrolizirani kolagen, MSM, hijaluronska kiselina, vitamini C, E, B6, biotin i cink, sastojci koji će poduprijeti lijep i mladolik izgled te istovremeno pružati potporu bolnim zglobovima i krhkim kostima.

REZULTATI SU VIDLJIVI VEĆ NAKON NEKOLIKO SEDMICA KORIŠTENJA

Kolagen shot sadrži morski (riblji) kolagen koji ima nisku molekulsku masu i veličinu molekule te je zbog toga iskoristivost 1,5 puta bolja u poređenju s goveđim i svinjskim kolagenom. Osim toga, dodaci prehrani u tekućem obliku imaju do 10 puta bolju apsorpciju nego oni u prahu ili u tabletama.