Menu
Oaza ljepote

O PRAVILNOJ NJEZI NAKON FIZIČKIH AKTIVNOSTI

Bavljenje fizičkim aktivnostima neophodno je za blagostanje duha i tijela, kao i za dobro raspoloženje, a kada se dobro osjećate, dobro ćete i izgledati. Bez obzira na to da li spadate u redovne ili povremene vježbače, imajte na umu da vaše tijelo zahtijeva posebnu pažnju nakon svakog fizičkog napora. A kada tijelo nešto traži, na vama je da odgovorite na pravi način.

Plivanje

Spada u idealne sportove jer ujednačeno tonificira cijelo tijelo, ali hlor u bazenskoj vodi je neprijatelj broj jedan kože i kose. Prije kupanja u bazenu nanesite na kosu neko specifično sredstvo koje će na kosi stvoriti zaštitni sloj, ne kupajte se bez kape i koristite šampon za često pranje kose. Za zdravu kosu potrebno je dvaput sedmično nanositi posebna hranjiva pakovanja. Koža zahtijeva intenzivnu rehidrataciju, zato je potrebno svake večeri prije spavanja nanositi hranjivu kremu, a svaki drugi dan se izmasirati esencijalnim uljem ili kakao puterom.

Fitness

Bicikl, step i pokretna traka za trčanje su idealni za postizanje savršene forme, ali znoj tako djeluje na kosu da postane ravna i beživotna. Da ne spominjemo mliječnu kiselinu koja navečer, kada se mišići ohlade, može stvarati prave probleme. Tokom vježbanja nemojte zaboraviti visoko svezati kosu ili staviti traku preko čela koja će upiti znoj. Na ovaj način ćete izbjeći svakodnevno pranje kose koje uništava kožu tjemena i uzrokuje takozvano cvjetanje dlake. Poslije večere, rastopite u vodi za kupanje dvije čaše kuhinjske soli, upalite dvije-tri svijeće i uronite do brade. Bolnim mišićima će ovakva kupka izuzetno prijati, a čaj od šljeza ili kamilice opustit će mišiće i nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

Jogging

Trčanje na otvorenom pospješuje cirkulaciju, pomaže gubitku kilograma i stimulira dobro raspoloženje. Ali, treba početi s kratkim turama i omogućiti tijelu da se navikne. Za vrijeme trčanja preporučljivo je zaštititi glavu. Vanjski uticaji, vjetar, prašina i ultraljubičasti zraci, štetno djeluju na kosu i s vremenom će oslabiti. Koristite specifične linije za njegu after sport, neagresivne i namijenjene čestoj upotrebi. Fizičke vježbe moraju biti usklađene s ishranom. Želite li svom tijelu dati odgovarajuću količinu energije, poslije trčanja jedite namirnice bogate vlaknima, primijetit ćeš poboljšanje i na koži.

Joga

Savršena za duh i tijelo. New age muzika i prigušena svjetla su najbolji način da se osjećate dobro i postignete unutrašnju ravnotežu. Ali, joga je i odličan način za kontroliranje tjelesne težine. Poslije vježbanja nemojte se zadovoljiti brzim tuširanjem i pranjem kose: izmasirajte kožu glave vrhovima prstiju i to kružnim pokretima – mozak će dobivati više kisika, nervi će se opustiti i reaktivirat će se cirkulacija. Nakon ispiranja kose, držite na glavi topao ručnik barem pet minuta. I kosa ima potrebu za opuštanjem! Izbjegavajte brzu hranu, postepeno mijenjajući prehrambene navike. Na taj način će organizam biti u izvrsnom fizičkom i mentalnom stanju, bez primjene drastičnih dijeta.

NAPOMENA! Važno je na kožu pripaziti i tokom vježbanja, pogotovo ako je problematična i osjetljiva. Ne vježbajte nikada sa šminkom na licu, znoj i make up mogu začepiti pore i dovesti do pojave akni i bubuljica. Ako trčite na otvorenom, ne zaboravite nanijeti odgovarajuće sredstvo sa zaštitnim faktorom, ali laganije teksture koja neće dovesti do začepljenja pora. A nakon vježbanja idealno je umivanje hladnom vodom koja će s lica ukloniti znoj i bakterije, ublažiti crvenilo i koži vratiti normalnu temperaturu. Instant osvježenje pružit će i termalna voda u spreju. Uvijek prije bavljenja fizičkim aktivnostima svežite kosu, manje ćete se znojiti i nećete imati potrebu dodirivati lice rukama.