Menu
Oaza ljepote

GWYNETH U BORBI PROTIV CELULITA

Celulit, narandžina kora i zadržavanje vode, problemi su s kojima se žene sreću tokom cijele godine, a s posebnom pažnjom im se uglavnom (i nažalost) posvećuju dolaskom ljeta, kada se treba skinuti i pokazati u kupaćem kostimu.

Poslije rođenja drugog djeteta, sina Mosesa, glumica Gwyneth Paltrow priznala je kako je morala naporno raditi kako bi se riješila celulita i kilograma nakupljenih tokom trudnoće, posebno s određenih dijelova tijela. Vježbala je i pokušavala sama, zatim tražila savjete od najrazličitijih stručnjaka te pronašla “pobjednike” koje od tada svima preporučuje – intenzivni tretmani slavne Leg School, personalizirani program Tracy Anderson (s kojom treniraju i Madonna, JLo, Kim Kardashian, itd), uz dijetetski meni slavnog ljekara indijskog porijekla Nisha Joshija, gurua zvijezda, čija je londonska klinika definirala pravila detoksikacije.

Dijetetski program Gwyneth-Joshi

Prije rođenja sinova, Gwyneth je uvijek slijedila strog makrobiotski način prehrane. Poslije je počela pratiti savjete doktora Joshija, nutricioniste koji joj je pomogao da maksimalno poboljša ishranu. Postavio je osnove personalizirane dijete koju je glumica neko vrijeme proučavala, eksperimentirala s različitim varijacijama i na kraju je na svoj sajt Goop.com postavila seriju recepata, kako bi bili dostupni svim zainteresiranim. Dijetetski program Gwyneth-Joshi preporučuje drastičnu redukciju šećera, kojeg treba zamijeniti medom ili agavinim sirupom; redukciju masnoća, koje treba ograničiti na upotrebu maslinovog ulja sa svježim namirnicima, te unos sjemenki suncokreta, pinjola i oraha, a od mliječnih proizvoda dozvoljeni su samo svjež ovčiji i koziji sir. Industrijski prerađena hrana je zabranjena, smatra se da djeluje toksično na energiju. Proteini životinjskog porijekla su dopušteni, ali u ograničenim količinama i to: divlji losos, piletina i puretina, bez crvenog mesa. Za sve obroke se preporučuju sezonsko voće i povrće, klice, mahunarke i žitarice, pogotovo integralne jer su bogate vitaminima i mineralima, a od pića zeleni i čaj od maslačka.

Vježbanje

Program tjelovježbe koji je Tracy Anderson preporučila Gwyneth je idealan za osobe koje žele poboljšati izgled cjelokupne figure. Važno je vježbati šest dana sedmično, i to intenzivno. Celulit se pobjeđuje uz pomoć sveobuhvatne akcije koja uključuje kombinaciju kardiofitnesa i rada na mišićima. Tipičan program uvijek počinje istezanjem, nakon čega slijede 60 minuta aerobne aktivnosti i 20 minuta na spravama za mišiće, u serijama od najmanje 50 ponavljanja. Vježbe treba često mijenjati, jer, kako kaže Tracy, mišići imaju veliku sposobnost prilagođavanja i lako se navikavaju na rutinu. Rad na mišićima može se pojačati dodavanjem malih tegova na ruke i noge; Gwyneth, naprimjer, radi s težinama od 1,5 kilogram.

Leg School

Najbliža nama je italijanska Capri Beauty Farm, luksuzni spa hotel odavno poznat po istraživanjima i inovativnim programima, zbog čega ga već 60 godina najviše posjećuju slavne osobe. Noge se tretiraju na poseban način, koji je osmislio svjetski poznat profesor Francesco Canonaco, vođa medicinske ekipe i stručnjak za napredne zdravstvene tretmane. Tretman čini više međusobno komplementarnih faza koje stimuliraju i poboljšavaju vensku cirkulaciju nogu, povećavajući elastičnost kože, prevenirajući stvaranje fleka i podstičući limfnu drenažu. Tretmani se baziraju na nanošenju vode i posebnog blata bogatog aktivnim principima i supstancama. Program traje sedam dana, tokom kojih tretman nogu obuhvata apliciranje vulkanskog blata, hladne obloge, limfno dreniranje, personaliziranu gimnastiku u vodi, Kneippovu terapiju vodom i korištenje aparata Cellactor i Power Plate.

KNEIPPOVA HIDROTERAPIJA

Bavarski sveštenik Sebastian Kneipp (1821-1897) je u 19. vijeku razvio liječenje bazirano na upotrebi vode, nakon što je kupanjem u hladnom Dunavu ojačao imunitet i izliječio se od tada smrtonosne tuberkuloze pluća. Počeo je eksperimentirati s hladnim i toplim kupkama te s vremenom razvio niz terapija koje obuhvataju cjelokupan pogled na život. Shvatio je da je za preveniranje bolesti i očuvanje zdravlja neophodno više prirodnih faktora, te njegovo liječenje podrazumijeva pet vrsta terapije: hidroterapiju, terapiju ljekovitim biljkama, terapiju kretanjem i vježbama, terapiju zdravom hranom i terapiju održavanja zdravlja koja objedinjuje sve prethodne terapije. Kneipp je najpoznatiji po hidroterapiji, koja podrazumijeva korištenje vode u rasponu od hladne do vruće, za stimuliranje živaca, krvnih žila, unutrašnjih organa. Razvio je čitav sistem upotrebe vode u liječenju koje uključuje: kupke pojedinih dijelova ili cijelog tijela, stavljanje obloga, polijevanje vodom različitih temperatura, krioterapiju ili liječenje hladnoćom, energično koračanje po vodi, trčanje po mokroj travi ili snijegu, saunu… Polijevanje koljena hladnom vodom, naprimjer, blagotvorno djeluje na pospješivanje cirkulacije, regulaciju krvnog pritiska te kod poremećaja spavanja; hladne obloge na nožnim listovima snižavaju povišenu temperaturu, smiruju upale vena i razdražljivost, itd. Danas u mnogim evropskim zemljama postoje Kneippova lječilišta, a u wellness i spa centrima primjenjuju se njegove metode liječenja, čija je djelotvornost više puta dokazana.