Menu
Beauty Bay

ŠTA VAM USNE PORUČUJU

Ako vam puca koža na rubovima usana, to bi mogao biti znak nedostatka željeza, cinka i B vitamina, poput vitamina B3, B2 i B12. Ta pojava uobičajena je kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobivaju dovoljno potrebnih nutrijenata. Kako biste riješili problem, u ishranu uključite više blitve, leće, mesa peradi, lososa, tune, jaja, kikirikija… Apsorpcija željeza pojačana je vitaminom C te je važan njegov dovoljan unos, pa vodite računa da u ishrani budu zastupljene namirnice koje ga sadrže, ili uzimajte tablete C vitamina.

Preporučena dnevna doza za žene je 75 mg, trudnice i dojilje 85 do 120 mg, a pušačima se preporučuje dodatnih 35 mg vitamina C po danu. Ne morate brinuti o tome da li ćete unijeti previše vitamina C u organizam, prema istraživanjima The National Institutes of Health, unos prevelikih količina vitamina C nema nuspojava.

Usne su veoma osjetljive, brzo gube vlagu, suše se i pucaju, a razlog je veoma jednostavan – nemaju žlijezde koje sadrže sebum. Koža usana je, osim toga, znatno tanja od kože lica, zbog čega je važno preduzeti sve što je potrebno ako ne želite da pucaju, budu suhe, crvene i bolne.

AVENE Couvrance Balzam za uljepšavanje usana

Veoma je važna redovna njega usana koja podrazumijeva blagi piling jednom sedmično i korištenje odgovarajućih sredstava kao što su, naprimjer, kakao puter (ako ga koristite kao podlogu za ruž ili olovku za usne, bit će savršene tokom cijele godine) ili kokosovo ulje, koje sadrži znatne količine zasićenih masnih kiselina, zatim željezo, cink i fitosterole, a ima i antibakterijska svojstva. Hidratacija usana je veoma važna te birajte proizvode na bazi karité putera, arnike, slatkog badema, jojobe, prirodnih ulja – nahranit će usne i učiniti ih mekim, a dodatno će im koristiti E vitamin u balzamu ili posebnoj kremi za njegu.