Menu
KOLUMNISTI / Novosti

SIGURNA I TRAJNA EPILACIJA

Mnogo je metoda za svakodnevno uklanjanje dlačica, ali ukloniti ih na duži period čini se kao ideal svih žena. Tretman laserom možda je investicija, ali će vam dugoročno osigurati glatku i sjajnu kožu.

Ukoliko razmišljate o laseru, no brine vas činjenica da ljeti nije preporučljivo lasersko uklanjanje dlačica zbog potencijalnog oštećenja kože i nastanka pigmentacija, mjesta za strah definitivno nema uz inovativnu tehnologiju Alma Soprano Titanium lasera. Već sada se možete predbilježiti za laserski tretman dostupan u Fizioderm Centru u Banjaluci koji se nalazi u sklopu Zdravstvene ustanove Preventiva Medical, Ul. Akademika Jovana Surutke 3.

Osim činjenice da je u pitanju medicinski aparat koji je 2019. dobio nagradu za najbolji laser u oblasti epilacije, evo zbog čega Alma Soprano Titanium laser treba da bude vaš izbor.

ZAŠTO ODABRATI UPRAVO OVAJ TRETMAN

Maksimalna efikasnost – superiorna 3D tehnologija, čijoj efikasnosti doprinosi najbolja kombinacija sve tri talasne dužine koje se vezuju za dve hromofore – melanin i hemoglobin. Dok ostali laseri na tržištu imaju po jednu talasnu dužinu, Alma Soprano Titanium laser u jednoj sondi ima tri talasne dužine, što znači da pogađa sva tri dijela dlake, stabljiku, korijen i matične ćelije dlake. Alma Soprano Titanium je jedini laser koji objedinjuje sve tri talasne dužine (alexandrit 755nm, diodni 810 nm i Nd: YAG 1064 nm) i na taj način tretira sve tipove dlake, na svim njenim dubinama, uključujući i matične ćelije.

Bezbolan tretman – zahvaljujući revolucionarnoj Ice Plus tehnologiji hlađenja koja doprinosi bezbjedosti, koža je u potpunosti zaštićena od nastajanja opekotina. Ice plus tehnologija znači da sonda u sebi ima ugrađeno hlađenje na – 0,5C, što u toku rada omogućava hlađenje površinskog epiderma i zaštitu kože. Dakle, princip rada je postepeno zagrijavanje dubokih dijelova kože (dermis), gdje se nalaze folikuli dlaka, do temperature potrebne za njihovo uništenje, a da epidermis (gornji dio kože) ostaje hladan.

Bezbjedan tretman – pod nadzorom dermatologa. Bezbjednost dodatno omogućava SHR tehnologija koja dovodi do postepenog zagrijavanja kože, što efikasno uništava folikul dlake, a istovremeno štiti okolno tkivo od ozljede. SHR tehnologija obezbjeđuje postepen rast temperature kože, za razliku od kratkotrajne jake energije koja može biti veoma bolna, što je slučaj sa drugim laserima na tržištu.

Izuzetna brzina – Alma Soprano Titanium laser ima duplo veću sondu od svog prethodnika Alma Soprano Ice aparata, pa je i vrijeme trajanja tretmana velikih regija kraće za 40%. Tako laserska epilacija cijelih nogu traje 15 minuta, leđa 5 minuta, ruke 2 minuta, a pazuha samo 1 minut.

Iz navedenog je jasno da se radi o tretmanu koji se u potpunosti može uklopiti u vaše svakodnevne aktivnosti. Komforan je, bez vremena oporavka, dakle neposredno nakon tretmana možete nastaviti sa svakodnevnim obavezama.

TOKOM CIJELE GODINE ZA SVE TIPOVE DLAKE/KOŽE

Pored toga što Alma Soprano Titanium laser ne ostavlja rezidualne dlake, važno je naglasiti da podjednako djeluje na sve tipove i tonove kože, čak i na osunčanu. Moguće ga je primjenjivati tokom cijele godine, za razliku od starije generacije lasera. Epilacija Alma Soprano Titanium laserom najnovije tehnologije bezbjedna je i tokom ljetnog perioda, uz napomenu da 7 do 10 dana nakon epilacije treba izbjegavati direktno izlaganje suncu.

Alma Soprano Titanium laser posjeduje sonde trio i kvatro koje su različitih veličina, što omogućava učinkovitiju epilaciju različitih dijelova tijela i bolju prilagođenost sonde odgovarajućoj regiji. Pored toga, poseban nastavak omogućava epilaciju malih i nepristupačnih regija, kao što su unutrašnjost uha, nosa, itd.

KOLIKO TRETMANA JE POTREBNO

Broj neophodnih tretmana je individualan i zavisi od mnogo faktora, zbog kojih ne možemo dati tačan broj, a to su: stepen maljavosti, prebojenost i jačina dlake, tip i boja kože, hormonski status. Međutim, na osnovu dosadašnjeg iskustva možemo reći da je većini klijenata trebalo od 4 do 8 tretmana.

Ponavljanje laserskih tretmana je neophodno zbog mehanizma dejstva samog lasera. Laser djeluje na pigment dlake – melanin, i apsorpcijom laserskih zraka podešenih na odgovarajuću talasnu dužinu apsorbovana energija se pretvara u toplotnu koja dovodi do uništavanja pigmenta dlake. Najviše pigmenta dlaka sadrži u aktivnoj/anagenoj fazi rasta kada je najlakše djelovati na sam pigment, međutim sve dlačice nisu istovremeno u aktivnoj fazi rasta, odnosno neke se nalaze u stanju mirovanja.

Dakle, tretmane je neophodno ponavljati da bi zahvatili sve dlačice, odnosno one koje su prešle iz faze mirovanja u aktivnu (a nisu bile zahvaćene prethodnim tretmanom), kao i da bi se do kraja uništio melanin u ostatku dlačica. Od količine pigmenta zavisi i količina toplotne energije pri izlaganju laserskom snopu. Bolja meta je tamnija dlaka zbog veće količine melanina, pa će efikasnost epilacije biti veća i biće potreban manji broj tretmana. Preporučeni razmaci za ponavljanje tretmana su na 6 do 8 sedmica kada su regije tijela u pitanju, ili 4 do 6 sedmica ako se radi o regijama lica.

PRVI REZULTATI

Vjerovali ili ne odmah, već nakon prvog tretmana vidljivi su rezultati Alma Soprano Titanium laserske epilacije; 10 do 14 dana nakon prvog tretmana možete očekivati opadanje dlačica i do 30%. Nove dlačice koje rastu biće rjeđe, za nijansu svjetlije i mekše, a nakon narednog tretmana još rjeđe i manje vidljive.

PRIPREMA ZA TRETMAN

Tri do četiri sedmice prije tretmana laserske epilacije potrebno je prestati sa svim metodama koje čupaju dlake iz korijena (depilacija voskom, šećernom pastom, pincetom). Na tretman dolazite s uklonjenim dlačicama na regiji koja se tretira. Preporučljivo je da se dlačice uklone brijačem ili kremom za depilaciju veče prije tretmana – najmanje 12 sati prije same epilacije, zbog eventualnih iritacija na koži od brijanja.

KONTRAINDIKACIJE

Iako se radi o najsavremenijem laseru i tehnologiji, ipak postoje određene kontraindikacije: priprema za vantjelesnu oplodnju, herpes, trudnoća i dojenje, maligne bolesti, akutne infekcije kože, kožne bolesti u fazi akutizacije, upotreba fotosenzitivnih lijekova (retinol, AHA kiseline, roakutan, neki antibiotik), epilepsija, proširene vene.  

OBAVEZAN NADZOR DERMATOLOGA

Najvažnije je naglasiti da je Alma Soprano Titanium medicinski laser, što znači da je u ispitivanju efikasnosti morao proći brojna klinička testiranja, na osnovu kojih je 2019. godine dobio nagradu za najbolji laser u oblasti epilacije, što ukazuje na apsolutnu bezbjednost epilacije ovim laserom. Laserski aparati koji nisu medicinski mogu izazvati neželjene efekte na koži, kao što su opekotine i ožiljci, a može doći i do pojave pojačanog rasta dlake (tzv. paradoksalna hipertrihoza koja nastaje zbog aplikacije snižene energija iz straha od opekotina), kao i istanjivanja dlake, usljed čega počinje da urasta, javlja se foliculitis i može doći do pojave postinflamatornih hiperpigmentacija.

Kada se kaže da je tretman laserske epilacije potpuno bezbjedan i efikasan, misli se na tretman koji izvodi stručan kadar, posebno obučen za rad na laseru, uz obavezan nadzor ljekara dermatologa sa dugogodišnjim iskustvom. Povećan broj dlaka kod određenih medicinskih stanja i hormonskih poremećaja nije rijedak slučaj, i upravo je to jedan od razloga što tretmani laserske epilacije nisu samo kozmetička ili estetska stvar i što treba da se izvode pod kontrolom ljekara. Uloga ljekara je da odredi tip kože i dlake te da prema prethodno stručno procijenjenom i optimizovanom medicinskom stanju odredi odgovarajuću terapijsku količinu energije – koja će efikasno uništiti dlake, uz bezbjedan tretman.